Dobd össze idén a mézes krémest karácsonyi változatban: fűszeresen és narancsosan

A mézes krémes igazi téli klasszikus, és ha a krémbe egy kevés mézeskalácsfűszer-keverék is kerül, még finomabb lesz. Ha igazán szép tálalásra törekszel, kandírozott narancshéjjal díszítsd a szeletek tetejét.

Mandulával és fehér csokis vajkrémmel a tetején a legfinomabb.
Mandulával és fehér csokis vajkrémmel a tetején a legfinomabb.Prostock-Studio

Hozzávalók:

  • 1 nagy evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 1 mokkáskanál
  • 10 deka kandírozott narancshéj apróra vágva
  • 3 ek. narancsszörp
  • 1 darab tojás
  • 15 deka cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 6 ek. tej
  • 3 deka vaj
  • 45 deka liszt
  • 5 deci tej
  • 6 csapott ek. búzadara
  • 20 deka porcukor
  • 25 deka margarin
  • 20 g vaníliás cukor
  • 10 deka baracklekvár
Recept idők

A tojást a cukorral alaposan keverd el, majd add hozzá a sót, szódabikarbonát, vajat, tejet és mézet. Olvaszd össze, majd várd meg, amíg langyosra hűl. Ekkor mehet hozzá a liszt, és gyúrd tésztává. Oszd négyfelé, majd egyenként egy-egy kisebb tespiben süsd egyforma alakú lapokra.
A krémhez 5 dl tejben főzd meg a búzadarát 20 deka cukorral. Amikor ez is langyosra hűlt, keverd hozzá a szobahőmérsékletű margarint, narancslevet, kandírozott héjakat és a vaníliás cukrot.
Az legalsó lapot kend meg a krém felével, helyezz rá egy lapot, kend meg a baracklekvárral. Aztán következik a harmadik lap, a maradék krém és az utolsó lap. Hagyd egy napig állni a hűtőben, és aztán szeleteld. Fehér csokival a tetején is finom, és ünnepekkor akár tortaként is készítheted.
 

kapcsolódó Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!
Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!

A megszokott, bogyós gyümölcsökkel készült trifle is tökéletes, főleg, ha egy kis rum vagy konyak is kerül a gyümölcsraguba. Ezúttal mégis narancsosan készítettük el, nem is bántuk meg. Ha nem vagy a konyhaművészet doktora, ez a desszert számodra a tökéletes megfejtés.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Olasz húskenyér – szendvicsekben és nyári főzelékek mellett is tökéletes

Egy gyors húskenyér, amiben helyet kaptak kedvenc olasz fűszereid, és ha van még 10 perced, egy nagy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére. Paradicsomos tésztával és saláta mellett is remek.

július30., 10:24

A reggeli tojásrántotta még finomabb egy kis spenóttal és jó sok füstölt sajttal

Ha a rántotta ezúttal zöld színű, remélhetőleg a gyerekek is szívesebben megeszik majd, de úgy is fogalmazhattunk volna, hogy ha a spenót most tojással készül, talán nem veszik észre a trükköt.

július31., 11:24

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Gombás röszti buggyantott tojással – hétvégi reggelinek tökéletes

Reggelire és gyors vacsoraként is remek ez a fogás, amit mi leginkább egy nagy adag reszelt parmezánnal és friss snidlinggel a tetején szeretünk a legjobban.

július31., 10:24

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Reggeli burrito tojással és jó sok sajttal

Bármelyik kedvenc zöldséged mehet bele, nálunk a bab, a kukorica és a kaliforniai paprika kombinációja sikerült a legjobban.

július31., 10:44

Mustra