Szabadítson fel helyet a gyerekszobában!

A helytakarékosság nagyon nem egyszerű feladat, főleg akkor nem, ha olyan térről van szó, ahol bizonyos bútorokat nem tud mellőzni. Ilyen a gyerekszoba is, hiszen ha a poronty már nem rácsos ágyban alszik, akkor bizony a szekrény, az ágy és az íróasztal nélkülözhetetlen kellékek lesznek.

Az azonban már egészen más kérdés, hogy hogyan szuszakoljuk be őket egyetlen, aprócska helyiségbe úgy, hogy mozogni is lehessen, ne legyen raktárhangulata a végeredménynek, és a gyerek is jól érezze magát benne. Ehhez bizony ügyesen kell zsonglőrködni a rendelkezésre álló térrel, bútorokkal, és persze a tárolással is.

163521231
Tulcarion / Europress / Getty

Ágy

A gyerekek fejlődése szempontjából fontos, hogy a gerincük megfelelő alátámasztást kapjon, hogy a ferdüléseket, a rossz tartást és az izomproblémákat el lehessen kerülni. Ez pedig azt jelenti, hogy akármennyire is csábító egy összecsukható fotelágy lehetősége, mindenképpen teljes értékű fekhely mellett tegye le a voksát.

Mivel a gyerekek folyamatosan nőnek, így hosszabb távon nem megoldás a kisebb ágy sem, hiszen azt is előbb vagy utóbb ki fogja nőni. Így nincs más hátra, mint térben gondolkodni, és az ágyat egy szinttel feljebb tenni. Ennek a megoldásnak a neve a galériaágy, ami tulajdonképpen egy olyan emeletes fekhely, amely alatt szekrény és/vagy íróasztal is helyet kap. Ráadásul több üzlet is foglalkozik ilyen kivitelekkel, így az áruk is elfogadható.

Az ágy területe így tulajdonképp felszabadul, és a három fő bútor helyett már csak kettőt kell elhelyeznie, hiszen az egyiket össze tudja kombinálni az ággyal.

"Egészen kicsi gyerekeket még nem érdemes galériára, emeletes ágyra fektetni, hiszen nem igazán biztonságos nekik a létrázás és lépcsőzés. Fontos, hogy ne tudjanak onnan éjjel leesni, tehát legyen egy korlát, mely biztonságot nyújt. Hátránya leginkább az, hogy a szülő nem tud odabújni gyermekéhez akár mese olvasásakor, vagy amikor gyermeke beteg. Viszont a gyerekek általában imádják az ilyen emeletes ágy megoldásokat, hiszen egyrészt nagy a mozgásigényük, és ráadásul szeretik a kuckós, játékos, akár sátras kivitelű darabokat" – szedte össze a fontosabb szempontokat Dobsa Mónika lakberendező..

Ha nagyon kicsi a szoba, akkor egyértelműen az emeletes ágy/galéria, és alatta szekrény és íróasztal a legideálisabb megoldás. De ha kicsivel több helye van, nem feltétlen kell az ágyat túl magasra tenni. Ha csak annyit emel rajta, hogy alatta néhány fiók elférjen, már az is sokat számít tárolás szempontjából. Sőt: ha alóla még egy másik ágyat is ki tud húzni, akkor akár a szülő is oda tud feküdni, de még a barátoknak is jut hely egy-egy ottalvós hétvégén. 

82407751
Allen Simon / Europress / Getty

Asztal

Az íróasztal egy iskolás gyerek életének központi darabja. Hiába kényelmes az étkezőasztal is, vagy éppen a kanapé, a koncentráció szempontjából fontos, hogy a gyerkőc el tudjon vonulni, és a saját zugában megfelelően tudjon írni, rajzolni, bármi egyebet csinálni. Ez pedig azt jelenti, hogy a reálisnak tűnő lehetőségek közül a számítógépasztalka rögtön ki is esik, hiszen mérete miatt csak a számítógép kaphat rajta helyet, a füzetek, tollak, és egy sor tankönyv már csak nagyon bajosan fér el rajta.

Természetesen a gondot a gyártók is felismerték, és alkottak is olyan bútorokat, amik kombinálják a lehetőségeket. Az olasz Clei bútorgyár kínálatában található az az ötletes asztal, ami mögött egy ágy is el van rejtve, így amikor már a gyerek nem tanul, akkor nemes egyszerűséggel lehajtja a teljes értékű ágyat. Külön jó oldala a megoldásnak, hogy ezért még az asztalról sem kell elpakolni, így akkor is lehet aludni, ha rumlit hagy a gyerek. Ugyanakkor azzal is számolnia kell, hogy ezek a bútorok csak külföldi rendeléssel érhetőek el, és az áruk sem a hazai fizetéseket célozza (egyrészt a kompakt, praktikus kivitel, másrészt a szállítás költségei miatt). Ha mégis megpróbálkozna vele, itt válogathat és árajánlatot is kérhet.

„A fent említett ágy/íróasztal megoldás természetesen jó a helytakarékosság szempontjából, és fontos, hogy valóban ne kelljen állandóan lepakolni az asztalról. De ha már van annyi helye, hogy esetleg beépített gardróbszekrényt, vagy egyedi szekrényt készíttessen, az íróasztal ebben is helyet kaphat. Akár egy kihúzható asztallap is helytakarékos megoldás lehet" - javasolja a lakberendező.

Fontos szempont az asztal magassága, szélessége, és a tárolási lehetőség is. Jó, ha az íróasztal ablaknál van, hogy ne kelljen állandóan lámpafénynél tanulnia a gyereknek. De ha abból indul ki, hogy gyermeke hány éven keresztül fog ülni annál az asztalnál, és hányféle tevékenységre fogja használni (tanulás, festés, rajzolás, számítógépezés, játszás), akkor világossá válik, hogy többről szól ez a történet, mintsem arról, hova tegyük az asztalt. "Az ergonómia, állítható szék, a dönthető vagy állítható magasságú asztallap és a gyermek helyes testtartása mind-mind nagyon fontos szempont kell, hogy legyen” - figyelmeztet Dobsa Mónika.

485219311
Stock4B / Europress / Getty

Tárolás

A harmadik, és talán legkönnyebben kordában tartható részlet a gyerekszobában a pakolásra kialakított helyek. Ezeket ön is gyorsan bővítheti, ha olyan részekre tesz guruló fiókokat, ahol azok nem látszanak, és kitöltik a helyeket. Ilyen például az ágy alja, ahol igazán sok limlom, játék, vagy akár ágynemű, ruha is elfér. Ha a galériaágy mellett teszi le a voksát, és nem a létrás kivitelt választja, akkor az ágyhoz vezető lépcsők is rejthetnek fiókokat, amik igen nagy mennyiségű cuccot képesek elnyelni.

„Hogy milyen tárolási lehetőségei vannak, azt minden esetben a rendelkezésre álló tér mérete és az elhelyezésre szánt holmik, bútorok együttese határozza meg. Minél kisebb egy szoba, annál fontosabb talán, hogy ne legyen zsúfolt és ne legyen minden holmi szem előtt" - ad tippeket a lakberendező. Térnövelőbb egy rendezett szoba, még ha kicsi is, mint egy nagyobb, de telezsúfolt helyiség. Érdemes több zárt, pakolós részt kialakítani, vagy akár kosarakba, dobozokba rendszerezni a sok apró holmit. Az egyedi tervezésű és mennyezetig érő bútorok a leginkább ideálisak egy kis helyiség minden zegzugának kihasználása szempontjából, illetve a már említett emeletes ágy/szekrény/asztal kombináció.

Természetesen fontos szempont az ár is, de hogy mi a legolcsóbb, az nem csak attól függ, hogy az adott bútor megvásárlásakor mennyit kell kifizetni érte. "Az áruházban készen megvásárolható bútorok mindig olcsóbbak, mint az egyedileg gyártott darabok. Ha ezek hosszabb távon ki tudják szolgálni igényét akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani. De hosszú távon valóban jól járunk-e az áruházi darabokkal? Amennyiben havonta azzal szembesülünk, hogy kell venni még egy komódot, még egy-két polcot, nincs elég hely a holmiknak, akkor azt gondolom, hogy egy jól megtervezett és átgondolt egyedi bútor hosszú távon sokkal inkább ki fogja szolgálni a szoba lakóját" - figyelmeztet a szakember. Természetesen egyre több gyártó forgalmaz olyan bútorokat, melyek gyermekkortól kamaszkorig ki tudják elégíteni az igényeket (bővíthető, átalakítható), elkerülve azt, hogy 4-5 évente le kelljen cserélni a bútorokat. Ennek fényében elmondható, hogy az átgondoltság és a következetesség mindig sokkal kifizetődőbb, és hosszú távon a legolcsóbb megoldás.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek