Fellélegezhet, megbízhatóak a magyar kakaós tejek!

Kezdődik az iskola, így talán nem is annyira meglepő, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kakaós tejeket és italokat tesztelt. A hazai boltok kínálatát vették alapul, ahonnan összesen 39 terméket válogattak össze. Fellélegezhet, ha kakaót tenne a gyermek tízórais zacskójába: az eredmények ugyanis megnyugtatóak, minőségi és biztonsági problémát egyáltalán nem, csupán jelölési hibákat találtak a szakemberek.

Mit vizsgáltak?

A kakaókat "elemeire bontották", így megnézték a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, a tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is.A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték a szakemberek, szerencsére ezeknél a termékeknél sem merült fel kifogás.

Az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál helyszíni szemlét is végeztek a hivatal munkatársai. A gyártóknál az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent leellenőriztek a szakemberek. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízhatunk a hazai gyártású termékekben.

A napi szükségleteket is szem előtt tartotta a Nébih a vizsgálat során: a felnőttek napi ajánlott kalciumbevitele 800 mg, azonban egy bögre (200 g) kakaós tejben vagy italban azonban ennek csupán alig 10%-a található. Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom: e szempontból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.

Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

A hiteles információ is legalább ennyire fontos

Az üzletekben kapható élelmiszereknél a vásárló elsősorban a csomagoláson szereplő információkra hagyatkozhat, ezért különösen fontos, hogy a jelölés a valóságnak megfeleljen. Ezen a téren több problémát is találtak a szakemberek: súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát, vagy az adalékanyagot.

Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például „egészséges”, „erő”, „élet” csak meghatározott feltételek mellett lehet használni. A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója – súlyos szabálysértés miatt – összesen mintegy 500 000 forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, a többi élelmiszer-vállalkozás figyelmeztetésben részesül.

Tarolt a Coop és a Reál

Az elmaradhatatlan kedveltségi teszten külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány alapján értékelték a kóstolók a termékeket. A kakaós tejek között a COOP (ESL; 500 ml; zsírtartalom: 0,7%), a kakaós italok között pedig a szintén saját márkás Reál kakaós ital (ESL 500 ml; zsírtartalom: 1,4%) végzett az élen. A kakaós tejeket ezúttal gyerekek is megkóstolták. Az 5-15 éves korosztály kedveltségi eredményei alapján az ő kedvencük a Tolle (ESL, 500ml; zsírtartalom: 0,7%) kakaós tej.

Ha a részletekre kíváncsi, itt megtalálja a táblázatot, illetve a hatóság készített egy videót is, amit mindenképpen látnia kell, mert szerintünk elképesztően informatív és érdekes.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra