A magyar állam helyett a multik etetik a szegényeket

Franciaország törvénybe készül foglalni, hogy hogy az áruházak ne dobhassanak ki a szemétbe olyan élelmiszereket, amik egyébként fogyaszthatóak lennének. A tervek szerint ezeket a rászorulóknak kellene adni, de akár az állatmenhelyek is kaphatnának ilyesfajta támogatást. Itthon szintén rengeteg élelmiszer kerül kukába, de már dolgoznak a megoldáson.

A franciák törvénye

A Guardian számolt be az élelmiszerpazarlás ellen hozott törvényről, mely szerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek szerződést kell kötniük jótékonysági szervezetekkel jövő júliusig, különben 75.000 eurós, azaz 23 millió forintos bírságra számíthatnak. Az elmúlt években több híradás is foglalkozott azzal, hogy rászoruló családok, munkanélküliek, sőt még diákok is járnak kukázni a hiperekhez, hogy olyan élelmiszereket keressenek, amik fogyaszthatóak. Néhány üzletlánc azonban hipóval öntötte le az egyébként még fogyasztható ételeket: indoklásuk szerint azért, hogy elkerüljék, hogy esetleg a kidobott, közeli lejáratú termékek miatt kapjon valaki mérgezést. Más láncok egész egyszerűen lezárták a kukát és nem engedték, hogy bárki hozzáférjen.

Az új törvény másik eleme alapján az iskolákban is megtanítják majd a gyerekeknek, hogy mit tudnak tenni az élelmiszerpazarlás ellen, hiszen a felmérések szerint egy átlagos francia ember évente 20-30 kilónyi élelmiszert dob ki, ebből 7 kg-ot az eredeti csomagolásában, bontatlanul. Ez évente 7,1 millió tonna élelmiszert jelent - csak Franciaországban.

A helyzet itthon

Magyarországon is iszonyatos mennyiségű élelmiszer kerül a kukákba, ugyanakkor egyre nő azok száma, akiknek gondot jelent a napi élelmiszer beszerzése. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek száma 33, főleg Észak-kelet Magyarországon valamint a délnyugati régióban helyezkednek el. Az Élelmiszerbank nevű civil szervezet évek óta azon dolgozik, hogy egyrészt ennivalót jutasson el a rászorulóknak, másrészt logisztikai bázisként a beérkező árut szétosztja a partnerszervezetei közt.

Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a most 10 éves szervezet jelenleg a Metro, Tesco, Auchan, Coop és Penny Market áruházláncokkal áll kapcsolatban, ezek azok a cégek, akik szívesen odaadják azokat az élelmiszereket, melyeket már nem tudnak eladni, de még fogyasztásra teljesen alkalmasak.

Ingyen élelmiszer Salzburgban - ezeket a kukákból gyűjtötték be
Ingyen élelmiszer Salzburgban - ezeket a kukákból gyűjtötték be

A Tescoban például a pékáru legfeljebb 8 órát maradhat a polcon, utána az Élelmiszerbankhoz kerül, ahonnan rászorulók kapják meg. Az élelmiszerek csak addig kerülhetnek a rászorulókhoz, amíg nem jártak le, fogyasztásra alkalmasak - erre a szervezet nagyon ügyel. 

A készételek, éttermekben, menzákon és egyéb helyeken megmaradt ételek adományozása még nem lehetséges - annak ellenére, hogy Franciaországban, Portugáliában és Olaszországban már működik a rendszer - de a Nébihhel egyeztetve folyamatosan dolgoznak rajta, hogy a jogszabályokat betartva és a maximális élelmiszerbiztonságra odafigyelve el tudják jutattni ezeket az ételeket is azoknak, akiknek szükségük van rájuk. Terveik szerint erre akár már az év végén is sor kerülhet.

Az Élelmiszerbank jelenleg 220 szervezettel áll kapcsolatban, hozzájuk kerülnek a bank raktárából, illetve közvetlenül az élelmiszerek, és ők osztják tovább saját hatáskörben. A napi szintű szétosztás a Metro, Auchan és a Tesco áruházak esetében működik, a Coop és Penny a szervezet logisztikai raktárába szállítja a lejárat közeli élelmiszereket.

Ami minket meglepett, az az, hogy az Aldi, a CBA, a Lidl és a Spar nem működnek együtt az Élelmiszerbankkal, holott anyaországaikban mindezt megteszik. Az ügyben kerestük mindegyik céget, hogy megtudjuk, itthon miért nincs együttműködésük a szervezettel.

Ausztriában Team Österreich Tafel néven működik együtt a Vöröskereszt és a Hitradio Ö3, a szisztéma hasonló mint nálunk, csak ott jelképes áron lehet élelmiszert vásárolni a SOMA (Social Markt) boltokban, melyek Ausztria számos pontján megtalálhatóak.

A németeknél a Die Tafeln nevű ernyőszervezet működik, ők intézik a logisztikát és adják át a rászorulóknak. A tét nem kicsi, rendszeresen másfél millió embert látnak el élelmiszerrel, ebből 500 ezer gyerek és fiatal.

A érdéseinkre leggyorsabban a CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila reagált.  "Az üzletláncunkhoz csatlakozó franchise partereink saját hatáskörben döntenek arról, hogy a közeli minőség megőrzési idővel rendelkező árucikkeket jelentős árkedvezménnyel értékesítik, avagy felajánlják azokat humanitárius célokra. Az ilyen típusú adományok helyi szinten (nem pedig központi szervezéssel) tudnak hatékonyan és jól működni, hiszen az adott üzlet vonzáskörzetében lévő intézmények, szervezetek lehetnek ennek kedvezményezettjei (a kiszámíthatatlan mennyiségben keletkező termékek, illetve a magas logisztikai költségek nem teszik lehetővé a távolabbi szállítás megszervezését). Központi nyilvántartást nem vezetünk arról, hogy mennyi ilyen típusú termék átadására kerül sor a CBA-üzletlánc vállalkozásainak részéről".

Fodor kitért arra is, hogy a cégcsoport kmolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást, ennek keretében az S.O.S.- Bajban az erdő!-t, a Ments Életet Alapítványt és a Kismamatinét egyaránt támogatták.  

Maczelka Márk kommunikációs vezető a Spar részéről  nem tud róla, hogy Magyarországon terveznének hasonló intézkedést, mint amit a francia parlament hoz, ők a minőségmegőrzési időn túl lévő élelmiszereket állati takarmányként juttatják el az állatvédő szervezeteknek, akikkel szerződést kötnek: ez évente 2000 tonnát jelent országosan. Ennek egy része a helyben sütött pékáru (melyek a cég szabályzata értelmében maximum 24 órás lejárati idejűek), illetve az esti zárás után megmaradó pékáru másnap reggel már nem kerül a polcokra. 

A Tescót is kérdeztük arról, hogy mit gondolnak arról, hogy náluk hogyan működik az élelmiszerek kezelése és együttműködésük az Élelmiszerbankkal. "Míg belső szabályaink szerint a termékeket a sütés napjának végéig értékesíthetjük, addig a termékek fogyaszthatósága, felhasználhatósága a nemzeti szabályozás értelmében a következő napon jár le. Ennek értelmében a polcainkról lekerült, s másnap reggel átadott termékek fogyaszthatósági időn belül kerülnek a rászorulókhoz, végfelhasználás céljából. A projekt eddig a pékség-termékeink átadását foglalta magában, s azon belül is csak az általunk készített ötféle kenyeret juttatjuk el a rászorulókhoz. Ennek oka, hogy csak olyan termékeket adunk át az Élelmiszerbanknak, amelyeknek tudjuk garantálni a megfelelő minőségét. Jelenleg 40 áruházból (terveink szerint év végéig 78 üzletben) viszi el az Élelmiszerbank, illetve az általuk meghatározott szervezet a termékeket" - tudtuk meg a Tesco sajtóosztályától, akik azt is elmondták, hogy a vasárnapi boltbezárással lehetőségük van vegyes élelmiszerek átadására is. "Az adott üzlet teljes élelmiszer választékából átadhatjuk azokat a termékeket, amelyeknek másnap lejár a fogyaszthatósági idejük Ezeket a termékeket szombaton este viszik el, így vasárnap már a rászorulókhoz tud kerülni. 2014. március 1-től 2015. április 30-ig összességében 171.123 kg élelmiszert mentettünk meg a kidobástól és adtunk át az együttműködő partnereinknek, melynek nagy részét a pékség termékeink teszik ki" - közölte a sajtóosztály. 

Az Auchannál is hasonló a helyzet, ők 2014 októbere óta a solymári áruházukban teszt jelleggel elindítottak egy együttműködést az Élelmiszerbankkal, melynek célja mindkét fél részéről, hogy olyan élelmiszereket mentsenek meg a kidobástól, amelyek tökéletes minőségűek, emberi fogyasztása teljes mértékben alkalmasak, teljes az élvezeti értékük is (kizárólag szavatosság előtti termékek). Ennek köszönhetően, amely termékeket korábban selejtezniük kellett a fogyaszthatósági idő közeledtével, azt most jótékony célra tudják fordítani. "Jelenleg a pékség és a finompékség termékeit adományozzuk az Élelmiszerbankon keresztül Solymáron. Ezeket a termékeket minden nap frissen gyártjuk, és a nap végén levesszük a polcokról a megmaradt árut. Este, zárás után becsomagoljuk ezeket a szabályzat szerint kezelt, illetve kizárólag a forgalmazhatósági időn belüli termékeket, és reggel a kijelölt szervezetek elszállítják az áruházból. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az elmúlt pár hónapban. A program elindulása óta több mint 146 000 terméket adományoztunk, mintegy 16 millió Ft értékben. Emellett az Auchan soroksári áruházában 2014 decembere óta, 2015 áprilisától pedig a budaörsi, csepeli és kecskeméti áruházainkban is állati takarmányozás céljára a zöldség és pékáru termékeket elszállíttatjuk egy kiválasztott partnerrel"-tudtuk meg az Auchan Magyarország Kft. sajtóosztályától. Állati takarmányozás céljára egy hónap alatt körülbelül 18 000 - 19 000 kg zöld hulladékot és 12 000 – 15 000 kg kenyér hulladékot szállítanak el és hasznosítanak havonta áruházanként.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra