Kemény legyen, de kicsi: ilyen a jó kézipoggyász

Ha ön mostanában tervez nyaralást, és fapados járattal utazna, nem mindegy, melyik légitársaságot választja: a fedélzetre vihető kézipoggyász súlya és mérete ugyanis társaságonként eltérő lehet. Önnek azonban már nem kell nekiállni ezután nyomozgatni, táblázatunkból kiderül, melyik társaság mekkora kézipoggyászt engedélyez. Ha pedig otthon épp nem akkora van, még nem késő venni: körülnéztünk, hol kaphatóak olyan a bőröndök, amelyek mindegyik légitársaságnál megfelelnek a kritériumoknak.

A Balatonnál eltölteni pár napot/hetet már igazi luxus, sokan épp gazdasági megfontolásból választják inkább a külföldi nyaralást, mivel a fapados légitársaságok nagyon olcsón kínálják a jegyeket. Ezekben a vonzóan karcsú tarifákban azonban nincsenek benne a bőrönd és a kézipoggyász viteldíjai, és mire mind a kettőt becsekkolja, már akár tízezrekkel is megnőtt a kifizetendő összeg. Emiatt aki csak teheti, mindössze egy bőrönddel utazik (azt is lehetőleg kézipoggyászként viszit, ugyanis úgy olcsóbb), mert tavaly óta az összes légitársaság nagyon komolyan megemelte a poggyászszállítás díját, és szigorított a szabályokon is.

Eszter múlt tavasszal Spanyolországba utazott a Wizzair gépével, és a kézipoggyásza mellett még a retikülje is a vállán lógott. Becsekkolásnál szólt neki a légiutaskísérő, hogy minél hamarabb tüntesse el a retikült, mert két kézipoggyásszal nem engedheti fel a gépre. „Persze, hogy meg volt tömve a bőröndöm, és persze, hogy rohadtul nem nem tudtam belegyömöszölni a táskám! Mivel csak egy hétre mentem, próbáltam minél több dolgot besuvasztani a kézipoggyászomba, hogy ne kelljen a bőröndöt feladnom, és így tök sokat spóroltam a jegy árán. Aztán nagy nehezen, hosszú percek leforgása alatt sikerült összekombinálnom a bőröndöt a tatyómmal, de akkorra már mindenki engem várt... Egyébként meg nem értem, mire ez a nagy szigorítás. Pár éve még két-három csomag is lehetett nálam mind a Wizzair-nél, mind az EasyJet gépein! ”

Kézipoggyász

A jegykezelők hivatottak eldönteni azt is, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Bár a szabályok légitársaságonként változhatnak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-10 kg között kerül meghatározásra. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy, vagy túlsúlyos, föl kell adni a többi feladott poggyásszal együtt. Ajánlott az éles fémtárgyakat (olló, zsebkés, stb.) a feladandó poggyászba csomagolni, mivel ezek - az új biztonsági előírásoknak megfelelően - nem vihetők fel a fedélzetre. Kézipoggyászként csak a jegykezelők által ellenőrzött és "cabin" címkével ellátott poggyászok vihetők fel a fedélzetre. Kézipoggyászba érdemes csomagolni az utazás közben hasznos dolgokat, például könyvet, gyógyszert vagy zsebkendőt. Forrás: bud.hu

A méret a lényeg

Egy jó bőröndnek számos olyan tulajdonsága van, amire érdemes odafigyelni: milyen az önsúlya, az anyaga (pl. alkalmas-e megakadályozni az eseteges vágóeszközzel történő illetéktelen behatolást), külső borítása, mérete, alaktartósága, helykihasználhatósága (legyen jól pakolható), sarok- és ütésvédelme; van-e rajta számzár, illetve TSA-zár/-lakat; vannak-e hozzá kiegészítők, görgők, kerekek, teleszkópos fogantyú, címketartó, biztonsági összefogó elem, pl. szíj; szép-e a színe/mintája, és természetesen nem utolsó szempont az ár sem.

Miért jó a TSA-zár?

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság által elismert lakat, mely védelmet nyújt a poggyász feltörése ellen, három jegyű számkombinációval vagy egy különleges kulccsal. A TSA elnevezés az Egyesült Államok reptéri ellenőrző szervezet nevének rövidítése (Transportation Security Administration). Ez azért praktikus, mert ha elhagyja a csomagját, a biztonsági ember anélkül tudja kinyitni és azonosítani, hogy szétroncsolná a zárat. Abban az esetben ugyanis, ha nincsen a bőröndön TSA-zár, és a biztonságiak nekiesnek, nem kell megfizetniük, ha kárt tesznek a bőröndben.

Bőröndöt az ember nem egy alkalomra vásárol, de mivel a választék óriási, nem könnyű kiigazodni, hogy melyek az igazán jók. Persze az ár is mutathatja a minőséget, de ez nem feltétlenül egyértelmű. Mindemellett a bőrönd megjelenése sem elhanyagolható: az egyszerűbb megjelenésűek mellett már készítenek színes, mintás darabokat is. Egyébként azért is érdemes még egyedit választani, mert úgy könnyebb felismerni a futószalagon, vagy a fedélzeten. A neonos színek ráadásul pár éve ismét menők, úgyhogy ne féljen ilyet venni, akár egy üzleti útra is elviheti, télen meg feldobja a hangulatot!

Mi most csakis kézipoggyásznak megfelelő bőröndöt kerestünk, és mivel – mint alábbi táblázatunk is mutatja – a legtöbb légitársaság az 55x40x20 centis szentháromságban hisz, válogatásunkba csak azok kerültek be, amelyek ekkora (esetleg ennél valamivel kisebb) méretűek.

A fedélzetre vihető kézipoggyászok mérettáblázata légitársaságonként

Légitársaság Kézipoggyász/db Kézipoggyász/kg Méret/cm
Wizzair 1 10 55x40x20
Ryanair 1 10 55x40x20
EasyJet 1 nincs adat 56x45x25
Germanwings 1 8 55x40x20
SkyWork 1 8 55x40x20
Norwegian 1 8 55x40x23

Hipermarketek: olcsó, de nem mind megfelelő

A legkézenfekvőbb (és legolcsóbb) megoldás a hipermarket, amihez külön kapóra jöhet az Auchan bőröndakciója. Csakhogy vigyázat, ide mindenképp mérőszalaggal menjen, mert a legtöbb kisebb bőrönd nem felel meg a kézipoggyászméretnek. Ha azonban szerencséje van, kétkerekűt 3990 forinttól, kemény fedelest 8490 forintért vehet. Színben egyébként jó a választék, szerencsére nem csak a megszokott fekete-szürke összeállításban vannak.

Pár évvel ezelőtt még a Tescóban is lehetett bőröndöket kapni, ezért logikusnak tűnt ott folytatni a kutatást. Meglepődtünk, hogy egy darab bőröndöt sem láttunk a Bécsi úti üzletükben, ahogyan eladót/polcfeltöltőt sem találtunk. Végül egy pénztárostól próbáltuk megtudni, miért nem tartanak bőröndöket, de ő sajnos nem tudott válaszolni erre.

Valamivel drágább, az IKEA kerekes Upptäcka kisbőröndje: eredetileg 16 245 forint, de Ikea Family kártyával még lehet faragni ebből az árból, így 11 165 forintba kerül. Az olcsóságán kívül túl sok jót sajna nem lehet elmondani róla, nem is keményfedeles, ráadásul a 38x20x52 centis méretével már igencsak alulról súrolja a minimális poggyászméretet, úgyhogy ezzel semmiképp se indul hosszú nyaralásra az ember. A súlya pedig mindehhez meglepően sok, 3,53 kg ami szintén nem egy előny.

A keresgélést a Samsonite márkaboltban folytattuk, mert ha bőrönd, akkor a legtöbb embernek ez a márka ugrik be. Igen ám, de ezután rögtön az ugrik be mindenkinek, hogy ezek nem éppen olcsó/középkategóriás kofferek – és ezt sajna mi sem tudtuk megcáfolni. Az eladók – akárcsak az esernyőmustra alkalmával – szintén nagyon segítőkészek voltak, de igazán kedvező tulajdonságú, szimpatikus bőröndöt nem tudtak mutatni. Akadt ugyan instant get típus, de azt a százezer forintot mégiscsak soknak találtam egy kézipoggyászért! A felhozatal egyébként hatalmas: van kemény fedeles polikarbonát és puha táskájuk is. A színválaszték már korántsem ilyen sokrétű: mivel ez a márka inkább a komolyabb, üzleti utazó közönséget célozza, ezért színben a barna, a sötétkék és a szürke dominál. Az árszínvonal pedig szintén a business class repülőjegyekhez igazodik: a legolcsóbb szabványméretű kézipoggyász 39 990, a legdrágább és legpraktikusabb 94 990 forintba kerül. Utóbbi súlya körülbelül egy kiló, ami fantasztikus, de az ára is az…

Felkerestem a Debenhams és a Marks&Spencer boltjait is, hátha találok jó áron bőröndöt, de csalódnom kellett: hazánkban ezek a boltok ma még csak cipőt és ruhákat árusítanak.

Angliában nagy a választék

Londonban fedeztem fel, hogy a  Debenhamsben és a Marks and Spencer üzletében is lehet bőröndöt venni, ráadásul egészen klassz áron jó minőséget! Ami ezekben a legjobb, hogy az angolok vannak annyira igényesek (ráadásul az EasyJet angol cég), hogy teljesen biztos lehet abban, ha egy bőröndre az van írva: "hand luggage", "cabin suitcase", "cabin baggage", "cabin luggage", az biztosan megfelel a helyi előírásoknak. A Debenhamsben nagyobb a választék, húszezer forint körül már kapni jó bőröndöt, az M&S boltjában némileg olcsóbb, tizenkétezerért vihető a kemény fedeles. A jó hír, hogy lehet Magyarországra rendelni, a rossz, hogy egyelőre csak az M&S-től, és tizenöt font fejében (5517 forintért). De talán még így is megéri…

Nem hagytam ki a Carpisát sem, ahol a két eladólány el volt foglalva a bőröndök pakolásával, és láthatóan nem örültek, amikor a segítségüket kértem, bár illedelmesen válaszoltak. Sajnos csak két típusú kabinbőröndjük van, és az a cuki, ami kint van a kirakatban, sajnos pont nem az… A helyzetet megmentette, hogy feltűnt az eladó srác, és odanyögött nekem valami frappánsat a bőrönddel kapcsolatban. Viccesnek nem volt kifejezetten vicces, de mindenesetre becsülendő, hogy próbált az lenni. Bónusz pont jár a boltnak, mert a sok első ránézésre minőséginek tűnő cucc között (második ránézésre már nem), van igazán hasznos is: átlátszó neszesszer műanyag fiolákkal, amibe bármit tehet, és felviheti a fedélzetre. Az olcsóbb bőrönd 17 990, a drágább kemény fedeles 27 990 forint. Szépnek nem szépek, színválaszték sincs, de a drágább legalább négykerekes.

A Reálszisztéma Menedzser Shop üzletében hasonló a felhozatal, mint a Samsonite-ban, csak valamivel drágábban kínálják őket. De még így is érdemes lehet benézni, mert ha június 1-30. között 10 000 forint fölött vásárol Samsonite-bőröndöt (ami ugye egyáltalán nem egy kihívás egy Samsonite bőrönd esetében), a vásárlása 25 százalékáról ajándékutalványt kap. Szóval lehet, hogy a kicsit magasabb árak ellenére is jobban jár így, mint a márkaüzletben, bár az itteni eladók unott stílusa közelében sem járt az ottani kedves bánásmódnak.

A Monarchy boltjában kapható Björn Borgok minőségben vetekszenek a Samsonite-bőröndökkel, és a polikarbonát borításúak sokkal olcsóbbak, ráadásul, nagyon trendi a színük. Egyszerre fiatalos és menő, de simán üzleti útra is magával viheti! Nagyon praktikus, és csak ennél a kézipoggyásznál láttam, hogy a bőrönd mellé adnak vízhatlan (de tisztítható) és zárható zsákot (a régi tornazsákhoz hasonlót) – cipőnek és szennyesnek. A legjobb helykihasználhatósága is ennek a bőröndnek van: tele van kis rekeszekkel, ami, ugye, nem utolsó szempont a csajoknak, és a bőrönd cipzárral jól zárható, ráadásul négykerekű. Fontos, hogy törhetetlen polikarbonát az anyaga, és ezen is van TSA-zár! Igaz, hogy nehezebb (2,9 kg) mint a Samsonite, de ezt elnézzük az ára miatt: 34 980 forint.

A neten is találni bőröndöket

Rengeteg internetes portál árul bőröndöt, de a felhozatal általában elég silány. Olyan, mintha besétálna az ember az Asia Centerbe, és ugyan tudja, hogy minden árusnál ugyanaz kapható, mégis körbejárja az összeset. A toptaska.hu oldalán a legolcsóbb törhetetlen borítású és TSA-záras bőrönd 67 491 forint, ami azért érdekes, mert Samsonite, és nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, mint a márkaüzletben árusított társa – csak azt ott kilencvenezer körül adják. Talán ez egy korábbi, kifutott modell. Ezen kívül van szuperbóvli kétkerekű is, 25 191(?!) forintért.

A nettaska.hu kabinbőrönd áruházában egészen elképesztő árakon próbálják rásózni a nagyközönségre a divatjamúlt kétkerekűeket, itt fiatalos és színes darab nem is igazán található. Annak jó, aki egy útra tervez, hétezerért már rendelhet kétkerekűt, na persze nem mindegy, hogy mennyi a házhoz szállítás költsége (budapestiek előnyben: személyesen díjmentesen lehet átvenni az árut)!

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra