Hozzávalók
- 50 deka liszt
- 4 deka friss élesztő
- 1 csapott teáskanál só
- 8 deka cukor
- 75 ml langyos tej
- 20 deka puha vaj
- 25 deka aranymazsola
- 1 marék kandírozott gyümölcs felkockázva (ízlés szerint)
- 3 deka durvára tört mandula
- 3 ek. rum
- 1 darab biocitrom héja és néhány csepp leve
- 20 deka marcipánmassza
- a tetejére vaj és porcukor
- ízlés szerint szegfűbors, szerecsendió, kardamom, fahéj
Elkészítés:
Futtasd fel egy kevés tejben az élesztőt, közben a lisztet szitáld át. Ha ezzel megvagy, keverd el a tejben a cukrot, vajat és a lisztet, majd dolgozd össze a tésztát és hagyd pihenni langyos helyen egy órán át.
A marcipánt dolgozd össze a rummal és annyi cukorral, hogy formázható legyen, majd nyújtsd ki 30 centi hosszú, vékony csíkká. A tésztához add a gyümölcsöket és a többi hozzávalót, nyújtsd 2 centis téglalappá, és helyezd a közepére a marcipánt. Formázd a tésztát a klasszikus stollenalakúra, majd keleszd még egy fél órán át. Ha ezzel megvagy, 170 fokos sütőben adj neki 60 percet. Ezek után kend meg alaposan olvasztott vajjal és szórd meg porcukorral.
Persze, hogy nem puding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.
Tovább olvasom