Megmondjuk, hogyan lője be egy bor árát!

Gondolkodott már valaha azon, mi az oka annak, hogy a borospalackok alján nem egyforma méretűek a bemélyedések? Végigfutott már az agyán, vajon lehet-e összefüggés a borok ára és minősége, valamint a rejtélyes puklik között? Nem? Nem baj. Utánanéztünk a dolognak ön helyett is.

Kevés témában lehet ilyen szerteágazó irányzatokba belefutni, mint a borosüvegek bemélyedésének a kérdésében. Talán csak a földönkívüliek és konteóhívők között színesek annyira vélemények, mint ennél a speciális témánál.

Tudomány vagy városi legenda?

Míg az ausztrál borszakértő, Martin Field szerint a minőségi összefüggésre vonatkozó feltevés merő tévhit, addig brit tudósok - kik mások, ugye - komoly kutatómunkával bebizonyították a nagy feltevést. Sőt, dr. Karl Blanks még képlettel is szolgál a téma iránt fogékonyak számára!

Bor ára = (A bemélyedés mérete mm-ben kifejezve + $6.65(1813 ft)) / 4.314

Természetesen több internetes fórum is foglalkozik a témával, így számos szakértő és/vagy műkedvelő hozzá tud szólni a kérdéshez. A vélemények több típusba sorolhatók. A legnagyszerűbb tézisek:
  • Nincs összefüggés, mindenki nyugodjon le, attól majd megnyugszik.
  • A bemélyedés lényege, hogy stabilan megálljon az üveg. Hogy eltérő a méret? Most nem értem, mi volt az eredeti kérdés?
  • A bemélyedés lényege a bor kitöltésével van összefüggésben. Minél nagyobb a betüremkedés, annál jobb a palack fogása, ami nyilvánvalóan a drága éttermek puccos pincérei számára lehet főként fontos.

Empírikus vizsgálat 

Mivel a virtuális oknyomozás során egyáltalán nem tisztult ki a kép, fogtam egy centit és elmentem egy közeli borkereskedésbe. Kikértük  a három legdrágább és három legolcsóbb bort, és megvizsgáltuk a méllyedések nagyságát. Mérőszalag használata reménytelen volt, így maradt a szemmérték és a tapintás, mely dr. Blanks elméletét támasztotta alá. 

A borkereskedések polcain ugyanis a hagyományos, 0,75-ös palacokokon kívül  vannak ún. magnum üvegek, ráadásnak pedig néhány “bag in box” kiszerelés is, aminek ugye nincs is mélyedése, viszont ettől még kerülhet bele minőségi bor. 

Mit mond a szakértő? 

Polgár Zoltán borász szerint “Minél mélyebb a bemélyédés az üveg alján, annál drágább a palack előállítási költsége. A drágább üveget pedig a drágább borukhoz választják a borászok, innen az alapvető összefüggés. Garanciát azonban nem jelent a méret…”

Úgyhogy mélységmérő ide, tudományos-fantaszikus eredmények oda, a jó öreg szaküzletben történő vásárlás és a bátor kérdezz-felelek még mindig a legcélravezetőbb módszer, ha jó bort akarunk venni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek