Dobd össze idén a mézes krémest karácsonyi változatban: fűszeresen és narancsosan

A mézes krémes igazi téli klasszikus, és ha a krémbe egy kevés mézeskalácsfűszer-keverék is kerül, még finomabb lesz. Ha igazán szép tálalásra törekszel, kandírozott narancshéjjal díszítsd a szeletek tetejét.

Mandulával és fehér csokis vajkrémmel a tetején a legfinomabb.
Mandulával és fehér csokis vajkrémmel a tetején a legfinomabb.Prostock-Studio

Hozzávalók:

  • 1 nagy evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 1 mokkáskanál
  • 10 deka kandírozott narancshéj apróra vágva
  • 3 ek. narancsszörp
  • 1 darab tojás
  • 15 deka cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 6 ek. tej
  • 3 deka vaj
  • 45 deka liszt
  • 5 deci tej
  • 6 csapott ek. búzadara
  • 20 deka porcukor
  • 25 deka margarin
  • 20 g vaníliás cukor
  • 10 deka baracklekvár
Recept idők

A tojást a cukorral alaposan keverd el, majd add hozzá a sót, szódabikarbonát, vajat, tejet és mézet. Olvaszd össze, majd várd meg, amíg langyosra hűl. Ekkor mehet hozzá a liszt, és gyúrd tésztává. Oszd négyfelé, majd egyenként egy-egy kisebb tespiben süsd egyforma alakú lapokra.
A krémhez 5 dl tejben főzd meg a búzadarát 20 deka cukorral. Amikor ez is langyosra hűlt, keverd hozzá a szobahőmérsékletű margarint, narancslevet, kandírozott héjakat és a vaníliás cukrot.
Az legalsó lapot kend meg a krém felével, helyezz rá egy lapot, kend meg a baracklekvárral. Aztán következik a harmadik lap, a maradék krém és az utolsó lap. Hagyd egy napig állni a hűtőben, és aztán szeleteld. Fehér csokival a tetején is finom, és ünnepekkor akár tortaként is készítheted.
 

kapcsolódó Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!
Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!

A megszokott, bogyós gyümölcsökkel készült trifle is tökéletes, főleg, ha egy kis rum vagy konyak is kerül a gyümölcsraguba. Ezúttal mégis narancsosan készítettük el, nem is bántuk meg. Ha nem vagy a konyhaművészet doktora, ez a desszert számodra a tökéletes megfejtés.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Őszi burrito fűszeres babraguval és olvadt sajttal

Akár darált hússal készíted, akár egy fokkal könnyebb változatban, húsmentesen, a fahéj, a gyömbér és a szerecsendió egy kis adagban nagyon finom lesz ebben a fogásban. Az édesburgonyával és a mézeskalács klasszikus fűszereivel igazán téli hangulata lesz a tekercseknek.

október22., 09:24

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Ez az egyik legjobb őszi desszert: muffinok fahéjascsiga-ízben, citromos sajtkrémmel

A frissen sült, langyos fahéjas csigáknál nincs is finomabb, de ha épp nem töltenél időt a dupla kelesztéssel, készíts egy ahhoz hasonló édességet sokkal gyorsabban, sütőporral. A tetejére cukorral, fahéjjal és citrommal elkevert natúr sajtkrémből készíts sűrű mázat.

október22., 11:24

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Mustra