A fákkal együtt a Kertem is eltűnik majd a Városligetből

A ligetlatvany.hu terveit elnézve a jövőben búcsút mondhatunk a város egyik leghangulatosabb kerthelyiségének, a Kertem nevű kocsmának: ha ugyanis a jelenlegi tervek alapján épül meg a Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza a Városligetben, az pont ennek a helyén áll majd. Mi a szabadtéri szórakozóhely miatt is aggódunk, de osztjuk a szakemberek és a környezetvédők álláspontját is, akik az értelmetlen fakivágások okát nem értik.

zene haza 01.gif
ligetlatvany.hu

A menő japán építésziroda tervei szerint a megvalósításhoz 26 fát kell kivágni és 17-et szándékoznak megmenteni. A ligetlatvany.hu szerint azonban, ha figyelembe vesszük a fák törzsátmérőjét, magasságát, korát, lombkoronájának közelségét a tetőhöz, akkor egy sem marad majd. Az oldal cikkéből kiderül az is, hogy a pinceszint és a nézőtérnek szánt domb miatt további 44 fát kell kivágni, amelyeket ugyan facsemetékkel kívánnak pótolni, de azok az árnyékoló tetőknek köszönhetően alulfejlettek maradnak majd.

zene haza 03.gif
ligetlatvany.hu  

A felmerült problémán felbuzdulva megkérdeztünk egy szakavatott tájépítészt is arról, hogy valóban ilyen fakivágásokra számíthatunk e a ligetben. „A magyar valóságban biztosan. Tény, hogy sok pénzzel meg lehet menteni a nagy fákat, mármint ha az a cél. Csak sajnos a vezetékekre nem tudnak vigyázni, nemhogy a fák gyökerére.

zene haza 02.gif
ligetlatvany.hu

Eleve úgy kezdődik, hogy felméretik majd a fákat, amikor kiderül, hogy a fele életveszélyes, a másik fele meg beteg, stb. Amúgy néhány éve a Margitszigeten is volt egy hasonló hiszti, ott végül átültették a nagy fákat. Ezzel egyébként sem lesz helyrerakva ez a park, ami a kontinens első közparkja. A Városliget ugyanis Angliát leszámítva Európa első olyan közparkja, ami ennek is készült. Anno sok tájépítész és építész önként készített róla tanulmányt. Az egészhez először is egy rendezési terv kellene nem pedig pályázat” – mondta a tájépítész.

Ha valakit behatóbban érdekel a Liget sorsa, akkor ide kattintva tanulmányozhatja a városliget hasznosításáról szóló anyagot, itt pedig megtekintheti, milyen alternatív koncepciót dolgozott ki egy független szakértői csoport a Liget Budapest új múzeumi épületeire kiírt tervpályázatára.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek