Így öltözz állásinterjúra

Olvasási idő kb. 4 perc

Sokat lazultak ugyan a szabályok az utóbbi években, de még mindig jobb biztosra menni, nehogy pont a ruhaválasztáson múljon a dolog.

A munkaügyi tanácsadással foglalkozó céget vezető Victoria McLean szerint persze az a legfontosabb, hogy a munkakörnek megfelelő módon öltözzön fel az, aki interjúra megy, tehát bizonyos ruhadarabok és színek, amiket általában érdemes elkerülni, akár még jól is jöhetnek, ha egy cirkuszban, vagy mondjuk pantomimművészként kíván valaki elhelyezkedni. Sőt, néha még egy arctetoválás is jól tud jönni az embernek. A szakértő tanácsait a Daily Mail foglalta össze. 

McLean szerint nagyon is számít, milyen benyomást kelt valaki az első 30 másodperc alatt, ezért érdemes elkerülni a rikító színeket és feliratokat, és a ruhák helyett inkább a személyiségünkkel kitűnni.

Nem érdemes dizájner cuccokban megjelenni

Az alap, hogy a legtöbb munka esetén nem ajánlott a dekoltázst mutogatni, és a rövidnadrágokat, kapucnis felsőket, flip-flopokat, valamint a koszos és rendezetlen ruhákat és külsőt sem igazán értékelik a munkáltatók. A szakértő szerint azonban hasonlóan rossz hatást kelthet az is, ha valaki túlzásba viszi a dolgot, és Louis Vuitton vagy Gucci táskákkal, vagy esetleg a Moschino „McDonald’s kollekciójának” egy-egy szembeötlőbb kiegészítőjével felszerelkezve jelenik meg.

shutterstock 302492729

Felejtsd el a barnát

És a pirosat és a narancsot is. A barna azt az érzetet keltheti a munkáltatókban, hogy régimódi és passzív jelentkezővel van dolguk, míg a piros egyszerűen túl erőszakos és már-már tolakodóan magabiztos, sokan pedig akár fenyegetőnek is érezhetik. A narancs viszont még ennél is rosszabb benyomást kelthet, a HR-esek ugyanis általában ezt a színt találják a legkevésbé professzionálisnak.

A sötétkék ezzel szemben a tolakodás veszélye nélkül is képes magabiztos embernek mutatni a viselőjét, a lila pedig a kreatívabb munkakörök esetében lehet jó választás Victoria szerint.

Rejtsd el a tetkóidat

Általában nem a munkáltatók és a HR-esek azok, akik elítélik a kivarrt jelentkezőket, inkább a régimódi vásárlókra/ügyfelekre gyakorolt hatása az a tetoválásoknak, amit sok esetben a munkáltatók sem hagyhatnak figyelmen kívül, nem árt tehát úgy felöltözni, hogy a lehető legkevésbé legyen feltűnő az a lángoló pallost forgató csontváz a karodon.

Pöttyök, halálfejek

A rikító színekhez hasonlóan a hivalkodó, egész testes mintákat felvonultató pólókat is érdemes otthon hagyni. A mintás pólók és a pöttyös ruhák garantáltan magukra vonják az interjúztatók figyelmét, és mivel egy-egy minta megítélése erősen szubjektív dolog, könnyen lehet, hogy a szemben ülő utálni fogja a kedvenc norvég death metal együttesed szerinted ikonikus logóját. Jobb tehát biztosra menni, és inkább semleges színeket és maximum egy visszafogottabb csíkos felsőt választani, abból is lehetőleg egy logómentes variációt.

Őrült smink és körmök

Nem biztos, hogy jó ötlet Trónok Harca tematikájú sárkányos műkörmöket viselni, illetve fémes vagy neonszínű sminket választani. Legyen minden természetes, visszafogott, de egyszersmind ápolt is. A repedezett körmöket szintén érdemes eltüntetni, azt a benyomást kelthetik ugyanis, hogy még a körmeid rendbetételére sem vagy képes időt szakítani, amit úgy könyvelhetnek el potenciális munkaadóid, hogy nem bánsz jól az idővel és a határidőkkel is hadilábon állsz.

shutterstock 62362588

Ne most kezdj el magassarkút viselni

Ha magassarkúban érzi jól magát valaki, és hozzá is szokott a viselésükhöz természetesen semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki ilyen cipőben megy állásinterjúra, de ha ide-oda billegsz és lengedezel a tűsarkúdban, és artistákat is megszégyenítő módon hátrahajolva tudsz csak előrehaladni, jobb, ha elfelejted a dolgot.

Fülbevaló, piercing

A hatalmas, vállakat verdeső karikák és az orrba fűzött szarvak megint csak olyan kiegészítők, amiket lehet, hogy jó ötlet otthon hagyni, és csak később, apránként kitűzni és magunkra aggatni. Különben is, mi van, ha elejtesz valamit, és amikor felegyenesednél, beleakad a kilincsbe a fülbevalód/fültágítód, és leszakad a fél füled? Zavarba fogsz jönni, az pedig valószínűleg senkinek nem célja, hogy bizonytalan emberekkel töltse meg az irodát. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek