Tabáni István: A zsigereimben érzem, mi a nyerő

Az énekes a második albumát dobta piacra Gyönyörű szép címmel. Aki melankolikus zenét vár tőle, csalódni fog, aki viszont az érzelmein akar rugózni, annak ezt a lemezt meg kell vennie. Tabáni, ha részeg, sokat beszél, de semmi őrültség nincs benne. Próbáltunk minél többet megtudni a magáról lehető legkevesebbet eláruló zenészről, döntsék el, sikerült-e.

Aki kíváncsi Tabáni Istvánra, megtudhatja milyen, ha megveszi az új lemezed?

Mindig próbálok magamból egyre többet megmutatni. Ez egy normális tendencia minden előadónál: ahogy telik az idő, egyre jobban kinyílik, fejlődik az ember.

Nem zenei értelemben értettem a kérdést. A Csillag születikben egy végtelenül szerény, és érzékeny embernek ismerhetett meg a közönség. Ha meghallgatom az albumot, más kép fog élni bennem rólad?

Feltétlenül. Az érzékenységem megmaradt a dalokban, de az, hogy fejezem ki magam, egy másik dolog. Elsősorban olyan zenét próbálok írni, ami nem az értelemre, hanem az érzelmekre hat.

Két szöveghez van közöd az albumon. Csuklóból írod a dalszövegeket vagy nehézséget okoz?

Nagyon nagy kihívás volt, hogy jól illeszkedjen prozódiailag a zenéhez. Ha verset kéne írnom, az valószínű sokkal könnyebben menne. Egy év múlva talán már más véleményem lesz a saját dalszövegeimről, de most jónak tartom őket.

Milyen hangulatú a lemez?

Az első sokkal melankolikusabb, líraibb volt ennél. Ezen az albumon a saját számom például gyorsabb, pörgősebb, sokkal dinamikusabb, mint amit megszokhattak tőlem. Mondjuk ebben az idő rövidsége is közrejátszott, hiszen olyan gyorsan készült el ez az album, hogy az egy csoda.

Mennyi idő alatt született meg?

Nagyon kevés, azt inkább nem is mondom el. Tudom, az idő nem függvénye, hogy egy album jól sikerül-e vagy sem. Az fontos, hogy valami ki tudja-e forrni magát vagy sem.

Az első album után hogy érezted magad?

A teremtés mindig izgató feladat. Kísérletezhettem is. Nagyon élveztem, amikor a saját elképzeléseimet meg tudtam valósítani. Elégedett voltam.

Most is ezt érzed?

Igen. Amit tudtam, kihoztam magamból. Elégedettséggel tölt el. Persze az egy másik dolog, hogy az embereknek, hogy fog tetszeni.

Befolyásol?

Meghatározó. A visszajelzés fontos, hiszen akkor egyértelmű lesz számomra, milyen dalok kellenek, milyen dalokat szeretnének. Így tudom javítani magamat.

Nem visz félre, ha azzal foglalkozol, mi tetszik a közönségnek?

Nekem tudnom kell, hogy a dalaim szeretik vagy se. Abból tudom lemérni, milyen dalokat csináljak. Persze beskatulyázni se szeretném magam, mert kísérletezni kell, fontos, hogy kipróbáljak más dolgokat is, olyanokat is írjak, amik a rádióban nem szólalhatnának meg. Ha csak azzal foglalkoznék, amit a közönség szeret, akkor úgy érezném, meg van kötve a kezem. Minden igényt nem tudok kielégíteni, ez tény és való. A daloknál csak az ösztöneimre tudok hagyatkozni, valahol a zsigereimben érzem, mi lesz nyerő. Így válogatom ki a számok, érzem valahol, mi fog bejönni.

Van benned valami punk?

Amit képviselek, ahhoz az áll közel, amit az albumon is lehet hallani. Nagyon alternatív dolgokba nem mennék bele, de készítenék Enya hangulatú zenéket. A vokál és a kórusok amúgy is foglalkoztatnak.

Milyen vagy részegen?

Miért fontos?

Érdekel.

Az embereket sok minden érdekli velem kapcsolatban. Olyan vagyok, mint mindenki más. Amikor iszik az ember, oldottabb. Jobban megnyílik, beszélget. Nem vagyok az a kötözködős forma.

Sokat beszélsz?

Pont, mint most, de feleslegesen nem szeretek sokat beszélni, mert az energiáimat próbálom összegyűjteni, és azt egy pontba fókuszálni. Ennyit tudok elmondani ezzel kapcsolatban.

Te, hogy írnád le Tabáni István imidzsét?

Igazából nehéz kérdés, hogy látom magam. Úgy érzem, sok változáson estem túl, erősebb lettem, és zeneileg is érzem magamban a fejlődést. Jobban megnyíltam, az őszinteség megmaradt és a zenémben is ezt közvetítem.

Akkor a te imidzsed az őszinteség?

Igen, meg az egyszerűség. Próbálok megmaradni annak, aki voltam, mert nem tehetek mást, mert nem érzek magamban olyan nagy változást, amit esetleg mások belémlátnak.

Miért az egyszerűség és az őszinteség a védjegyed?

Mert ezek szerintem alapvető dolgok. Az őszinteség, és a bizalom nélkül nem működhetne a világ. Hazugságban élni nem is tudnék, hiszen tudom, hogy előbb utóbb rákényszerül az ember, hogy bevallja, mi az igazság, mert az úgy is felszínre kerül.

Mikor lettél jófiú?

Nem tudom, jófiúnak gondolsz?

Igen.

Azt vallom, mindenki jónak születik, de idő közben talán a környezet tehet róla, hogy megváltoznak az emberek, és egy teljesen más irányba indulnak el. A szüleimnek köszönhetem, hogy szépen felneveltek, erkölcsileg is mindig a jó irányba próbáltak terelni. Ha lehet így fogalmazni, akkor igen, mindig jófiú voltam.

Nem vágyott valakid arra, hogy egy kicsit őrült legyél?

Nem. Ha valaki őrültre vágyik, akkor olyat keres magának. Mondjuk baráti társaságban másként viselkedek: nyíltabb vagyok, bohóckodok is, minden van. Az a kép, amivel te is találkozol, egy más kép, mint amilyen valójában vagyok. Mindenki máshogy viselkedik otthon, mint ismeretlenek előtt. Tulajdonképpen a személyiség így épül fel. Nekem is különböző arcaim vannak, nem mindig mutatom meg mindenkinek azokat. Ahhoz bizalom kell.

A médiának a kiszámítható, jófiú arcod szereted mutatni?

Igen, de az is én vagyok.

Miért nem lehet veled összefutni celebes eseményeken?

Nincs időm elmenni ilyen eseményekre. Ha lenne időm, akkor is csak olyanra mennék, aminek célja is van, rangos is, nem csak arról szól, ki, milyen ruhát, órát vett fel. A magamutogatás nem vonz.

Mielőtt megnyerted a Csillag születik című műsort volt időd sokat gondolkodni, még munka közben is. Nem hiányzik?

Igen, egyfolytában gondolkodtam. Persze most is van rá igényem, csak nem mindig sikerül elvonulnom, úgy, mint régen, mert elfoglalt vagyok. Próbálom úgy szervezni az időmet, hogy fel tudjak töltődni a gondolataimban, mindig rendet tudjak rakni magamban.

Mustra