Igazi hippifeszt és állati ünneplés

A vészmadárkodó meteorológusok szerint a mostani lesz az utolsó napos hétvégénk, ezért aki teheti, legalább pár órát töltsön a szabad ég alatt. Fesztiválok, állatkerti örömködés és friss képzőművészek.

Friss és ropogós Ozoráról
Friss és ropogós Ozoráról

A meleg nyár állítólag az utolsókat rúgja, ezért ne habozz, ha arról van szó, hogy kimozdulsz-e a hétvégén. Érdemes.

21. század hippijei, egyesüljetek!

„Itt nem szemetel senki, nem taposnak le bokrokat és nincs erőszak. A béke és a szeretet fesztiválja, ide nem vadulni jönnek az emberek, hanem táncolni és jól érezni magukat”. Ezeket a sorokat olvasva joggal érzi az ember úgy, mintha néhány évtizedet visszarepült volna az időben. Egyértelműen a hippikorszak szelleme lengi körül ugyanis az Ozora Fesztivált, amelynek ajánlójából kicsíptünk egy részletet.

Az ott készült fotókat elnézve valóban önfeledt hippikkel van tele, az „ősi idők” és a modern zene találkozik itt, legyen szó pszichedelikus trance-ről, goáról, ambientről, „Ozora elfogad mindent és mindenkit”. Az augusztus 2-7-ig zajló fesztről persze nem hiányoznak a vetítések sem, de a természeti környezet és a napfelkelte is tökéletes díszletet nyújt a goapartinak.

Tekerj a tóra le

4-étől 6-áig zajlik az egyesek szerint legaranyosabb, a szervezők szerint pedig a legszexibb fesztivál, azaz a Bánkitó Fesztivál, ahol az egyetértés, a tolerancia, a megértés és zöld gondolkodás az uralkodó. A „Tekerj a tóra!” szlogen pedig azt is jól érzékelteti, hogy a bringások meglehetősen nagy számban képviseltetik itt magukat, de azért nem maradnak el a remek koncertek és programok sem. Pénteken este 20 órától például a Realistic Crew-é a terep, de a Másfél és a Korai Öröm is tiszteletét teszi, szombat este pedig többek közt a The Qualitons csap a húrok közé. Ha egy kellemeset akarsz ejtőzni Bánk vadregényes tájának látványától övezve, még megteheted.

Friss, fiatal képzőművészek testközelben

Ha mégis a képzőművészetre indulsz be, van egy remek ajánlatunk: augusztus 5-től a Kogart Házban ismét látható lesz a Friss elnevezésű sorozat legújabb kiállítása, amely – ezúttal értelemszerűen a Friss 2011 címszó alatt – a legígéretesebb 30 év alatti képzőművészek munkáiból válogat. A KOGART, azaz a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány által összeválogatott csapat valószínűleg idén sem fog csalódást okozni, hiszen mindig a legizgalmasabb alkotások közül csemegéznek. A szeptember 18-ig látogatható kiállításon többek közt olyan művészek műveit láthatjuk, mint például Bögi Diána, Fátyol Viola, Hollós Ádám, horrorpista, Orr Máté vagy Radics Márk.

Ünnepi állatkodás a 145 éves Fővárosi Állat- és Növénykertben

Most is gondolunk a kisebbekre – és így a családosokra –, nekik ezúttal egy jó kis állatkerti bulit néztünk ki. A Fővárosi Állatkert idén ünnepli 145. születésnapját, ebből az alkalomból pedig augusztus 8-10-ig háromnapos eseménysorozatot rendeznek. Az említett három nap egyik ajándéka, hogy a 145 cm alatti testmagasságúaknak ingyenes a belépés, de rengeteg programmal – vezetett sétával, koncerttel – várják a látogatókat. Az „újbóli megnyitó ünnepélyen”, 9-én délelőtt például a Pénzügyőr Zenekar zenél az állatkert bejáratánál, a vezetett séták közt pedig akad olyan, amelyik a kert építészeti és kulturális vonatkozásairól mesél,  Persányi Miklós főigazgató pedig a Nagysziklában épülő Varázshegy kiállítótérben kalauzolja végig az érdeklődőket. Az állatbemutatókon és látványetetéseken túl tűzzsonglőrök és gólyalábasok is izgalmassá teszik ezt a három napot. A vezetésekre előzetes regisztráció szükséges.

Blogmustra