Vizezd fel nyugodtan a whiskydet!

Egy kevés víz hozzáadásával a felszín felé terelhetik az ital rajongói a skót whiskyk jellegzetes ízét adó gvajakol-nyájakat.

A svéd vegyészek szerint megszületett a döntés a tekintetben, hogy jobb fogyasztani a whiskyt: tisztán vagy vízzel keverve. (A ’sehogy’ opció ez esetben nem játszott.) A kutatók azt mondják, egyértelmű, hogy a vizezett whisky a „whiskysebb” ital, nem véletlen tehát, hogy az igazi rajongók többnyire hígítanak valamennyit az italukon, mielőtt felhörpintenék azt – írja a Gizmodo.

shutterstock 540507265

A Scientific Reports-ban megjelent tanulmány szerzői számítógépes szimulációk segítségével analizálták, hogy viselkednek a whisky jellegzetes, füstös ízét adó szerves vegyület, a gvajakol molekulái, ha növelik vagy csökkentik az ital etanol és víztartalmát. Az 59 százalékos alkoholtartalmú italok esetében még egyenletes a gvajakol eloszlása az italokban, ezért kevésbé érezhető a jellegzetes íz, de a 45 százalék körüli alkoholtartalom esetén már a felszín közelébe úszik, és kivehetőbbé válnak az ízek is.

Mindez elsősorban a több gvajakolt tartalmazó skót whiskykre igaz, az aromákat és ízeket felszínre hozó plusz víz pedig még egy jó ideig egyenletesen emeli az ízek és illatok érzékelhetőségét. Természetesen egy idő után a csökkenő koncentrációjú gvajakol már inkább elvesz az italok ízéből, senki nem javasolja tehát, hogy egy deci vizet is hozzácsapjanak az italukhoz a whiskyrajongók, néhány csepp víz viszont még egyértelműen jót tesz neki a kutatók szerint. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.