10 tévhit a mosásról

Meleg vagy hideg víz? A drágábbb mosószer tényleg jobb? Megannyi kínzó kérdés.

Szerencsére az internet tele van válaszokkal, a hatjás után el is olvashatsz belőlük egy párat. 

1. A forróvíz minden kórokozót elpusztít

Nem. Vagyis a nagyját igen, de nem, nem minden mikroszkopikus lény hal hősi halált a mosógépben. Hacsak nem használsz nagy mennyiségű fertőtlenítőszert a mosáshoz, akkor annyi történik, hogy az egyik ruhadarabról átkerülnek a másikra. Jó, van, ami persze nem bírja a gyűrődést, és valóban elpusztul, van, amelyik pedig a vízzel együtt távozik a csatorna irányába. 

2. De azért jobb hideg vízzel mosni

Környezetvédelmi és gazdasági szempontból valóban megéri, de alapvetően a forró víz jobban tisztít, lásd az első pontot. Persze ha nem vészesen szennyezett ruhákról van szó vagy a kezelési útmutató azt írja elő, hogy hideg vízben kell mosni az adott ruhadarabot, akkor lehet alacsonyabb hőfokot is választani.

shutterstock 609559592

3. Minél több mosószert használsz, annál jobb

Jóból is megárt a sok, és nem érdemes annyi mindent beleönteni a gépbe, amit már nem bír rendesen kiöblíteni a ruhákból, és emiatt foltosan kerülnek majd ki a dobból. Ráadásul lehet, hogy a ruhákon maradt mosószermaradék irritálja majd a bőrünket, és az arra érzékenyeknél esetleg allergiát is okozhat. Meg persze a ruhát is tönkreteheti a túl sok vegyszer.  A Spruce cikke szerint érdemes feleannyit használni belőlük, amennyit előírnak, és kipróbálni, hogy így is elégedett vagy-e az eredménnyel.

4. Minél drágább a mosószer, annál hatékonyabb

Nagyon sok mindentől függ, hogy mennyire lesz tiszta a ruhánk, és a mosópor vagy öblítő ára nem feltétlenül van a lista elején, a legtöbb termék elvégzi a dolgát, főleg, ha a mosógép kifogástalanul működik, és mindenhova annyi jut belőlük, amennyi indokolt - írja a Lifehacker. Ha pedig érzel magadban elég indíttatást, akkor akár házilag is készíthetsz mosószert, egy próbát lehet, hogy ez is megér.

5. Érzékeny a bőröm, ezért speciális mosószerre van szükségem

Természetesen nem mindegy, hogy milyen terméket választunk, ahogyan az sem, hogy milyen programmal mosunk. Ha nem elég magas a hőfok, akkor lehet, hogy nem oldódik fel kellőképpen a mosószer, és egy része a ruhákon marad, ami viszont irritációt okozhat. Ha lehet, akkor gőz programot válassz, az biztosan segít.

6. A mosógépet nem kell takarítani

Csak azért, mert a mosógép tisztává varázsolja a ruhákat, nem jelenti azt, hogy ne érdemelne meg egy kis törődést. Főleg akkor, ha nagyrészt alacsony hőfokú programit használnunk. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk: mielőtt szokatlan szag kezdene el terjengeni a mosógépében vagy büdösek lennének a kimosott ruhák, fertőtlenítse a gépet 20 százalékos ecet és szódabikarbóna keverékével. A felültöltős gépek esetében 3-4 csésze ecet, fél csésze szódabikarbóna szükséges, az elöltöltős gépeknél pedig ¼ csésze ecethez kell 4 evőkanál szódabikarbónát keverni. A gépbe engedjünk meleg vizet és hagyjuk, hogy 30-60 percig álljon benne az oldat, majd indítsunk el egy üres programot, hagyjuk, hogy eltávozzon a mosógépből az ecetes lé, töröljük ki és hagyjuk megszáradni.

7. Semmit sem tehetünk a szöszök ellen

Ez sajnos a mosás velejárója, persze ha kellően odafigyelünk, akkor nem okozhat problémát. De pontosan mit lehet tenni? Az olyan igazán szöszölős szennyest mint például a törülközők vagy gyapjúból készült dolgok, érdemes kímélő programmal mosni. És persze nem szabad őket összepakolni olyan szöszmágnes anyagból készült ruhadarabokkal mint például a műszál vagy kordbársony.

shutterstock 171655067

8. Ha jobban megpakolom a gépet, több mosószerre lesz szükségem

Persze a szennyes mennyisége is meghatározza, hogy mennyi mosószerre van szükség, de az is, hogy milyen koszosak a ruhák, illetve az is, hogy mennyire kemény a víz, de általában nem kell túlzottan megnövelni azt a mennyiséget, amit a gyártó előír, és érdemes megnézni a mosógép használati utasítását, amiben biztos leírják, hogy mennyi ruhát érdemes belepakolni a dobba ahhoz, hogy kellően hatékony legyen a mosás.

9. Amit kézzel kell mosni, azt kézzel kell mosni

Azok a ruhák, amiknél ez áll a kezelési útmutatón, biztosan tovább bírják, ha tényleg minden egyes alkalommal a saját ki kezünkkel mossuk ki, de azért belefér az is, hogy néha kímélő programmal bedobjuk őket a gépbe.

+1 A foltot a ruha felületén kell kezelni

Ha leöntöttük vagy csaptuk magunkat valamivel, akkor nincs egyszerűbb annál, mint hogy a víz alá tartjuk, és megpróbáljuk kiszedni a pacát, nem? Nos, egyesek szerint érdemes előtte kifordítani a ruhadarabot, mert ellenkező esetben még mélyebbre juttatjuk a szennyeződést, ahelyett, hogy kiűznénk belőle a kávé-., tinta-, borfoltot és így tovább.

Oszd meg másokkal is!
Mustra