Így készül a házi túró 4 egyszerű lépésben

A házi túró ugyanúgy viszonyul a boltihoz, ahogy mondjuk a lekvár: ég és föld a különbség aközött, amit készen lehet vásárolni, és ami az ember saját konyhájában készül. Ráadásul viccesen egyszerű megcsinálni, ha tudod a receptet. Túrókészítés négy lépésben, fázisfotókkal.

Az úgy volt, hogy az egyik ismerősöm kapott egy kisebb nyájnyi tejelő kecskét, napi 15 liter kecsketejjel viszont nem igazán tud mit kezdeni, elkezdte árulni a termést. Mivel az ajánlatban az is benne volt, hogy az állatokat nem ipari körülmények között tartja, hanem kint legelnek a mezőn (valamint nincs bak az állományban, amitől szerintem büdös lesz a kecsketej), rögtön lecsaptam három literre.

A kecsketej egyébként nagyon finom és egészséges, és állítólag még azok közül is sokan meg tudják emészteni, akiknek a tehéntej panaszokat okoz, de ebbe nem mennék bele, mert nem vagyok a téma szakértője. A lényeg az, hogy itt álltam egy nagy uborkás üvegnyi, intenzív, vargánya illatú, hófehér, teljes kecsketejjel, amiről rögtön az ugrott be, hogy itt az idő túrót készíteni. Van már ugyanis tapasztalatom a házi verzióval, és azóta nem igazán értem, hogy mi célt szolgál a boltban kapható, sovány, vagy félzsíros tehéntúró.       

Túrókészítés 4 lépésben

1. lépés: Egy napon át nem csinálunk a tejjel semmit, csak kint felejtjük a pulton, és hagyjuk, hogy megsavanyodjon.

2. lépés: Felforraljuk, ilyenkor a tej összeugrik és szemcsés lesz.

3. lépés: Leszűrjük, aminek praktikusan az a módja, hogy egy fazékra ráteszünk egy szűrőt, amit kibélelünk textilpelenkával, vagy más, hasonló sűrűn szövött anyaggal.

4. lépés: Lecsorgatjuk. A pelenka csücskeit összekötözzük, majd hagyományosan keresztül bökünk rajta egy fakanalat, és felakasztjuk a mosogató fölé a konyhaszekrény gombjaira. Nagyjából egy órán át kell csöpögtetni, és már kész is a krémes, finom, friss túró.

Költségvetés

Három liter kecsketejből egészen pontosan 42 dkg házi kecsketúrónk lett. A kecsketúró piaci árát nem tudom, a tej literjét 300 forintért vettem, vagyis összesen 900 forintot fizettem érte. 

Ugyanez tehéntejjel nyilván sokkal olcsóbb, automatából a teljes tehéntej literje 170 forint körül szokott lenni, vagyis 510 forintért lehet hasonló mennyiségű tehéntúrót előállítani. Ez kicsit drágább, mint amennyiért a boltban adják, az íze és a minősége viszont tényleg annyival jobb, hogy mi például teljesen leszoktunk a bolti túróról. 

Állítólag a lecsorgó savó is nagyon egészséges, mi sütöttünk belőle most kenyeret, ami finom lett. Fél kiló liszt felvett 2,5 deciliter savót, a másik két és fél literrel még nem tudom, mit fogok kezdeni, de állítólag jól bírja a fagyasztást, úgyhogy alighanem két és fél csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, süthetek belőle még tíz kenyeret, hurrá!

Az egyszerűbb út: tehéntejből

Természetesen bolti tehéntejből is lehet túrót készíteni, de akkor ne az UHT tejjel próbálkozzunk, mert az soha az életben nem fog nekünk megsavanyodni, hanem lehetőleg termelői tejet vásároljunk. Automatából is jó lesz. Sőt, ha otthon ránk savanyodik a zacskós vagy dobozos tej, abból is simán lehet túrót készíteni ezzel az eljárással, szóval mostantól ne bosszankodjatok, ha megsavanyodik vagy forraláskor összefut a tej, hanem készítsetek belőle túrót! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek