Fűnyíró-továbbképző: hogy a legjobbat válassza!

A választás szempontjai

  • mekkora a kert, hogyan van kiépítve
  • mennyire lehet közel menni a szegélyekhez
  • tolókar állítható-e
  • milyen füvet tud levágni
  • kerékhajtás szükséges-e
  • milyen erősségű a motor
  • mennyire nehéz
  • kell-e éleztetni, és ha igen, mennyire nehéz szétszerelni
  • rendelkezik-e áramütés elleni védelemmel
  • benzines vagy elektromos
  • milyen hosszú a vezeték
  • golyóscsapágyozottak-e a kerekek?

 A kertes házban élők egyik leggyűlöltebb tevékenysége a fűnyírás. Ezt a munkát elhanyagolni nem nagyon lehet, mert ha nem csinálja meg az ember időben, akkor a fű túlnő, és 10-12 cm felett már csak a kaszálás marad. Míg Amerikában vagy szuper kis traktorokkal nyírják a kerteket, vagy jön a zsebpénzért ház körüli munkákra fogható kamasz, nálunk keveseknek van egy kisebb használt autónyi pénze kistraktorra, így legtöbbször a tulaj áll neki a feladatnak kézi fűnyíróval. A Praktiker és az AL-KO szakemberei segítettek elmagyarázni, mire érdemes figyelni a vásárlásnál, mik a megfontolandó szempontok.

Először is nézzük, milyen típusú gépek léteznek. Megkülönböztetünk benzines, elektromos, akkumulátorost és kézi erővel működtetett fűnyírókat. A jelenleg legismertebb márkák a piacon az MTD, AL-KO, Husquarna és a Bosch gépek.

Az első szempont, ami alapján dönteni tud, a kertje nagysága: az elektromos, akkus gépek általában 250-800 m2-ig használhatóak, a benzinesek nagyjából 800-1800 m2-ig, a kézi erő pedig addig, amíg az ember bírja a strapát. A tartályos gépek akkor jók, ha nagyobb kertben akarjuk használni őket, egyébként a ház elé, kisebb előkert esetében bőven megfelelő az oldalt kidobós változat. 

shutterstock 59131393

A kérdés persze gyakran az ár, az olcsó és a drága gép között főleg funkcióbeli eltérések vannak, értelemszerűen a drágább kép több funkcióval rendelkezik, és többnyire erősebb a motorja is. Egy magasabb árú darab képes például mulcsozni, állítható a központi magassága, erősebb a motorja, duplán golyóscsapágyazott kerekei vannak, puha fogantyúja. Mielőtt döntünk, érdemes megnézni azt is, hogy a gyártó hány év garanciát biztosít a gépekre, az AL-KO esetében ez 1 év, amit meg lehet növelni + 2 évvel, amennyiben a vevő regisztrál a vásárlás után, de hasonló lehetőség van többek közt a Makitánál is, így érdemes vásárláskor rákérdezni erre.  Normál használat és karbantartás esetén a fűnyírók évekig működnek.

Komolyabb gépet akkor érdemes venni, ha sok a bokor vagy fa a kertben, ezért nem praktikus mondjuk egy vezetékes elektromos fűnyíró használata. Érdemes végignézni a hazai webshopok kínálatát és összehasonlítani a kinézett készülékeket. Ehhez nézze meg, mire jutottunk korábbi tesztünkben, amikor a barkácsáruházak internetes megjelenését vizsgáltuk meg.

A fűnyíró mellett egy másik fontos kerti kiegészítőt is érdemes beszereznie, ez pedig a szegélynyíró. A fűnyírók ugyanis legjobb kialakítás ellenére sem képesek elérni olyan helyekre, mint a fák töve, a kerti csap körüli terület, vagy éppen a ház oldala, pedig itt is kell nyírni. Ehhez használhat kézi megoldást, vagyis ollót, ám ezzel azért elég sokáig tart a művelet. Célravezetőbb egy elektromos, vagy akár motoros fűszegélynyírót beszereznie. Ezek között van olyan, amelyik csak damillal dolgozik, de már kapható késes változat is, aki pedig nem szeretné tartani a szerkezetet, az választhat olyan modellt is, amelyik kerekekkel rendelkezik.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a vastagabb, esetleg félig fás-, fás szárú gyomokat a szegélynyíróval nem tudja majd jól levágni (próbálkozhat ugyan vele, de rendszerint csak a damilt pazarolja). A másik dolog, amit mindenképpen tartson szem előtt, hogy bár a damil nem bírja a fás szárú gyomokat, a műanyagot azonban tönkreteszi, szóval ha a kertben műanyag cserepes növények vannak a fűben vagy annak szélén, akkor a szegélynyírót itt csak óvatosan használja, vagy váltson inkább ollóra.

A választék ebben az esetben is legalább olyan széles, mint a fűnyíróknál, ezért a vásárlás előtt gondolja végig, hogy pontosan mire is szeretné használni az eszközt és mekkora területet akar levágni a segítségével. Ha még így sem tudja megtalálni a legmegfelelőbbet, akkor kérje az eladók segítségét.

Hát- és derékfájás a fűnyírástól

Sajnos ez a tünetcsoport sokakat érint, fűnyírás után pedig a tünetek fokozottan jelentkeznek. Ennek oka azonban nem a gépben keresendő, hanem a tartásban. A legtöbben a munka közben a vállaikat előreejtik és görbén tartják a hátukat, emiatt a test statikai egyensúlya felborul, ami komoly izommunkát ró a hátra és a derékra. A sokáig tartó pluszmunka pedig egy idő után fájdalomhoz vezet. Amikor füvet nyír (főleg, ha esetleg ollóval vágja a szegélyt!), törekedjen arra, hogy a háta egyenes legyen. Ebben segítséget is kaphat a gyógyászati segédeszköz boltokban, ahol olyan eszközöket is beszerezhet, melyek segítenek megtartani a helyes pozíciót.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek