Így bukott el a Pepsi a nagy kólateszten

A kóla nagyjából cukor, víz, aromák és színezőanyagok keveréke, ennek ellenére milliók isszák és vásárolják. A német Stiftung Warentest magazin, mely a legnagyobb fogyasztóvédelmi szaklap, a márkatermékeken kívül a nagy német diszkontláncok termékeit vizsgálta, az eredmény pedig meglehetősen siralmas. A magazin összesen 29 kólát vizsgált meg, a nagy klasszikusokon kívül a light és a természetes édesítőszerekkel operáló termékeket néztek meg.

GettyImages-109714536
Photoshot

Klorát a Pepsiben

Csúnya dolgok kerültek el a Pepsi Lightból: a klorát nevű vegyület a tisztítás vagy a fertőtlenítés során kerülhetett az italba. Nem csak ebben, hanem több másik kólában is megtalálták a vegyületet, ám kisebb mennyiségben. 

16,5 kockacukor fél liter kólában és más nyalánkságok

Aki egy félliteres kólát megiszik, az 50 gramm cukrot is bevisz a szervezetébe, ami 16.5 kockacukornak felel meg. A WHO felnőtteknek szóló ajánlása szerint viszont naponta maximum 50 gramm cukrot szabadna fogyasztani az összes élelmiszerrel. A stéviával és cukorral ízesített kólában mindössze 10 kockacukor + egy kis sztévia van, cukorbevitel szempontból pedig értelemszerűen az édesítőszerrel készült termék a legjobb.   

Koffein tartalom

Egy adag német kávé 110mg

Egy espresso 80mg

Energiaital 80mg

Fekete tea 45 mg

2,5 dl kóla 27mg

 A kóla barnaságát a karamellszínezék adja, ez viszont 4-metil-imidazol (4-MEI) tartalmaz, ami rákkeltő hatásúnak bizonyult a patkányoknál. Kaliforniában ezért már 2012-ben megváltoztatták a kólák összetételét, de Európában még a régi recept szerint dolgoznak. Ezzel azért valós veszélynek nem teszik ki a fogyasztókat, a szakértők szerint a károsodást okozó mennyiséghez több ezer litert kéne egyszerre meginni a kólából. A Club Colában viszon olyan mennyiséget találtak belőle, hogy megbuktatták a teszten. 

A Fritz Colával meg az volt a baj, hogy nagyon sok foszforsavat (E338) tartalmaz, ami a savanyúságot szabályozza. Ehhez képest a Red Bull kólában alkohol van (3g/l), ami a terhesekre és a gyerekekre nézve nem ártalmas, ám a gyógyult alkoholisták számára rejt veszélyeket. 

Fény derült a titokra

A laboranalizisből kiderül az is, milyen összetevőkből vannak összerakva a kólák. Mindegyikben hasonló aromák találhatóak: a citrusok mellett a fahéj és a szerecsendió is felbukkan bennük, nem is beszélve a koffeinről, ami a élénkítő hatás mellett szintén hozzájárul a kóla ízéhez. Bizonyos termékek 15 mg-nál több koffeint tartalmaztak (a teszten 6,8 és 26mg között változtak az értékek), ezeknél fel kell tüntetni egy figyelmeztetést; ilyen az Afri Cola és a Friz Cola példának okáért. Az összetevők listája nem részletes, annyi szerepel csak rajtuk, hogy "természetes aromákat tartalmaz". 

GettyImages-810714
Getty Images / Europress / Getty

Az eredmények

Jó(4)

Coca Cola Light

Coca Cola Zero

Freeway Light (Lidl)

Kielégítő(3):

Afri Cola

Freeway Cola

Coca Cola

Penny Cola

Coca Cola Life 

Penny Cola Stevia

Még megfelelő(2):

Pepsi 

Fritz Cola

Red Bull kóla

Megbukott(1):

Pepsi Light

Ezt tudják a kólák a laborban 

Mivel leginkább mindenkit ez érdekel, ezért leírjuk: jó és nagyon jó eredményt alig értek el a kólák. A tesztben az íz és illat mellett vizsgálták a kémiai minőséget, az esetleges veszélyeztető anyagokat, a cukortartalmat, és azt, hogy mi szerepel a címkén. 

Hogyan szerepeltek a nagyok? 

Rosszul. Egyáltalán nem értek el jobb eredményt, mint a diszkontok termékei, ráadásul jó eredményt csak a light termékek értek el, a hagyományos kategóriában csak a kielégítőig jutottak. A Coca Cola cukortartalma brutális (10.6g/100ml), valamint azt írták rá, hogy növényi kivonatokat tartalmaz, ám ez az összetevők listájában nem szerepel. Az sem jó pont, hogy nem citrom- hanem foszforsavat tartalmaz. 

A Pepsi terméke 4-metil-imidazol (4-MEI) tartalma miatt kapott sok rossz pontot, ráadásul 10.7 g cukor decinként szintén nem túl egészséges dolog.

A Red Bull cola pedig 3 grammos alkoholtartalma miatt lett lehúzva, ráadásul ezt nem is jelölték külön a terméken. 

Lightok

A light termékek jobb eredményt értek el, meglepő módon több jó eredmény is született, A Pepsi kemény gyomrost kapott a Cocától: míg utóbbi jó eredményt ért el, addig a Pepsi Light a legrosszabb eredménnyel zárt, és nem az íze miatt, hanem azért, mert nagyon magas klorát- és 4-metil-imidazol (4-MEI) szintet mutattak ki benne. 

A Coca Cola Life, ami stéviával van ízesítve amiatt kapott rossz minősítést, mert bár a címkén szerepelt a növényi kivonattal készült szlogen, az összetevők listáján már nem. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra