Bevehetünk lejárt szavatosságú gyógyszert?

Egy-egy vény nélkül kapható szerrel lehetünk bátrabbak, de sok olyan gyógyszerfajta is van, amivel semmiképp nem ajánlott kísérletezni.

Sokakban felmerül a kérdés, vajon biztonságosak és hatékonyak-e a lejárt szavatosságú gyógyszerek. Ahogy az a Huffington Post cikkéből is kiderül, sok függ az újrahasznosítani tervezett gyógyszer típusától, tárolási körülményeitől, és természetesen attól is, pontosan mennyi ideje járt le a szavatosságuk. Bizonyos esetekben működhet a dolog, de azért jó pár olyan gyógyszer is akad, amivel jobb, ha nem kísérletezünk. 

Mikor lehetünk bátrabbak

„Ha valami olyasmit vesz be valaki, aminek a szavatossága csak néhány hónapja vagy egy éve járt le, és megfelelő körülmények között tárolták, az a legtöbb gyógyszer esetében szerintem nem problémás. A gyógyszergyártó cégek ugyanakkor nem fogják vállalni a felelősséget” – mondja David Nierenberg, a vészjósló nevű Dartmouth-Hitchcock Egészségügyi Központ gyógyszertannal és toxikológiával foglalkozó részlegének vezetője. 

Ez főleg a vény nélkül kapható gyógyszereke igaz, de csak abban az esetben, ha megfelelő körülmények között tárolták őket, azaz nem érte őket közvetlen napfény, nem tárolták őket nedves, nyirkos, vagy épp túl meleg, esetleg túl hideg helyen. A garasoskodásra hajlamos újrahasznosítóknak jó hír lehet az a 2000-es kutatás is, ami az amerikai hadsereg által felhalmozott, lejárt szavatosságú gyógyszereket vizsgálta. A tesztelt gyógyszerek 90%-a évekkel a szavatosságuk lejárta után is teljesen mértékben megőrizte hatékonyságát, ami megerősíteni látszik azt a feltételezést, miszerint a gyógyszercégek általában biztosra mennek, és inkább alábecsülik a készítményeik tartósságát. 

shutterstock 232829347

Mivel ne kísérletezzünk

Mindez jó hír lehet, ha valakinek egyszerűen nincs pénze vagy lehetősége új gyógyszerek beszerzésére, de fontos tudni, hogy jó pár olyan termék is van, amit semmiképpen nem ajánlott a szavatosság lejárta után beszedni.  Nierenberg elsőként a folyékony készítményeket emelte ki. Egy-egy üveg tartalma ugyan steril addig amíg ki nem bontjuk, de utána könnyen beszennyeződhetnek és elszapordhatnak bennük a különböző mikroorganizmusok. Különösen igaz ez a szemcseppekre, ezért áll ott a tájékoztatón, hogy az üvegcse ne érintkezzen a szemhéjjal. 

Az anginás, vagy koszorúér-betegségekkel rendelkező betegeknek felírt nitroglicerin tartalmú tablettákkal is illik vigyázni, ezek ugyanis különösen érzékenyen reagálnak a melegre, és könnyen hatástalanná válhatnak. Hasonló a helyzet az antibiotikumokkal is, nincs garancia arra, hogy egy korábbi lebetegedés után megmaradt antibiotikum hatásos-e még, bár egy antibiotikum kúra előtt amúgy is javallott orvoshoz fordulni. 

Éves ellenőrzés

Nierenberg szerint az a legjobb megoldás, ha minden évben átnézzük a maradék gyógyszereket, és megszabadulunk a lejártaktól. Persze semmiképp ne húzzuk le ezeket a vécén, hanem vigyük be egy gyógyszertárba, ott átveszik a pakkot. Az ökölszabály pedig összességében úgy fogalmazható meg, hogy jobb nem a gyógyszereinken spórolni, ha bizonytalanok vagyunk, szerezzünk be mindig új és biztosan hatékony szereket. 

Mustra