Amikor futár viszi el a hulladékot helyettünk

Eddig csak azért nem vettél kapszulás kávét, mert nem volt szíved kidobni a kukába a kis tárolókat? Emiatt már nem kell, hogy tovább főjön a fejed.

A fenntarthatóság és környezetvédelem elég jó hívószó mostanában, minden cég előszeretettel használja ezeket a kifejezéseket, ha szeretné, hogy egy kicsit pozitívabb kép alakuljon ki róla az emberekben. persze sokan aktívan is tesznek azért, hogy csökkenjen az ökológiai lábnyomuk. A Nespressonál például a kapszulákhoz felhasznált alumínium az, ami sokat nyom a latban, és ezért az az érdekük, hogy minél több visszakerüljön hozzájuk. Ez persze nem megy a vásárlók közreműködése nélkül, és itthon ez eddig csak úgy ment, ha a kedves klubtag bement a hat budapesti Nespresso Boutique egyikébe, vagy a győri és a pécsi Árkádban található üzletekbe. Ez azonban júniustól gyökeresen megváltozik, hogy könnyebbé tegyék azok életét is, akik inkább az internetes rendelésben hisznek, mert a közelükben nincs értékesítési pont vagy nem szeretnek sorba állni. Részletek a hajtás után! 

Az aluminium a barátunk? 

A Nespresso azért választotta ezt az anyagot a kávés kapszulákhoz, mert egyrészt tökéletesen védi a kávét a fénytől, levegőtől és nedvességtől, így megőrzi a kávéőrlemény frissességét, másrészt korlátlan alkalommal újrahasznosítható, és mivel az aluminumkohászat legfotnosabb érce, bauxit is olyan nyersanyag, ami nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre, ez elég hasznos tulajdonság - tudtuk meg az új szolgáltatás bezetése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Gyovai Györgyitől, a Nepresso ügyvezetőjétől. 

Körforgásos gazdaság? Az meg mi fán terem?

Kriza Máté, a Körforgásos Gazdaságért Alapítvány kuratóriumi elnöke is jelen volt az új szolgáltatást bemutató sajtótájékoztatón, és nem véletlenül hívták meg az eseménye, hiszen a kapszulák újrahasznosítása egy követendő példa. 

"A körforgásos gazdálkodás egy új fogalom, néhány éve került csak be az itthoni és európai köztudatba. A gazdaság szót nyilván nem kell megmagyarázni semminek, a körforgásnál pedig elég a természetre gondolni, ahol nem kelektkezik hulladék, minden hasznosul. Erre kellene nekünk is törekednünk. Jelenleg lineáris gazdaság a jellemző, ami azt jelenti, hogy kibányásszuk a nyersanyagot, felhasználjuk, gyártunk belőle valamit, aztán eldobjuk. Magánemberként is elég sok hulladékot termelünk, elég csak a lomtalanításra gondolni. Ilyenkor rengeteg olyan anyagot teszünk ki az utcára, amit részben vagy egészében lehetne még használni., újrahasznosítani, ehelyett azonban a hulladéklerakóba és -égetőbe kerül" - nyilatkozta Kriza Máté, aki szerint a termékek úgy kell megtervezni, hogy

  • minél tartóssabbak legyenek
  • meg lehessen őket javítani
  • a felhasznált nyersanyagokat újra tudjuk használni egy másik vagy egy ugyanolyan termékhez.

A visszagyűjtés menete

De mi az újdonság? Online vagy telefonos rendelés eseten lehet jelezni a futárszolgálatnak, hogy szeretnénk az átvétellel egy időben visszaküldeni a használt kapszulákat. A szolgáltatás ugyan díjmentes, de kizárólag a nappali (8-18 órás) idősáv választása esetén érhető el, és igényelni kell gyűtjőttasakot is. Ja, és ha valaki nem akarja mindennap nézni az egyre duzzadó zacskót, akkor 7490 forintért vehet hasznélkapszula-tartót is. 

A hivatalos leírás szerint egy rendelés átvételekor csak 1 gyűjtőtasakot lehet leadni, és ajánlott azt a kisebb vagy nagyobb méretű zacskót használni, amit a cégtől kapunk, mert az direkt úgy alakították ki, hogy jól, légmentesen záródjon. Persze más tasakba is bele lehet pakolni a kapszulákat, ha a cégesnek nyoma veszett, csak az a lényeg, hogy legyen rajta egy címke, amit a kiszállításkor kaptunk - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Nespresso recycling 04
Fotó: Nespresso

Hogyan tovább?

Az új szolgáltatást megelőzöen minden harmadik kapszulát vittek vissza az üzeletekbe a vásárlók itthon, és a cég szerint a futáros megoldással 97 százalékra sikerül majd növelni a visszagyűjtési kapacitást. Persze a klubtagokon is múlik, hogy mennyire harapnak rá erre, és a lényeg az, hogy a feltételek már adottak hozzá.

Jól hangzik, de mi történik azután, hogy visszakerülnek a kapszulák a Nespressóhoz? Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a boltokban begyűjtött kapszulákat itthon dolgozzák fel, és az újrahasznosított alumíniumból új használati tárgyak készülnek  A főzés után visszamaradt kávézaccot egyébként fel lehet használni természetes trágyaként a mezőgazdaságban, vagy energiaforrásként elektromosság előállításához vagy háztartási fűtéshez. Hogy pontosan milyen mennyiségű hulladékot adnak tovább feldolgozásra, azt nem tudni, ez üzleti titok.

A tervek szerint egyébként szeretnék, ha a Pick Pack Pointoknál is le lehetne adni a kapszulákat, hiszen sokan élnek ezzel a szolgáltatással is. Illetve a globális példákat követve szelektív gyűjtőhelyek melletti gyűjtőpontokat akarnak létesíteni, hiszen jelenleg egyéni hulladékgazdálkodást folytatnak, és utóbbi lépéssel tudnák itthon elérni a 100%-os visszagyűjtési arányt. Persze ehhez mág sok gazdasági és nem gazdasági szereplővel kell egyeztetni. 

Blogmustra