Tényleg muszáj meglátogatni a rokonokat karácsonykor?

Idén mindannyiunknak fenekestül felfordult az élete. Sok minden, ami korábban természetes volt, most szinte luxusszámba megy, rengeteg dolgot kellett újratervezni és a jelenlegi körülményekhez alakítani.

Nincs ez másképp a közeledő ünnepekkel sem. A koronavírus idén sokak hagyományait felülírja, most a biztonság az első, így érthető, ha kimarad az idősebb vagy épp a frissen érkezett rokonok meglátogatása. De mi van akkor, ha a család biztonságban érzi magát és nem jelentetek egymásra komolyabb veszélyt? Kötelező a rokonlátogatás karácsonykor?

Karácsony a járványhelyzetben

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és annyi különböző eset is. Az idei év szinte minden szempontból más, így könnyen lehet, hogy akkor is lemondasz a rokonlátogatásról, ha egyébként szívesen töltesz időt a távolabbi családtagjaiddal is. Teljesen rendben van, ha szerinted biztonságosabb idén otthon maradni, de mielőtt meghozd a döntésed, készülj fel arra, hogy nagy eséllyel nem mindenki fog veled egyetérteni. A legjobb, ha őszintén elmondod, hogy bár érted, hogy nem mindenki érzi kockázatosnak a helyzetet, a te lelkiismereted azt diktálja, hogy idén ne üljön össze a család. Az esetleges sértődések elkerülése érdekében jó, ha elmondod, hogy mennyire szeretnétek együtt ünnepelni, szereted őket, fontosak neked és sajnálod, hogy most így alakult. Esetleg megbeszélhetitek, hogy az adott napon online köszöntitek egymást, az ebédet/vacsorát pedig bepótoljátok, ha rendeződnek a körülmények.

Vannak, akiknek kapóra jön a járvány, mert bár eddig minden évben együtt ünnepelt a nagy család, igazából ez mindenki számára teher volt. A járványhelyzet jó lehetőség arra, hogy új szokásokat alakítsatok ki, amiket aztán a következő években is megtarthattok.

„Én azt látom, hogy ez mindenkinek nagyon fárasztó. Nemcsak nekünk, akik az oviból, suliból végre kiszabadult gyerekeket húzzuk-vonjuk ahelyett, hogy otthon legóznának, de a szüleimnek is, akik akkor is négyféle sütit sütnek, ha százszor elmondtuk már, hogy erre semmi szükség. Évek óta próbálok valami megoldást találni erre, idén lehet, hogy a járványhelyzet elrendezi helyettünk is. De nem mondom, hogy ez a jó megoldás” – mesélte az egyik ismerősöm.

Kompromisszumos megoldás lehet, ha az online térben találkoztok
Kompromisszumos megoldás lehet, ha az online térben találkoztokAleksandarNakic / Getty Images Hungary

Rendszeresség és kompromisszumok

Akár hetekig tartó szervezést is igényelhet a rokonlátogatás, ha a családtagok különböző városokban élnek. Erre szuper módszer lehet, ha megpróbáltok egy viszonylag fix rendszert tartani, például 25-én az egyik, 26-án a másik unokatestvért látogatjátok meg. Így nemcsak te, de ők is tudnak számolni ezekkel a napokkal. Persze ez nem jelenti azt, hogy stresszmentes lesz a készülődés, de mégis megnyugtató a tudat, hogy vannak stabil pontok, amikkel már nem kell foglalkozni, és amik mellett elegendő időt tudtok otthon, nyugalomban tölteni.

„Látogatunk, de igyekszünk egy nap alatt letudni. Fél nap az egyik, fél nap a másik nagyinál. De az örök probléma, hogy kinél legyen az ebéd. Szóval általában kétszer ebédelünk 25-én vagy 26-án. Ez legyen a legnagyobb baj” – avat be egy ismerősöm.

Az ünnep az idén is ünnep

Ezzel szemben vannak, akik mindenáron ragaszkodnak a karácsonyi hagyományokhoz. Ha együtt kell lenni, együtt kell lenni – mondják. Ilyenkor általában nem is a rég várt találkozásokon van a hangsúly, sokkal inkább a megszokott dolgokhoz való ragaszkodás van középpontban. Az ilyen eseményeken kerül sor aztán a kínos beszélgetésekre és a tapintatlan beszólásokra.

„Őszinte leszek, a hátam közepére kívánom ezt a látogatósdit. Ha választhatnék, ki se dugnám az orromat otthonról, és végre kicsit a családdal lennék, de muszáj menni. Ez van” – mondja egy másik barátom.

És hogy hogy vagyok ezzel én? Nem olyan rég írtam arról, hogy bár még mindig nagy tabunak számít, vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem indokolatlan megszakítani a kapcsolatot a családtagjaiddal. Annak ellenére, hogy még mindig úgy gondolom, hogy hatalmas szerencse, ha az embert olyanok veszik körül, akik szeretik és akikre számíthat, van, amikor jobb belátni, hogy bármennyire is szeretnénk, valójában nem ez a helyzet. Én idén a karácsonyt is ebben a szellemben töltöm majd: azokkal fogjuk egymást megajándékozni, azokkal ülünk össze az ünnepi asztalhoz, akikkel nem kell megjátszani magunkat ahhoz, hogy meglegyen a karácsonyi hangulat.

Ti látogattok idén?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek