Nyolc fontos kérdés a tejfogyasztásról

Olvasási idő kb. 13 perc

Megdőlni látszik a nézet, miszerint tejfogyasztás nélkül nem lesz belőlünk normális ember.

A tejet illetően eléggé megoszlik a közvélemény. Sokan végtelenül egészségesnek tartják, mások megkérdőjelezik jótékony hatásait és tűzzel-vassal tiltakoznak ellene. Olyanok is akadnak, akik szívesen fogyasztanák, csak épp nem tehetik. Becslések szerint a tejcukor lebontásával a világ felnőtt népességének körülbelül 75 százaléka nem tud megbirkózni. Magyarországon különösen lesújtó a helyzet: 2-3 millióra teszik laktózintoleranciában szenvedők számát, ami jócskán meghaladja az európai átlagot.

Laktózintolerancia vagy tejallergia? Nem ugyanaz!

“A tejcukor-feldolgozás képességének csökkenése vagy hiánya, vagyis a laktózintolerancia esetében a vékonybél kefeszegélyében lévő laktázenzim csökkent vagy hiányzó aktivitásáról van szó, ami puffadáshoz és hasmenéshez vezet. Tejallergiánál viszont a tej valamelyik fehérjealkatrésze - pl. a kazein - áll a panaszok hátterében, ilyenkor a gyomor-bélrendszeri tünetek mellett bőrkiütés, csecsemőknél esetleg véres széklet is elő szokott fordulni”

nyilatkozta korábban a Díványnak dr. Altorjay István gasztroenterológus, belgyógyász.

Cikkünkben dr. Novák János gasztroenterológus és belgyógyász is megszólalt, szerinte azért is találkozhatunk egyre több tejcukor-érzékeny beteggel, mert szélesebb körben történik meg a kivizsgálás és igazolódik be az intolerancia, mint régebben, de az is közrejátszhat benne, hogy a napi küszöbértéket (2dl tej/nap) meghaladó mértékben fogyasztunk tejet és tejtermékeket.

Így kommunikál a tejipar

A kérdésen egyszerre pörög a fél világ, hiszen viszonylag sok ember szeretne megbizonyosodni róla, hogy a tej akkor most egészséges-e vagy sem. A tejipar az Egyesült Államokban is nagy biznisznek számít. Nem csoda, hogy az ágazat szereplői hangzatos címszavakkal igyekeznek maguk mellé állítani a népet. A Care2 weboldal ezért is tartotta fontosnak, hogy rendet rakjon a fejekben, mi pedig szakértővel jártunk utána, hogy igazuk van-e. 

shutterstock 424459801

1. Tejre van szükséged az erős és egészséges csontokhoz?

Egyes vizsgálatok szerint nincs összefüggés a tejfogyasztás (illetve a kalcium és D-vitaminszedés) és a csonttörések kisebb kockázata között, de ha elfogadjuk, hogy kalciumtartalma miatt a tej jót tesz a csontoknak, akkor is érdemes mélyebbre ásni. Kezdjük ott, hogy a nélkülözhetetlen ásványi anyagból más élelmiszerekből is feltankolhatsz. A képet tovább árnyalja, hogy miközben a tejtermékekben lévő kalciumnak mindössze 32 százaléka szívódik fel, addig a brokkolinál 52,6 százalék, a kelkáposztánál 58,8 százalék, míg a kelbimbónál 63,8 százalék ugyanez az érték. Egy kutatás ebből kiindulva világított rá, hogy a vegánok csontsűrűsége semmivel nem rosszabb a mindenevőkénél. Tehát az erős csontokhoz nem csak és kizárólag a tejtermékek fogyasztásán keresztül vezet az út.

2. Ha nem fejik meg a tehenet, fájdalmai lesznek?

Ha a laktáció során (tejtermelési időszak) a tej a tehénben marad, tényleg fájdalmai lesznek. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a jószág alapvetően nem azért ad tejet, hogy reggelente latte macchiatót szürcsölgethess, sokkal inkább azért, hogy felnevelhesse borját.

Amikor a mezőgazdaság még kisebb léptékben működött, a gazdák csak a tej egy részét használták fel, a többit meghagyták az utód növekedéséhez. Az ipari mértékű termelés azonban új mederbe terelte a folyamatot. A teheneket manapság mesterségesen termékenyítik meg, és gyakran már az ellés másnapján elválasztják őket borjaiktól, majd tejüket emberi fogyasztásra adják tovább. A tejtermelési időszak 305 napon át tart, a procedúra pedig újra és újra megismétli önmagát.

3. A tej nélkülözhetetlen az egészséges fejlődéshez?

Hiába sulykolták beléd, hogy tej nélkül nem lesz belőled (vagy gyermekedből) épkézláb ember, az új kutatások szerint a már említett kalcium és D-vitamin egyaránt megtalálható egy sor további ételben, melyek esetében ugyebár nem kell a tejtermékek esetleges negatív hatásaitól tartanod.

A gyerekeknek valóban szükségük van tejre? Nem, persze, hogy nem. A legtöbb ember a világon nem iszik tejet, miután elválasztják őket az anyatejtől, és mégis kiegyensúlyozott a táplálkozásuk. Ha három adag tehéntejjel eteted meg a gyereket, hogy marad hely a többi egészséges élelmiszernek, mint például a zöldségeknek, hüvelyeseknek és sovány fehérjéknek?

– firtatta Amy Lanou táplálkozástudományi szakértő.

Az ifjúságnál szintén problémát jelenthet, hogy a tejet ízesítve, főleg kakaóként fogyasztják, ami rengeteg cukorbevitellel jár, így alaposan elhízhatnak tőle.

shutterstock 524571385

4. A csokis tejtől elmúlik az agyrázkódásod?

A marylandi egyetem még 2015-ben rukkolt elő egy tanulmánnyal, ami arra a megállapításra jutott, hogy a csokis tej – kiváltképp a Fifth Quarter Fresh nevű ital – segíthet az atlétáknak, hogy mielőbb felépüljenek agyrázkódásukból. De volt valami, amit elfejtettek megemlíteni. Azt, hogy a termék gyártója egy programon keresztül egy zsák pénzt tolt bele a „kutatásba”. Azután, hogy a Washington Post kezdeményezésére egy független szakértő is átnézte az adatokat, kiderült, hogy meglehetősen hiányosak, ezért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni belőlük.

5. A tehenek élvezik a fejést?

A mai tehenek már szinte csak a reklámokban legelésznek zöld alpesi réteken. Egy pillanatra se hidd azt, hogy az életüket fenékig tejfel. Hétköznapjaikat zsúfolt fejőüzemekben töltik, ahol nem pirospozsgás menyecskék, hanem a tőgyükhöz rögzített gépek nyerik ki belőlük a tejet, ami roppant stresszes a számukra. A létesítményekben olykor annyira mostoha körülmények uralkodnak, hogy az állatoknak nagyjából 50 százalékos esélyük van a tőgyfertőzésre, ami számodra sem túl örvendetes hír, hiszen ezáltal genny kerülhet a tejbe. A termelők egy része megelőzés gyanánt sebészi úton távolítja el a jószágok farkának kétharmadát (érzéstelítés nélkül), habár a módszer hatékonysága erősen megkérdőjelezhető. Ha mindez nem elegendő, a szarvaikat szintén leégethetik vagy levághatják. Te boldog lennél a helyükben? 

6. A fejős teheneket nem vágják le?

Megvan még az ismételt termékenyítéséről szóló rész? Na, ez az oka annak, hogy tehenek életkilátásaik nem túl rózsásak. Az állatok akár 20 évig is élhetnének, ám a ciklikusan visszatérő vemhességből, illetve a gépi fejésből fakadó stressz és kimerültség megpecsételi a sorsukat. Három-öt év után már nem termelnek akkora mennyiségű tejet, mint előtte, ezért húsipari üzemekbe kerülnek és hamburgerhúsként fejezik be földi pályafutásukat.

shutterstock 398925817

7. A tej is szuperétel?

Rögtön kevésbé tűnik szupernek annak fényében, hogy számos termelő növekedési hormonokat használ, ezzel ugyanis 10 százalékkal emelhetik meg a tehenek napi tejhozamát. És abban a vonatkozásban sem, hogy a tej és tejtermékek dúskálnak a telített zsírokban, amelyek magas koleszterinszintet, eltömődött artériákat és szívbetegségeket okozhatnak. A Harvard Közegészségügyi Intézete szerint a sajt, a pizza és a tejből készült desszertek kifejezetten neccesek emiatt. Mind a három szerepel a legmagasabb telített zsírtartalommal rendelkező élelmiszerek TOP5-ös listáján.

8. Semmi nem fogható az igazi tejtermékek ízéhez?

Régebben ugyan a szója volt az egyetlen alternatíva a hagyományos tejtermékek kiváltására, jelenleg viszont már egy halom opciót – ide tartozik a mandula, a mogyoró, a kender, a rizs és a kókusz – kínálnak a boltok. Vannak, amelyek teltebb ízűek, édesebbek, krémesebbek vagy táplálóbbak az átlagnál, így azok is találhatnak az ízlésükhöz passzoló termékeket, akiknél a sima tejáruk tiltólistásak.

Így látja a magyar szakember

Mivel a Care2 anyaga számos meredek állítást tartalmazott, megkérdeztük Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnököt, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetőjét, hogy azok szerinte mennyire fedik a valóságot. A szakember úgy vélte, a cikk eléggé tejellenesnek tűnik, de szakmai szempontból nem állít valótlanságokat. Arra az állításra például, hogy a csokis tejtől elmúlik az agyrázkódás, ő is felhúzta a szemöldökét. Mint mondta, ez pont annyira lehet igaz, mint az, hogy ha valaki tejet iszik, akkor nem, hogy ő, de még az utódai is laktózérzékennyé válnak.

A laktózintolerancia kérdése

Traszkovics megjegyezte, valóban igaz, hogy bizonyos emberek érzékenyebbek a tejcukorra, és számukra valóban nem javasolt a tejtermékek fogyasztása. Legalábbis nagyobb mennyiségben.

„Viszont érdemes megemlíteni azt is, hogy manapság nagyon divatos ételallergiában, érzékenységben szenvedni. Sok partnerünknek, többek között éttermeknek is készítünk allergén tájékoztatási rendszereket, amit kiemelten fontosnak tartok. Ilyenkor rengeteg történetet hallok a szakácsoktól, konyhafőnököktől a vendégek igényeivel kapcsolatban. Nem szeretnék hosszasan sztorizni, de a lényeg az, hogy a vendégek egyre nagyobb része kér „mindenmentes” ételeket, majd miután kedvesen közlik velük, hogy sajnos nem tudnak „halmentes halászlevet” felszolgálni, többen meggondolják magukat, hogy nem baj, annyira nem allergiásak, egy kicsi belefér. Történhet ez divatból, illetve sokan vannak abban a hitben, hogy ha tejet, halat, glutént, stb., esznek, akkor allergiájuk alakulhat ki, ezért próbálják ezeket kerülni.”

Nagy a szülők felelőssége

A szakember hozzátette, mindig vannak aktuális irányzatok a táplálkozással, és főként a gyerekek táplálásával kapcsolatban – a tej mostanában éppen ilyen téma. Szerinte a szülők dolga eldönteni, hogyan táplálják gyermeküket, természetesen az ésszerűség keretei között, de azt nem tartja szerencsésnek, hogy a tejjel riogatják őket.

„Ezt a saját példámon keresztül tapasztaltam, mikor a fiam kicsi volt és legjobb apai és élelmiszermérnöki tudásom alapján elkezdtünk neki némi tejet hozzátáplálni. Probléma nem is volt, egészen addig, míg a védőnő megemlítette, hogy tejet véletlenül se adjunk a gyereknek. Kikerekedett szemmel kérdeztem, hogy ennek mi az oka, és mellékesen közöltem vele, hogy a gyerek már lassan 3 hete kap tejet. Akkor aztán jött, hogy tejérzékennyé tesszük a gyereket, meg hasonló dolgok. A „nagyszüleink, sőt mi is ittunk tejet gyermekkorunkban” érvelésem nem igazán tudta meggyőzni, de mikor megmutattam neki az általa ajánlott tápszer összetevőit, kicsit ő is elgondolkozott. Az egyetlen összetevő a tej volt. A történtnek a tanulsága az lenne, hogy elgondolkodtató, vajon miért jobb a gyereknek (esetleg valaki másnak), ha 200 forintos tej helyett 2500 forintos, tejből készült port kap hígítva.”

Tej nélkül is lehet élni

A mérnök egyetértett azzal, hogy tej fogyasztása nélkül is lehet egészséges valaki, csakúgy mint például húsok fogyasztása nélkül, de véleménye szerint a végleteket érdemes kerülni.

„Nem a tej, a hús vagy a gyümölcs az egészséges, hanem a megfelelő étrend, ami változatos, és a szervezet számára megfelelő összetevőkből, mennyiségekből áll. Azaz tej, tejtermék nélkül is lehet élni, de az, hogy másból is be lehet vinni a kalciumot, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy egészségesebbek leszünk, ha egy kis joghurt helyett egy kelkáposztát rágcsálunk el.”

Van, ahol tényleg szenvednek az állatok

Traszkovics inkább a feldolgozáshoz ért, nem az állattartáshoz, de számára is nyilvánvaló, hogy a haszonállatokat ténylegesen kihasználjuk.

„Sok állatot a húsáért tenyésztünk, nevelünk, és vannak, amiket a tejükért. Ez már nagyon régen is így volt, de mint oly sok minden, ez is egyre iparosodott tevékenység lett. Valóban van, ahol felháborító körülmények között tartják az állatokat, de sok, és remélhetőleg egyre több helyen fontos szempont az állatok jóléte. Nem állítom, hogy ez az állatok szeretete miatt van így, de tény, hogy a tejhozamot, húsminőséget az állatok nyugodt stresszmentes körülményei javítják, és ez a tartóknak, feldolgozóknak anyagi többletbevételt okoz. Lehet, hogy én sem hinném el, ha nem a saját szememmel látom, hogy a szarvasmarhák valóban maguktól mennek fejésre. Még akkor is, ha előbb vagy utóbb, sertés, csirke és pulyka társaikhoz hasonlóan a szarvasmarhák is a tányérunkon végzik.”

Az arany középút lehet a megoldás

A szakember szerint konklúzióként elmondható, hogy ha valaki érzékeny rá, vagy nem ízlek neki, akkor ne fogyasszon tejtermékeket. Ha viszont szereti, ne legyen lelkiismeret-furdalása, ha megiszik egy pohár tejet vagy megeszik egy darabka sajtot, de mint minden mást, ezt is mértékkel tegye.

„A legegészségesebb dolgok is egészségtelenné válnak, ha mértéktelenül fogyasztjuk azokat.”

Disclaimer: A cikk szerzője nem idegenkedik a tejtermékektől, lelkesen fogyaszt tejet, különféle joghurtokat, kefireket és finom sajtokat (hamburgert meg végképp!). Nem is az volt a cél, hogy egyfajta kereszteshadjárat induljon a tejipar ellen, hanem az, hogy képet kaphass a tejfogyasztás mellett, illetve ellene szóló érvekről. A döntés a te kezedben van, hogy mit kezdesz vele.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek