Teszt: tudja, mit ad a macskájának?

Nem tudom, mindenkinek olyan-e a macskája, mint az enyém: veszek neki tesztjelleggel egy újfajta konzervet, boldogan befalja - majd amikor felbátorodva veszek neki ugyanebből egy kartonnal, naná, hogy másnaptól rá se néz.

Valószínűleg a német macskák rendesebbek, ezért is volt olyan bátor a Test magazin, hogy megmondja, melyik termékeket ajánlott vásárolni nekik. Nem voltak restek, és 32 konzerv- illetve zacskós eledelt teszteltek le, plusz egyet, ami vegetáriánus.

shutterstock 157112807

A németet fontosnak tartották, hogy a csomagoláson szerepeljen az összetétel, a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. 15 terméken ezek eleve nem voltak megtalálhatóak, így csak elegendő és hiányos címkét kaphattak.

Nem meglepő, hogy az állateledelekre is vonatkoznak bizonyos szabályok, akárcsak az emberi felhasználásra készített termékek esetében. A pontos szabályozást itt találja meg.

A túl sok foszfor tönkreteszi a vesét

Az erős csontokhoz a macskáknak foszforra és kalciumra van szüksége. Csakhogy nem mindegy, mennyire: mindkét ásványi anyagnak a megfelelő mennyiségben kell jelen lennie az ételben ahhoz, hogy felszívódjon, az viszont nem jó, ha túl sok kerül a szervezetbe belőlük - főleg hosszú távon. A túl sok kálcium csökkenti más fontos anyagok felszívódását (mint a cink vagy a réz), a túl sok foszfor pedig a veséket teszi tönkre. A rossz eredményt elért termékek esetében pont kalciumból és cinkből találtak túl sokat. A Félix pl. kalciumból a napi bevitel nyolcszorosát, foszforból pedig a hétszeresét tartalmazza a megadott napi beviteli értékből.

Ez csak azért probléma, mert a macskáknál az egyik vezető halálok a vesebetegség.

Hús az egészségért

Az állateledelekben lévő húsnak tökéletesen egészséges állatokból kell származniuk, és általában belekerülnek a belsőségek, a máj, a tüdő és a szív is. A legtöbb termék csirkét és marhát tartalmaz, de van sertés és pulyka is, de a gyártók általában egy húsféle nevét írják rá nagybetűkkel a csomagolásra, még akkor is, ha csak 4% húst tartalmaz. Vagy ennyit se: a Fressnapf által forgalmazott Multifit Ragout nevű termékre például a nyúl szó került, a labor viszont nem találta nyomát sem az említett húsfélének.

Összeesküvés elmélet

Néhány macskabarát szerint a gyártók simán belekevernek valamilyen titkos összetevőt a termékekbe, hogy a macskákat rászoktassák az adott ételre. Prof.dr. Ellen Kienzle, a Ludwig-Maximilian Egyetem szakállatorvosa szerint azonban nincs semmilyen titkos összetevő. Egyes gyártók a cukortartalommal próbálnak meg "trükközni", de "a macskák nem érzik a cukrot" - nyugtat meg minket az állatorvos.

Hogy készült a teszt?

33 tasakos és konzerv macskaeledelt teszteltek, ebből kettő minősített biotermék, egy pedig vegetáriánus volt.

Táplálkozás-fiziológiai minőség (mennyire minőségi az összetétel): 60%

A tápanyagokat egy 4 kilogrammos, enyhén elhízott macskára számolták ki, akinek a napi kcal felvétele 210.

Etetési útmutató: 20%

Az etetési útmutatónál azt vizsgálták, hogy a megadott mennyiség megfelelő-e az állat számára, illetve, hogy van-e ajánlás az egyéni eltérések számára, mint a fajta, a kor vagy épp az aktivitás nagysága.

Káros anyagok 10%

A termékeket vizsgálták ólomra, higanyra, arzénra kadmiumra. Higanyt egy termékben sem mutattak ki.

Megfeleltetés 10%

Megfelel-e a szabályozásnak az adott termék, mennyire olvasható a rajta látható szöveg, illetve, mennyire felel meg az élelmiszerhatósági előírásoknak.

A nyertesek

Hét terméket minősítettek nagyon jónak vagy jónak a tesztelők. A minőség és az ár nem mutatott egyenes arányú arányosságot, ugyanúgy kapott jó eredményt diszkonttermék, mint drága. A táblázatba csak azok a termékek kerültek be, melyek elérhetőek a magyar piacon.

terméknév forgalmazó ár súly ár/kg minősítés
  Kitekat szárnyas és vad zselében   Mars Magyarország   265 ft   400gr 662 ft   nagyon jó
  Coshida marhával   Lidl   159ft  415gr   397 ft   nagyon jó
  Sheba sauce spéciale   Mars Magyarország    295 ft   100gr 2950 ft   jó
  Hill's Science plan adult   Hill's   330 ft   100gr 3300 ft   jó
  Dein Bestes   DM   179 ft   400gr  447 ft   kielégítő
  IAMS Adult 1+   Iams   290 ft   100gr 2900 ft   kielégítő
  Miamor   Miamor   220 ft   100gr 2200 ft   kielégítő
 Gourmet gold feine csirke/marha   Purina   140 ft   85 gr 1647ft   kielégítő
  Winston   Rossmann   169 ft   400gr 422 ft   elégséges
  Whiskas terrine   Mars Magyarország   265 ft   400gr 662 ft   elégséges
  MuliFit adult   Fressnapf   259 ft   400gr 647 ft   elégséges
  Yarrah adult   Yarrah Organic Petfood BV   516 ft   400gr 1290 ft   elégséges
Felix mit Rind und Huhn   Purina   340ft   400gr 850 ft   hiányos
Royal Canin gravy instinctive   Royal Canin Kft.   310 ft   85gr 3647 ft   hiányos
Oszd meg másokkal is!
Mustra