Lecsapott a NÉBIH a Tesco kölesgolyóira

Magas atropin- és szkopolamin tartalma miatt vonta ki a Tesco extrudált kölesgolyóit a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A honlapjukon olvasható közlemény szerint a termékek fogyasztása gyermekeknél jelenthet kockázatot. Probléma esetén a tünetek (szájszárazság, pupillatágulás) azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek. Az atropint gyógyászati célra is alkalmazzák. Jogszabályban meghatározott felső határértékük jelenleg csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Ez mindkét vegyület esetében 1 μg/kg. Az extrudált kölesgolyó termékek nem tartoznak ebbe a kategóriába, a NÉBIH laboratóriumában mért értékek alapján azonban (az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi beviteli referenciaértéket alapul véve) a tételek fogyasztása gyermekek számára kockázatos lehet. A NÉBIH által mért mennyiség a felnőttekre nem jelent veszélyt.

Tesco Organic 01
Fotó: nebih.gov.hu

A NÉBIH döntése után az élelmiszerek előállítója és forgalmazója is azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

Az érintett termékek:

  1. Termék neve: Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u. Kiszerelés: 75 g Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899
  2. Termék neve: Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u. Kiszerelés: 150 g Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874

Jó, de mi az a tropán-alkaloid?

 A tropán alkaloidok egyes gyomnövények (pl. beléndek, csattanó maszlag) toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak.

Ezeknek a gyomnövényeknek a magjai azonos méretük miatt könnyen keverednek a kölessel, így a kölesgolyó termékek alapanyagául szolgáló kölest – nem megfelelő növényvédelmi technológia esetén – nagymértékben szennyezhetik.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Mustra