Így tisztítson ablakot gyorsan és olcsón!

Általában az ablakpucolás marad a nagytakarítások legvégére, mert borzasztó macerás feladat – sokan legalábbis ezt hiszik… Anyáink még a régi, jól bevált újságpapíros módszerrel tisztították az ablakokat, aminek nem csak a hangja volt elviselhetetlen, de mint kiderült, ha rossz újságpapírt választott valaki, a vegyszerek/savak hatására kioldódott a festék, és itt-ott apró kis tintanyomokat hagyott az ablakon, amiket csak körömlakklemosóval vagy kapargatással lehet csak eltávolítani. Az alábbi házi praktikáknál viszont nincs ilyen veszély, és annyira egyszerű ez a feladat, hogy akár hetente letakaríthatja az ablakait. Ha nincs jobb dolga, persze.

Először is próbáljon meg olyan rongyot, kendőt, törülközőt választani, amelyik nem szöszöl, de a legjobbak erre a feladatra a mikrószálas törlőkendők, gumis lehúzók, a selyempapír, és sajnos az egyik kedvencem, a konyhai papír törlőkendő. Utóbbival csak az a baj, mert elég drága, és valljuk be, a használata sem annyira környezettudatos, de ha gyors tükör-, vagy ablaktisztítást kell abszolválni, jó, ha kéznél van. És hogy mit kenjünk az ablakra? Íme, pár olcsó, házilag is elkészíthető, tökéletes végeredményt adó ablaktisztítószer

Mosószer és szódabikarbóna

A legtöbbször én a következőt alkalmazom: meleg, mosogatószeres vízzel átmosom az ablakot, majd mielőtt még megszáradna, szódabikarbónás-vizes szivaccsal áttörlöm, végül a mikrószálas kendővel szárazra törlöm a felületet. A középső fázishoz két-három evőkanál szódabikarbónát kell elkeverni fél liter vízhez.

Ecet

Arról már írtunk, hogy az ecet mennyire jól leszedi a vízkövet, így nem is olyan meglepő, hogy  ablakpucolásra is kiválóan alkalmas. Nem kell mást tennie, mint negyed liter ecetet egy liter vízben elkeverni, és már törölheti is át vele az ablakokat (ha az ablak nagyon mocskos, hígítás nélkül is alkalmazhatja az ecetet). A művelet végén ronggyal vagy papírtörlővel törölje szárazra a felületet.

Ecet és mosószóda

Szintén nagyon praktikus és egyszerűen elkészíthető cucc: egy evőkanál mosószóda, negyed liter ecet és egy liter víz kombinációja.

Denaturált szesz

Nagyon egyszerű, és az egyik leggyorsabban elkészíthető, nagyon látványos ablaktisztító a denaturált szeszes keverék. Négy csepp szeszt kell elkeverni egy liter vízben, némi mosogatószerrel, és már kész is a szuper folyadék. Ami viszont nem maradhat el: itt is alaposan szárazra kell törölni az ablakot!

+1 tipp: a legjobb párátlanító a fagyálló folyadék

Ez a szer nem ablaktisztításra való, csak egy hasznos, olcsó opció arra, hogy a szépen megtisztított ablakot hogyan tudja páramentesen tartani. Egyszerűen: csepegtessen pár csepp fagyállót a papírtörlőre, és törölje át vele az üveget/tükröt (hasonló eredményt érhet el egyébként glicerinnel is). Az eljárás még a legerőteljesebben párásodó helyen, a fürdőszobai tükrön is nagyon hatásos. A fagyállóval azonban csínján kell bánni; jobb ha kesztyűben dolgozik vele.

Tippek az ablaktisztításhoz

Nem árt nedves, ecetes ronggyal áttörölni az ablakkeretet, mielőtt nekiesik az ablaküvegeknek, így biztosan nem maszatolja el a port és a szennyeződéseket az üvegen. A poros ablakot először portalanítani kell egy száraz ruhával.A legjobb, ha a szélei felől halad a közepe felé. Amikor szárazra törli az ablakot, próbálja meg egy mozdulattal letörölni teljes szélességében. Ha talál otthon egy régi, üres szórófejes flakont, abba öntse bele az elkészített ecetes vizes oldatot, így ugyanolyan egyszerűen használhatja, mint bolti társait. Még hatásosabb, ha a vízhez egy kevés sót is kever. Bónusz: A piszkos üveget szárazon sohase törölje le, mert összekarcolódhat. A legjobb, ha mindegyik házi tisztítószert szórófejes üvegbe teszi!

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra