Dobd össze idén a mézes krémest karácsonyi változatban: fűszeresen és narancsosan

A mézes krémes igazi téli klasszikus, és ha a krémbe egy kevés mézeskalácsfűszer-keverék is kerül, még finomabb lesz. Ha igazán szép tálalásra törekszel, kandírozott narancshéjjal díszítsd a szeletek tetejét.

Mandulával és fehér csokis vajkrémmel a tetején a legfinomabb.
Mandulával és fehér csokis vajkrémmel a tetején a legfinomabb.Prostock-Studio

Hozzávalók

  • 1 nagy evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 1 mokkáskanál
  • 10 deka kandírozott narancshéj apróra vágva
  • 3 ek. narancsszörp
  • 1 darab tojás
  • 15 deka cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 6 ek. tej
  • 3 deka vaj
  • 45 deka liszt
  • 5 deci tej
  • 6 csapott ek. búzadara
  • 20 deka porcukor
  • 25 deka margarin
  • 20 g vaníliás cukor
  • 10 deka baracklekvár
Recept idők

A tojást a cukorral alaposan keverd el, majd add hozzá a sót, szódabikarbonát, vajat, tejet és mézet. Olvaszd össze, majd várd meg, amíg langyosra hűl. Ekkor mehet hozzá a liszt, és gyúrd tésztává. Oszd négyfelé, majd egyenként egy-egy kisebb tespiben süsd egyforma alakú lapokra.
A krémhez 5 dl tejben főzd meg a búzadarát 20 deka cukorral. Amikor ez is langyosra hűlt, keverd hozzá a szobahőmérsékletű margarint, narancslevet, kandírozott héjakat és a vaníliás cukrot.
Az legalsó lapot kend meg a krém felével, helyezz rá egy lapot, kend meg a baracklekvárral. Aztán következik a harmadik lap, a maradék krém és az utolsó lap. Hagyd egy napig állni a hűtőben, és aztán szeleteld. Fehér csokival a tetején is finom, és ünnepekkor akár tortaként is készítheted.
 

Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett! Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!

A megszokott, bogyós gyümölcsökkel készült trifle is tökéletes, főleg, ha egy kis rum vagy konyak is kerül a gyümölcsraguba. Ezúttal mégis narancsosan készítettük el, nem is bántuk meg. Ha nem vagy a konyhaművészet doktora, ez a desszert számodra a tökéletes megfejtés.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Ha egyszerű narancsos süteményt keresel, ezt a tortát próbáld ki!

Naranccsal is készülhetnek klassz sütemények, jól illik hozzá a vanília, az étcsokoládé és a maracuja aromája is. Ha egy nagy adag házi tejszínt keversz el narancshéjjal és mézzel, még tökéletesebb lesz a tálalás.

2021. január27., 06:04

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Még tart a szezon: cékla-narancs-mogyoró salátával izgalmasabbak a grillezett húsok

Vegáknak grillezett sajttal, húsevőknek egy-egy szelet kacsacomb mellett lesz igazán finom ez a saláta, ami vérnarancsos-mandarinos változatban még izgalmasabb.

2021. január27., 06:04

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek