Ezért egyen édesvízi halat!

Túlhalászott tengerek, hatalmas haltenyészetek, műanyagfoszlányok a táplálkozási láncban, hosszú utat bejáró termékek. Számos ok van arra, hogy egyre többen szeretnének jól ellenőrzött halat fogyasztani - írja a Test magazin.

A természetes vizekben élő helyi halak többnyire időjárásfüggőek és szezonálisak, ezért nem találhatóak meg a szupermarketek polcain. Németország, Hollandia és Dánia halászai szervezetet alapítottak, hogy közös összefogással Sylt szigetén hoztak létre egy központot, illetve egy tájékoztató oldalt is készítettek, hogy informálják a kereskedőket és az érdeklődőket a Keleti-tengeri lehetőségekről, rákfogásokról, vagy épp arról, hol mekkora mennyiséget halásznak.

Egyre több halászati cég értékesít online

Az ENSZ illetékesei szerint a világszerte fogyasztott 168 millió tonna halból 78 millió tonna származik aquakultúrás tenyészetekből. Az európán kívülről érkező halak tenyésztése gyakran nem felel meg a szigorúbb gyógyszerfelhasználás, fenntarthatósági és fajta sajátosságnak megfelelő európai előírásoknak. Kb évi 90 millió tonnát halásznak a tengerekből. A VWF és a Greenpece szakértői szerint sok fajtát pl. a tonhalat és a vörös sügért veszélyezteti a túlhalászás, és egyik német kutatóintézet szerint vannak már más kihalás közeli fajták is, mint pl. az európai angolna. További problémát jelent mind a tenyésztett, mind a természetes vizekből halászott halak hosszútávú szállítása, és a hűtőláncok fenntartásának nagy energiaigénye. A hajókból szárazó sok millió tonnányi nehézolaj terheli a környezetet.

 6000 aquakultúra Németországban, itthon jóval kevesebb

A természetes édesvizekből származó halak kevesebb jódot és Omega-3 zsírsavat tartalmaznak , mint a tengeri halak, de ezzel együtt igen értékes fehérjeforrások. Komoly bevételi forrás lehet hogy Az európai unió tagállamai kötelezték magukat arra hogy stratégiai tervet készítenek a honi aquakultúrás haltenyésztés fejlesztésére, Németországban ma már 6000 haltelep létezik, melyek jelenleg még csak a fogyasztás 3 százalékát biztosítják, de ez is csak 26000 tonna halat és kagylót jelent. Itthon  már db magyar halneveldében pont, harcsa, pisztráng, fogas és csukatenyésztés folyik. Itthon a tógazdaságokból lehalászott, valamint az intenzív üzemekben előállított halmennyiség 2012-ben összesen 21 460 tonna volt, melyből 15 133 tonna került közvetlen étkezési felhasználásra. A hazai fogyasztási mennyiség elhanyagolható, mindössze évi 4,4 kg, ehhez képest az átlagos EU fogyasztás 15 kg körül mozog. 

Karácsony előtti ponty lehalászás egy németországi haltenyészetben
Karácsony előtti ponty lehalászás egy németországi haltenyészetbenSean Gallup / Europress / Getty

Ma már sokan odafigyelnek arra, hogy honnan érkezik a hal, amit vásárolnak, legyen szó frissről vagy konzerv verzióról. A két legismertebb jelölés az MSC, és az ASC.

Az MSC (Marine Stewardship Council) jelölésű termékek fenntartható forrásból származnak, egy kritériumrendszer alapján lehet megszerezni. Ha a cég alkalmas rá, 5 évre kapja meg a jelölés jogát. 

Az ASC (Aquaculture Stewardship Council) 2010-ben jött létre. A  felelős és fenntartható tengerihal halászatot jelöli, a vásárló az ASC-logó láttán is biztos lehet, hogy a hal- és tenger állatainak tenyésztésére és a feldolgozása során környezetvédelemre és szociális sztenderdekre vonatkozó szigorú előírásokat betartották, hasonlóan, mint az MSC esetében.

Az itthon tenyésztett halak közül a legismertebbeket vettük sorra, bár nem vagyunk biztosak benne, hogy mind megfordul a magyar háziasszonyok lábosaiban.

Pisztráng - éves mennyiség 71 tonna 

Som omega-3 zsírsavat tartalmaz, ráadásul nagyon finom is. Feldolgozva és frissen egyaránt kapható.Elkészítés egyben, sütve párolva, vagy ecetes vízben kékre főzve Nem szálkás, a gerinc könnyen eltávolítható.

Ponty - éves mennyiség 15150 tonna 

A legrégebben tenyésztett halfajta, könnyű a tartása, növényevő. Feleannyi Omega-3-at tartalmaz, mint a pisztráng, elég sok szálkája van, de irdalással csökkenthető. Számtalan elkészítési módja ismeretes, sütve rántva, halászlének fogyasztjuk, nem csak ünnepi alkalmakkor.

Harcsa -  éves mennyiség 312 tonna

Ennek van az összes édesvízi hal között a a legnagyobb omega-3 tartalma (870mg/100g) . Kevés a szálkája, de néha zsíros lehet. Sütve, rántva, paprikásnak készítjük.

Busa (pettyes és fehér) - éves mennyiség 1978 tonna 

A Kínából származó halfajta tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az omega-3 zsírsavakat. Halhúsa közepes minőségű, laza, szálkája több, mint a pontyé, de ez irdalással csökkenthető.

Afrikai harcsa - éves mennyiség 2080 tonna

Az afrikai harcsa 1984-ben jelent meg itthon a halgazdaságokban, és gyors karriert futott be, elsősorban annak köszönhetően, hogy nem pikkelye és szálkája sincs. Ha egészet venne, itt egy nagyképes bemutató a pontos feldolgozásáról, a tisztítástól a belezésig. A harcsa sokoldalúan használható, a pörkölttől a grillezett verzióig. 

Afrikai harcsa
Afrikai harcsaDea / A. Calegari / Europress / Getty

Harcsa - éves mennyiség 312 tonna 

A hatamasra megnövő ragadozó húsa sok zsírt tartalmazhat, pont ezért lehet belőle mindenféle finomságot készíteni. A harcsapaprikás alap, de a halászlé, vagy a sörtésztás panírozott verzió is nagyon ajánlott.

Süllő/fogas - éves mennyiség 88 tonna

A jó ízű hal kisebb példányai süllő, nagyobbra nőtt társai pedig fogas néven futnak. Roston és egyben szokták elkészíteni, de párolva is nagyon finom, pont amiatt, mert nagyon jó íze van a húsának, ráadásul a szálkáktól sem kell tartani. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra