Spóroljon a konyhában: ne dobjon ki semmit

Mindenki ismeri az érzést, amikor olyan ételt, italt kell kidobni, aminek még nagy része érintetlen, de mégsem lehet már elfogyasztani, mert megromlott. Sokat spórolhat azzal, ha ezeket az élelmiszereket nem dobja meggondolatlanul a kukába, hanem újrahasznosítja. Rengeteg olyan dolog is a szemetesben köt ki, amikről nem is sejtené, hogy milyen hasznosak lehetnek.
  

Nagyon sok konyhai hulladék újrahasznosítható, csak éppen erről kevesen tudnak. Most megmutatjuk, mit mire lehet felhasználni.

Tejből tejterméket

Sok háztartásban csak sütés-főzéshez és a kávé miatt vesznek tejet. Ilyenkor persze (ha nem tartós tejről van szó) gyakran előfordul, hogy minimum a fele a vécében végzi. Pedig ízletes joghurt, túró vagy éppen sajt is készíthető belőle. Hogy hogyan? Nagyon egyszerű! Az alábbi linkekre kattintva megnézheti: túrósajt, joghurt. Persze, azért az nem árt, ha nem várja meg, amíg megromlik az étel. Ha már tudja, hogy nem fog elfogyni, használja fel egy másik étel elkészítéséhez.

MG 03

Citrom

Ez az egyik kedvenc praktikám: ha csak pár csepp citromra van szüksége, ne vágja fel a gyümölcsöt, elég, ha megszúrja egy fogpiszkálóval, és így nyomja ki belőle a szükséges mennyiséget. Ezután elég, ha leragasztja a sérült részt celluxszal vagy ragtapasszal, és mehet a gyümölcs a hűtőbe. Sok süteménybe kell citromhéjat reszelni, és sajna a citromra csak később van szükség,, de addigra keményre szikkad. Ilyenkor csak reszelje le, és szórja bele a fürdővízbe, vagy tegye a párologtatóba, és öntse fel egy kevés vízzel.

Kávézacc

A kávézacc nagyon jó súrolószer – a segítségével olajos és zsíros felületek is könnyedén megtisztíthatók. Elsősorban a konyhában jól hasznosítható: lábasok, serpenyők, a tűzhely, sőt, a sütő tisztítására is kiváló. Persze nem egyből lefőzés után kell alkalmazni! Először meg kell várni míg megszárad a zacc, és utána kell vele beszórni a zsíros felületet. Miután a száraz kávézacc magába szívta a zsírt, lehet elkezdeni a sikálást egy sima mosogatószivaccsal, de jó a konyhai papírtörlő is. Sokan használják tápoldathoz örökzöldeknél, én is kipróbáltam. Nem tudom, hogy emiatt él-e még mindig a cserepesem; mindenesetre ártani nem ártott neki. Kicsit belenyomkodtam a zaccot a kaspóban lévő földbe, és meglocsoltam. Jó még testradírozásra, és aki ügyes, az persze jósolni is tud belőle.

MG 02

Banánhéj

Elég bizarr, de cipőtisztításra tökéletesen alkalmas a banánhéj – főleg ebben a latyakos időszakban vehetjük nagy hasznát. A belső, fehér felét kell a bőr lábbelihez dörzsölni, majd száraz ronggyal áttörülni. A banán héjában kálium van, és ez a cipőkenőcsökben is megtalálható. Klasszul lehet vele tisztítani a gépjárművet is: kenje be vele például az ablakokat és a szélvédőt, várja meg míg megszárad, és forró vízzel mossa le.

Narancshéj

Ilyenkor télen sokkal több narancsot fogyasztunk, a héját viszont eldobjuk, pedig rengeteg dologra jó: kiszárítva gyújtósnak, illatosítónak és isteni édességnek is. A cukrozott narancshéjat nagyon egyszerű elkészíteni: vágja fél centis csíkokra a megmosott narancshéjat és tegye hideg vízbe egy éjszakára. Reggel cserélje le a vizet és az ezt követő napon is tegyen így, ennek révén veszti el a héj a kesernyés ízét. Szűrje le a héjakat, adjon feleannyi kristálycukrot a narancshéjhoz, mint amennyi a héjak súlya, és öntse fel hideg vízzel úgy, hogy ellepje. Tegye tűzre, és miután felforrt, szedje ki a cukros vízből a héjakat, majd a vizet forralja tovább addig, amíg a fele el nem párolog. Ezután dobja vissza a lábasba a héjakat, és ismételje meg ezt a műveletet. Mielőtt harmadszorra is visszatenné a héjakat, öntsön még a vízbe körülbelül 10-15 dkg kristálycukrot, és csak ezután helyezze vissza a héjakat. Csökkentse a hőmérsékletet, és addig főzze kis lángon, kevergetve, amíg kristályos lesz . Ezután vegye ki a héjakat, és egy tálcán hűtse ki. Ez a kandírozott héj egyébként nagyon finom teába és süteményekbe is (ilyen például a gyümölcskenyér).

94857733

Az illatosítót némileg egyszerűbb elkészíteni. Csak simán tegye a héjat a fűtőtestre, vagy egy vízzel teli üvegtálba, és így tegye a fűtőtestre. Nagyon kellemes akkor is, ha a fürdőkád vizébe szórja a narancs héját, de vigyázzon, ne sokat, mert irritálhatja a bőrt!

Hagyma

Ha csak egy fél hagymára van szüksége, héjastul vágja félbe, és a gyökeres részét ekkor még ne vágja le. Csomagolja a hagymát egy frissen tartó zacskóba vagy fóliába, és tegye a hűtőbe. Így akár egy hétig is eláll.

Száraz kenyér

Semmiképpen se dobja ki a száraz kenyeret, mert készíthet belőle levesbe való betétet, esetleg salátába croutont, vagy tölteléket a hús mellé. Ugyanakkor máglyarakást is készíthet, vagy zsemlemorzsát. Bundás kenyérnek is ideális, de fasírthoz is adhatja.

MG 01

Tojás

Sokkal tovább eláll a tojás a hűtőben, ha olajba mártott konyhai papírtörlővel áttörli a héját. Így akár három-négy hétig is friss marad.

Szénsavas üdítők

Ne öntse ki a szénsavas üdítőket, ha már elszállt belőlük a szénsav, csak töltse jégkockatartóba, tegye a mélyhűtőbe, és következő alkalommal hűtse ezzel italát: a jégkockával ellentétben ez nem fogja higítani a szörpöket.

MG 04

Ön hogyan spórol a konyhában? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Mustra