Győzd le a fáradtságot!

Számos oka lehet annak, miért érzi magát valaki a megfelelő alvásmennyiség ellenére is fáradtnak a nap folyamán.

Az automatikusan elinduló YouTube videók és Netflix epizódok előidézte alváshiány ellenére sokszor éppen az ilyen éjszakák után kelünk frissen és éberen reggelente, annak ellenére, hogy ilyenkor talán joggal számíthatnánk arra, hogy másnap egy mogorva zombi fog kikelni az ágyból. Úgy tűnik tehát, nem csak az alvásmennyiség határozza meg, ki mennyire energikus reggelente. Egy kérdőívre érkezett válaszok szerint például annak ellenére, hogy a kétharmaduk rendszeresen alszik legalább 7 órát éjszakánként, csak minden hetedik amerikai érzi úgy, hogy a hét minden napján frissen és tettre készen ébred – írja a The Cut. 

Egyébként a 7-8 órát alvók majdnem a fele fogalmazott úgy, hogy egy héten akár három nap is kifejezetten fáradtnak érzi magát. Mindez azért van így, mert a fáradtság érzet számos más tényezőtől is függ, nincs tehát egyenes arányosság az alvással töltött órák száma, és a között, mennyire érezzük magunkat fáradtnak.

Mit reggeliztél?

Sokkal szerencsésebb fehérjedús reggelit választani, a péksütemények és a kávé mellett másodpercek alatt eltűnő muffinok ugyanis csak rövidtávon jelentenek megoldást. Hiába jelzi sokszor a szervezetünk, hogy cukorra van szüksége, az ilyenkor tapasztalt felélénkülés csak időleges, a hirtelen megemelkedő vércukorszint hasonlóan hirtelen leesése pedig igazi hullámvasutazást jelent a szervezet számára. Így a fáradtság érzését is csak elodázni lehet, éppen ezért célszerű inkább a fehérjebevitelre koncentrálni reggelente, ezzel ugyanis elérhetjük, hogy hosszú távon is stabil és egyenletes maradjon a szervezet energiaellátása.

shutterstock 367741853

Testmozgás

A könnyű, nem túl megerőltető testmozgás nem csak az alvásminőségen képes javítani, de arra is pozitív hatással van, ki mennyire érzi magát ébernek és energikusnak a nap folyamán. Tényleg nem izzasztó és kimerítő gyakorlatsorokra kell most gondolni, egy rövid YouTube jógázás vagy a szokásosnál kicsivel erősebb tempójú séta a villamosmegállóig bőven elég lehet a kívánt hatás eléréséhez. Fontos azonban, hogy ezek után se maradjunk hosszú órákon át ülőhelyzetben, az ülés ugyanis az energiatartalékaink mozgósítása szempontjából is számos negatív következménnyel jár. Ilyenkor megszűnik a lipáz nevű zsírbontó enzim termelése, ami azt eredményezi, hogy a szervezet sokkal kevésbé lesz képes a zsírok energiává alakítására. A pulzus és az idegrendszer működése szintén lelassul ilyenkor, ráadásul, aki sokat ül, és nem mozog eleget, az az izomfáradtság hiánya miatt valószínűleg elaludni is nehezebben tud majd, jó eséllyel még fáradtabb lesz tehát másnap.

Stressz

A stressz, akár egy elintéznivalókkal és teendőkkel zsúfolásig megtelt naptárról, akár egy sürgető határidőről van szó, önmagában is elég lehet ahhoz, hogy valaki éberebbnek érezze magát. Ez az iram azonban csak ideig-óráig tartható fenn, egy idő után megadja magát a szervezet, és a vércukorszint összezuhanásához hasonlóan hirtelen és végletes kimerültség érzet veszi át a helyét.

Párkapcsolatok

A stressz egy állandósult forrása lehet az is, ha valakinek feszült és zaklatott a viszonya a partnerével. Ha valaki a nap jelentős részét, illetve az együtt alvásból kifolyólag az éjszakáit is egy olyan partnerrel tölti, akivel rendezetlen és hektikus a kapcsolata, az bizony meglehetősen fárasztónak bizonyulhat, és sokszor jelentős mértékben hozzájárulhat a gyakran tapasztalt fáradtság érzet kialakulásához. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek