Nyilvános megemlékezés a művészházaspárról

Szeptember 16-án délután három órakor az elismert művészházaspárra, Kapásné Káplár Éva festőművészre, és férjére - a színházrendező, író, főiskolai tanár- Kapás Dezsőre emlékeznek családtagok, barátok, tisztelők és tanítványok a Városligeti Fasori Református Templom kolumbáriumában, ahova minden érdeklődőt várnak.

A Jászai Mari díjas Kapás Dezső több elismert színésznek volt a mestere. Tanította többek között Gállfi Lászlót, Eszenyi Enikőt, Méhes Lászlót, Alföldi Róbertet, Kaszás Attilát, Schell Juditot és Hegedűs D. Gézát. A Színház - és Filmművészeti Egyetem egyik legnevesebb tanára 1993. június 15-én halt meg.

A Vígszínházban bérletet neveztek el róla, így is őrizve emlékét. Felesége, Kapásné Káplár Éva idén július 31-én hunyt el. A festőművész Bernáth Aurél tanítványa, később a Bernáth Társaság meghatározó alakja volt. Számos középiskolában tanított rajzot és művészettörténetet. Az egykori Nagymarosi Művésztelep aktív tagja volt, és részt vett a Mártélyi Művésztelep munkájában is. Tájképei mellett portréi is jelentősek.

„A festészet nehéz és komoly hivatás, de örömöt és értelmet ad ahhoz az erőhöz, hogy éljem az életet” - vallotta.

Kapás Dezső október 24-én lenne 70 éves. Ebből az alkalomból a XIII. kerület emléktáblát helyez el az író - rendező és felesége egykori lakhelyén.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek