22 UHT tejet vontak ki a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a tejpiacot ellenőrizte, ennek pedig az lett az eredménye, hogy 48 vizsgált termékből  22 külföldi UHT tejet ki kellett vonni a forgalomból mert zsírtartalmuk alacsonyabbnak bizonyult a jelölésen szereplőnél. Ez egyébként több tízezer liter tejet jelent. 

A NÉBIH laboratóriumaiban több mint 100 tej, illetve sajtminta vizsgálatát végezték el a hatóság munkatársai. A 48 UHT tej mintát az analitikai és érzékszervi vizsgálatok során mintegy 200 paraméterre vizsgálták a szakemberek. A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A NÉBIH vizsgálatán kiszűrt termékek zsírtartalma azonban alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

Csak a tejek nemzetiségét tudjuk

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan melyek azok a tejek, amiket kerülni kell, de egyelőre annyit tudunk, hogy az érintett termékek közül 15 szlovák, 6 cseh és 1 lengyel előállítótól származik. Kerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is, ahol megtudtuk, hogy még folynak a vizsgálatok, ezért nem tudnak teljes listával szolgálni. Amint lesznek információink milyen márkákról van szó, cikkünket frissítjük. 

A tejpiaci ellenőrzések során ország szerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei. A szakemberek a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenőrizték a különböző élelmiszerbiztonsági, például jelölési és nyomon követési előírások teljesülését.

GettyImages-528253510
Fotó: Ulrich Baumgarten / Europress / Getty
Mustra