Miért éppen Düsseldorf? (x)

dusseldorf-ajanloMi a közös Heinrich Heine, Die Toten Hosen, Alt, a híres barna sör és Frank Gehry betépett épületei között? Egyszerű, valamennyit Düsseldorfnak köszönhetjük. Szakítva a hagyományos turisztikai programajánlókkal, kötelező látványosságok helyett ezúttal olyan programokat kerestünk, melyekkel szellemileg és testileg is jóllakik az ember.


Nincs helye a diétának – Rajnai konyha

Jellegzetes düsseldorfi vagy rajnai ételeket elsősorban a sörfőzdék vendéglőinek étlapjain találunk, ahol a kínált fogások neveit sok esetben le kell fordítani a vendégek számára. A Halve Hahn például Mainz-i köményes sajtot és cipócskát takar. Ha a Bei Himmel un’ Ähd kifejezéssel találkozunk, ne rettenjünk vissza, mert itt sült véres hurkát kínálnak tört burgonyával és almaszósszal. A tradícionális ételek között az olyan finomságok is közkedveltek, mint a düsseldorfi mustáros sült (Senfrostbraten), a rajnai marhasült (Sauerbraten), vagy a rajnai módon elkészített kagyló. Kevéssé ismert, de kipróbálásra ajánlott specialitás a sültkolbász koszorúcska (Geringelte Bratwurst), a reszelt sütemény (Rievkooche), a borsóleves (Ääzuzupp), vagy a hagymás véreshurka (Flöns mit Ölk).

dusseldorf1


Házi sörfőzdék – hagyomány és bőség

Ha valaki erőt szeretne gyűjteni, vagy egyszerűen csak kedvet érez ahhoz, hogy düsszeldorfi polgárokkal egy beszélgetésre összejöjjön, akkor a hagyományos sörfőzdék kimérésiben (Füchschen, Schlüssel, Schumacher, Uerige), a megfelelő helyre talál, ahol az Alt névre keresztelt sört kell mindenkinek megkóstolnia. Feltételezhetnénk, hogy az Alt (öreg), a sör korát jelöli, de ne hagyjuk megtéveszteni magunkat, a jelző nem a sör korát, hanem a sörfőzés módját takarja. A sötét, magas hőmérsékleten erjesztett sört elsősorban Düsseldorfban és a Rajna vidékén fogyasztják.

Ha pedig Alt, akkor az asztalokról nem hiányozhat a düsszeldorfi Mostert, ami szőlőpárlatból készült, ecettel ízesített házi mustárt takar. Megvehetjük a mészárszékekben, vagy a helyi specialitásokat kínáló üzletekben, de egy adagra valót kaphatunk az utca kolbászsütőknél, úgy egyszerűen zsírpapírra rácsapva, vagy akár jellegzetes cserépedénykékben is.

Killepitsch, a kultikus főzet

Aki Düsseldorfban jár, meg kell kóstolni a „dat leckere Schabäuke” Killepitsch-et, minek ötlete és neve a második világháborúból származik. Feltalálója, mialatt a Düsszeldorf elleni légitámadás zajlott, barátaival kissé ittasan (gepitscht) egy bunkerben keresett menedéket. Még itt elhatározta, hogy a háború után pálinkát fog főzni, aminek a gepitscht nevet adja. A kultikus főzethez alkoholt, cukrot, 98 féle bogyós gyümölcsöt, gyógynövényeket és különböző gyökerekket használ. A Killepitsch fajta ital sötét, íze keserédes és jéghidegen tanácsos fogyasztani.

dusseldorf2


Egy kis séta a kikötőben

Ha már megkóstoltuk a kultikus pálinkát és a düsseldorfi kagylót, nem árt mozogni is egy keveset - egy séta a kikötőben pont alkalmas erre. A düsseldorfi kikötő, a MedienHafen messze földön híres Frank Gehry épületegyüttese ferde tornyaival, dőlni tűnő szerkezetivel, tíz éve a város legvonzóbb látványosságai közé tartoznak, amit nemcsak az építészet értői, de a laikusok is nagyon értékelnek. Ha pedig már kikötői séta, Düsseldorf városképének szerves része a hét híd, ami a Rajna fölött ível át. Közülök is a leghíresebb a 12 500 tonna súlyú Oberkasseler-híd, melyet 1976-ban mintegy ötven méterrel toltak”arrébb”. A kikötői sétával érdemes megvárni az estét, Budapest éjszakai kivilágított látképével veteszik az átépített düsseldorfi kikötői sétány.

A szép barbár világ

A kikötő után pedig jöhet az éjszaka! Düsszeldorf bárjainak és kocsmáinak világa minden elvárásnak megfelel, minden ízlés számára kínál valami különlegeset. Klasszikus és nemes irányzat híveit a Grün- és a Steinstrassse környéke, a trendy és a modern kedvelőit a kikötő, a fiatalos és a hip rajongóit a Ratinger Strasse party negyede várja: számtalan bisztro, kocsma, koktélbár vár arra, hogy eltöltsünk egy kellemes estét.

Novemberi koncertek

A Rajna-menti város koncertjeiről, csarnok és színpadi kínálaról is híres, ahol évről-évre egyre több világsztár foglal helyet magának. Olyan legendás csapatok léptek már fel Düsseldorfban, mint a Depeche Mode, Pink, a Status Quo, a slágerénekes Udo Jürgens, de a düsseldorfi Tote Hosen is gyakran a húrok közé csap valamelyik rajnai színpadon. Az aktuális műsor alapján legközelebb, november 28-án, Pink, december 19-től 26-ig pedig a Die Toten Hosen ad koncertet a híres Iss Dome-ban.

Akik aktívan pihennének

Mindegy, hogy tél vagy nyár, a sportolni vágyók Düsseldorfban is megtalálják számításaikat. Szabadon lehet csatlakozni a rendszeresen megrendezett rajnai maratonhoz, vagy a hídfutáshoz, de a város gondozott parkjaiban is kellemesen kocoghatnak az aktív pihenésre vágyók. A düsseldorfi sportélet egyik kiemelkedő programja a görkorcsolyások éjszakája (Rollnacht), amire szerte Európából számtalan inline-skater rajongó érkezik. Aki azonban nem szeret se futni, se gurulni, az a vizisportokban (szörf, evezés, úszás, vizisí) is kipróbálhatja magát, a városnak ugyanis télre is van mit kínálnia: rendszeres sífutóversenyeken kívül a városhoz közel, Neuss-ban található Európa egyik legismertebb fedett télisport létesítménye. Aki pedig a sportot csak távolról szereti, az is talál magának programot, Düsseldorf profi kézilabda, foci, kosár és hoki csapatai izgalmas meccseken mérik össze erejüket.

A városba a lehető legegyszerűbb eljutni a Wizz Air közvetlen járatával. A légitársaság járatain sok egyéb szolgáltatás garantálja a kényelmes utazást. Az utasoknak lehetőségük nyílik a szálláshely kiválasztására, valamint autóbérlés igénybevételére is a légitársaság honlapján megtalálható partneroldalakon keresztül. Düsszeldorfba (Weeze) a légitársaság 2009. szeptember 21. óta üzemeltet járatokat Budapestről jelenleg heti kettő, december 14-től pedig már heti három alkalommal. A Wizz Air járatának célállomása, Weeze repülőtere Nyugat-Németországban a holland határ közelében, Düsseldorftól 80 km-re található. Repülőjegyek a Weeze-Budapest útvonalra már 3680 Ft-tól (egy irányba, adókkal és illetékkel együtt) foglalhatók a wizzair.com portálon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra