Jönnek az ünnepek, ne hagyd ki a stollent

Mindig jólesik egy-egy szelet a németek püspökkenyeréből, ami jó sokáig eláll, klasszul fagyasztható, és a kimaradt reggeli után szuper tízórai lesz belőle egy szelet. Ha az ünnepek sokadik napján nincs kedved más desszertet tálalni, egy adag tejszínnel és őszibarackszeletekkel akkor is megmenti az ebédet.

Sokáig eláll és nagyon finom.
Sokáig eláll és nagyon finom.Image Source

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 4 deka friss élesztő
  • 1 csapott teáskanál
  • 8 deka cukor
  • 75 ml langyos tej
  • 20 deka puha vaj
  • 25 deka aranymazsola
  • 1 marék kandírozott gyümölcs felkockázva (ízlés szerint)
  • 3 deka durvára tört mandula
  • 3 ek. rum
  • 1 darab biocitrom héja és néhány csepp leve
  • 20 deka marcipánmassza
  • a tetejére vaj és porcukor
  • ízlés szerint szegfűbors, szerecsendió, kardamom, fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel egy kevés tejben az élesztőt, közben a lisztet szitáld át. Ha ezzel megvagy, keverd el a tejben a cukrot, vajat és a lisztet, majd dolgozd össze a tésztát és hagyd pihenni langyos helyen egy órán át.

A marcipánt dolgozd össze a rummal és annyi cukorral, hogy formázható legyen, majd nyújtsd ki 30 centi hosszú, vékony csíkká. A tésztához add a gyümölcsöket és a többi hozzávalót, nyújtsd 2 centis téglalappá, és helyezd a közepére a marcipánt. Formázd a tésztát a klasszikus stollenalakúra, majd keleszd még egy fél órán át. Ha ezzel megvagy, 170 fokos sütőben adj neki 60 percet. Ezek után kend meg alaposan olvasztott vajjal és szórd meg porcukorral.  

kapcsolódó Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol karácsonyi puding!
Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol karácsonyi puding!

Persze, hogy nem puding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Köftewrap paradicsomlekvárral és grillezett padlizsánnal – gyors, mediterrán fogás darált hússal

A köfte remek nyári klasszikus, amit ezúttal feltekerünk és egy wrap közepébe töltöttünk.

július27., 12:52

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Mustra