A ragyogó fehér fürdő titka

A fehér fürdőszoba akkor néz ki jól, ha ragyogóan tiszta is, de ez elég sok melóba kerül, amit pedig, valljuk be, kevéssé szeretünk. Az elszíneződött fuga, a csendben megbúvó penész a fehér fürdőszobának is rosszul áll. Szerencsére a luxushotelekben tudják, mi a ragyogóan tiszta fürdő titka, és meg is osztják velünk. A The Mark nevű New York-i szállodában állításuk szerint minden egyes fürdőszobát fehér kendő-teszttel ellenőriznek le takarítás után, hogy biztosan makulátlanul tiszták-e. Persze otthon ilyen túlzásba felesleges esni, de a The Mark trükkjei, amiket az Elle magazinnak árultak el, mindenkinek jól jönnek.   

1. Márványt csak felületkezeléssel!

A márvány mindig is a luxus érzését hordozza, ezért előszeretettel használják a fürdőkben. Viszont érdemes tudni, hogy a márvány meglehetősen kényes, nem szereti az erős tisztítószereket, könnyen bemattul, és onnantól kezdve csúnya lesz a látvány. Ennek elkerülésére a legjobb, ha a márvány felületet évente lecsiszoltatja szakemberrel, majd pórustömítő szerrel kezelik. "A tömítés nagyon fontos, hogy megóvjuk a felületet a foltoktól, amit a víz is képes okozni" - mesélte az Elle-nek Olivier Lordonnois, a hotel üzemeltetési vezetője.

shutterstock 219025441

2. Használja ki a szivacs erejét! 

Meglátott egy foltot a falon? Ne rohanjon rögtön fehér festékért, a legtöbb esetben ugyanis a kis felületre festett folt színe el fog térni a fal színétől. Inkább kapja elő a csodaszivacsot, melyet a drogériákban talál meg 400-600 forintos áron, de Kínából rendelve fillérekért megkapja. "A csodaszivacs elképesztően hatásos, ha foltoktól akarjuk megszabadítani a falat vagy az ajtót"- ajánlja Lordonnois. Az enyhén megnedvesített szivaccsal csak dörzsölje le a koszt, és az nyomtalanul eltűnik. Minden felületen használhatja, a gumitól a műanyagig, és a hatása tényleg elképesztő. 

3. Felejtse el a fehérítőt!

A fehérítő (azaz hipó) könnyen tönkreteszi a kényes felületeket, ha nem öblíti le rendesen, és a vendégek sem igazán szeretik a szagát, ezért a Markban nem használják. Londonnois azt ajánlja, hogy ha ön mindenáron ragaszkodik hozzá, használja csak kis mennyiségben, és csak akkor, ha feltétlenül szükséges. Vannak termékek, amelyek pont ugyanannyira hatásosak, de nem olyan büdösek, és kevésbé agresszívek. Ezek ugyanúgy fertőtlenítenek.

4. Védje a fugáját!

A fogkefével való tisztogatás egyrészt kemény meló, másrészt nem segít a penész és más nem odavaló szennyeződések ellen. "Ha igazán komolyan nekiállna a takarításnak, vessen be megfelelő szerszámot!"  - ajánlja Lordonnois, szóval megéri beruházni fugatisztító kefére, melyet a barkácsáruházakban talál meg. Ha kipucolta, érdemes lehet egy vékony átlátszó szilikonréteget húzni a fugára, hogy ne szennyeződjön tovább.

5. Tudja, mikor van itt az ideje a törölközőcserének 

Ha igazán fehér fürdő az álma, fantasztikusan puha törölközőkkel, ezt csak támogatni tudjuk. A megoldás viszont csak az, ha gyakran cserélgeti őket, ez viszont nem túl környezetbarát megoldás. Mindenesetre nincs más megoldás, mint hogy eldöntse: ragyogó fehér törölközők kontra természet

shutterstock 391677298

6. Nem elég csak felmosni!

Ennek a külön pontban kiemelését bevalljuk, nem is igazán értjük, hisz aki csak egyszer is próbált söprés vagy porszívózás nélkül felmosni, az pontosan tudja, hogy a végeredmény elég gusztustalan lesz. Mert a felmosás persze tisztít, de nem távolítja el a lehullott hajakat, szőrt, szöszöket és egyéb szennyeződéseket. Kezdje tehát a fürdő padlójának takarítását egy alapos porszívózással vagy söpréssel, majd ezt kövesse a felmosás. és a végén jöhet a fehér kendő, aminek a segítségével ellenőrizheti az eredményt. De ez utóbbit tényleg csak akkor ajánljuk, ha maximalista vagy mazochista. Vagy a The Mark marketingese.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek