A jövő sportáruházát nyitja meg a Decathlon Budapest közepén

Végre nem kell kizarándokolni a város szélére ha Decathlonba szeretne menni, ugyanis augusztus 27-től a város közepén, a Nyugati téren is talál egyet, ráadásul kapásból egy olyat, ami világviszonylatban is egyedülálló technológiákat használ. A nyitás előtt elmentünk megnézni, milyen az az okos próbafülke, mit tud az okos tükör, és mégis miért kell minden eladó kezébe egy tablet.

A Nyugati téren, a Skála épületében nyitotta meg 18. magyarországi áruházát a Decathlon, ami nem csak azért érdekes mert Budapest egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontjában van, hanem mert a világon egyedülálló módon digitális tesztáruházként üzemel, vagyis minden új, még tesztelés alatt álló vásárlást segítő eszközzel itt ismerkedhetnek meg a vásárlók. A majdnem 2000 m2-es üzletben nagyjából 70 sportág ruházatának és kellékeinek teljes választéka lesz elérhető, ezek közül is kiemelt szerepet kaptak a városi sportolás kellékei, vagyis rengeteg futócucc, fitnesz, kerékpáros és úszáshoz szükséges kiegészítőt lehet megvenni, de láttunk gördeszkákat, túrafelszereléseket is, illetve azt rendelhet oda, amit csak akar. 

Mit tud egy okosbolt? 

A Nyugati téri boltban minden olyan vásárlást könnyítő technikai megoldás megtalálható, amin a vállalat globálisan dolgozik. Vagyis a digitális tesztáruház fogalom a gyakorlatban azt jelenti, hogy a budapesti vásárlókon fogják tesztelni mennyire működik jól mondjuk az okos próbafülke, és ha beválik, akkor máshol is találkozhat majd vele. Folyamatosan jönnek majd a tesztelésre váró technikai újítások, vagyis első kézből tudhatja majd meg, milyennek gondolják a Decathlon emberei a jövő sportáruházát. Hogy a belvárosi közönség megfelelő tesztalany lesz-e, az majd kiderül, mindenesetre mi megnéztük, milyen a jövő boltja, és hol fogják szombaton egymást taposni a vásárlók, hogy kipróbálják az új kütyüket. 

Azonnali segítség

Ezt azok fogják szeretni, akiknek semmi kedvük nincs bóklászni, hogy kiderítsék, hogy egyáltalán lehet-e kapni itt például úszáshoz használható füldugót, vagy bármi olyat, aminek még talán a létezésében sem biztosak. Ehelyett egy, a bejáratnál elhelyezett kioszkban ellenőrizheti a termékválasztékot, a későbbiek folyamán pedig az ígéretek szerint megspórolja a tanácstalanul keringést is, mert azt is meg tudja nézni majd, hogy pontosan merre, melyik sorban találja a kiválasztott terméket. Amíg ez valósággá válik, addig is egy gombnyomással hívhat maga mellé eladót aki segít eligazodni. Egyébként ilyen kihelyezett érintőképernyős kioszkok a boltban több helyen is találhatóak,ezeken az olyan nagyobb termékeket mint például a fitneszgépek vagy biciklik is meg tudja rendelni, amik kiválasztásában szintén segítenek a helyszínen az eladók, 20 ezer forint felett pedig ingyenesen házhoz is szállítják.

Lábtartás-vizsgáló felület

Arról már mi is rengetegszer írtunk, hogy a futás legfontosabb kelléke a megfelelő futócipő, aminek kiválasztását egy speciális elemzőprogram segíti az üzletben. Használat közben ez úgy néz ki, hogy bepötyög a kihelyezett monitor segítségével néhány adatot, meg némi infót az edzéseiről, hatszor végigfut egy rövid pályán, a gép pedig elemzi a mozgását. Hogy tényleg a jövőben érezze magát, megadhatja az e-mail címét, és oda azonnal megkapja a talpa hőtérképét és a lábelemzését, valamint azt, hogy mindezek figyelembe vételével önnek milyen típusú futócipő a legalkalmasabb. Természetesen a program az elemzés végén nemcsak azt mondja meg, hogy merre süllyed a bokája, hanem egyből ajánl olyan futócipőket is, amik nem fogják kikészíteni a lábát és még jól is néznek ki. 

Okostükör

Színek között tud válogatni ha az okostükör elé áll, ugyanis néhány termékcsalád esetében az összes színvariációt végigpróbálhatja magán. Csak maga elé kap egy pólót, vagy felkap egy nadrágot, majd egyetlen gombnyomással megnézheti, hogyan állna annak a ruhának a másik színverzója is anélkül, hogy le- és fel kellene venni őket. Ezzel nemcsak időt és energiát spórol, de akár olyan színeket is tesztelhet magán, amik a boltban esetleg nincsenek is raktáron. Azt már persze mondanunk sem kell, hogy ha mégis az a kék változat tetszik, ami éppen nincs a készleten a méretében, azonnal meg is rendelheti. 

Okos próbafülke

Nem biztos, hogy az eladók kedvence lesz, az viszont biztos, hogy a vásárlók szeretni fogják. Míg magára erőlteti a próbafülkében a futónadrágot, a kijelzőn elolvashatja, hogy mások milyen véleménnyel voltak róla, vagy hogy milyen színváltozatokban kapható még ez a típus. A lényeg azonban akkor jön, amikor túl kicsi vagy túl nagy darabot vitt be magával. Ekkor ugyanis, mint egy igazi úrnő, egy gombnyomással jelezheti, hogy szeretne másik méretet, az eladó pedig értesítést kap arról, hogy melyik fülkében várja, és miből milyen méretet vigyen magával. Amíg az új darab megérkezik, böngészheti a katalógust, vagy megnézheti, milyen hasonló termékeket választhat, aztán egyszer csak kiírja a kijelző, hogy pillanatokon belül kopogtatni fognak a próbafülke ajtaján a kért mérettel. Azért lehet, hogy nem épp a nyitás napján vagy csúcsidőben lesz érdemes tesztelni nagyüzemben ezt az egyébként nagyon kényelmesnek tűnő funkciót, és ne felejtse el értékelni a királyi bánásmódot. 

Okos pad

Ha információkra vágyik például egy túrabakanccsal kapcsolatban, vagy arra kíváncsi, hogy mások mennyire elégedettek vele, kinek ázott be, mikor belegázolt a patakba, vagy hányan gondolják, hogy ez életük legkényelmesebb bakancsa, akkor az okos pad fog segíteni önnek. Miközben próbálja például cipőt vagy a pulóvert, az RFID olvasóval (Radio Frequency IDentification, vagyis rádióhullámok segítségével azonosítja a gép, melyik termékről is  van szó) felszerelt padok azonnal megjelenítik az információkat és a vásárlók véleményét. Ehhez persze az kell, hogy egyre többen értékeljék a termékeket és mondják el, hogy egy-két hónap vagy akár fél év használat után hogyan bírják a strapát. 

+1  jó hír, a Corvinban is nyílik idén egy Decathlon

Nem ez lesz az egyetlen belvárosi Decathlon, hamarosan a Corvin Plázába is lehet menni vásárolni - jelentette be Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója, de még az ősszel Sopronban és Tatbányán is nyílik üzlete a sportszeráruházláncnak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra