Mit keres növényi rost a gomolyában?

Az egész úgy kezdődött, hogy vettem az Auchanban natúr gomolyasajtot. A szeletelt, 15 dkg-os darab akciós volt, gondoltam megkóstolom az egyébként Lengyelországból származó terméket, melyet a Sajt Kalmár Kft. forgalmaz, és hivatalosan Gazda natúr gomolya sajt néven kapható. 

A gomolya összetevői

a) tehén - , juh, - kecske tej, tejsűrítmény vagy ezek keverékei,

c) tejszín,

d) tejpor,

e) tejfehérje - koncentrátumok,

f) tejsavbaktérium - színtenyészetek,

g) alvasztóenzim,

h)ivóvíz,

i) étkezési só,

j) kalcium - klorid,

k) kálium - vagy nátrium - nitrát (A kálium - vagy a nátriu m - nitrát mennyisége a sajttejben nátrium - nitritben kif e jezve maximum 75 mg/kg vagy ennek megfelelő mennyiség lehet, ha a hozzáadás a savó eltávolítását és a víz hozzáadását követően történik. )

Azt már csak otthon vettem észre, hogy az összetevőivel kicsit több mindent kaptam a pénzemért, mint szerettem volna: krémsajtot, zselatint, növényi rostot, stabilizátort (szentjánoskenyérmag-gumi), és sót. Nos, lehet tippelni, ezekből mennyi valóban szükséges alapnyaga a gomolyakészítésnek.

A Magyar Élelmiszerkönyv megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott tejtermékek (2008. évi XLVI.törvény 66.§ (1) közé sorolja a gomolyasajtot, ezért rendelkezik arról is, mi lehet benne és mi nem, és egyáltalán mit takar az elnevezés. " A Gomolya sajt tehéntej ből vagy juhtejből vagy kecsketejből vagy ezek keverékéből , tejsavbaktérium - színtenyészet és alvasztóenzim , esetleg kalcium - klorid és kálium - vagy nátrium - nitrát hozzáadásával, csurgatás, formázás és sózás útján készített oltós - és/vagy vegyes alvasztású, félkemény, zsíros, röglyukas , friss vagy rövid érlel ésű sajt."  

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy mit lehet felhasználni a sajtban, sőt arról is, hogyan kell megnevezni.

Kevert tejből készített termék esetén például az állatfaj neve csak akkor tüntethető fel a termék megnevezésében (pl.: juhgomolya), ha az egyszerű termékhányad legalább 70%-a a megnevezett állatfaj tejéből származik.

A rejtélyes eset kapcsán megkerestem Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), hogy a fenti összetevőkkel szerintük megfelel-e ez a sajt a hatósági előírásoknak. A válasz engem is meglepett: "Hivatalunkhoz küldött, szeletelt gomolya sajt összetételével kapcsolatos kérdését közérdekű bejelentésként kezeljük, és kivizsgálásra áttesszük a területileg illetékes megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóságként eljáró Főosztályához. A mellékelt fénykép alapján valóban felvetődik a tejtermékekről szóló 1-3/51-1 számú Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, valamint az adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK rendeletnek való nem megfelelés, amit részletes hatósági ellenőrzés keretében kivizsgálunk". Magyarul a hivatal sem gondolja úgy, hogy bizonyos adalékoknak valóban ott a helyük a sajtban.

Ha vegetáriánus lennék, a zselatinon is kiakadnék, bár ha pozitívan nézem, nem is jártam rosszul ezzel a gomolyával, hisz csak természetes anyagokat tartalmaz, a növényi rostot pedig még direkt ajánlgatják is a dietetikusok, úgyhogy, ha megbocsátó vagyok, ezzel a sajttal semmi baj nincs. Azt az egyet kivéve, hogy egyáltalán nem az, mint amit ráírnak. Ha felhúzta magát, olvassa el, mennyire egyszerűbb megoldás inkább gomolyát gyártani házilag!

20150520 161626
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek