Webkamerás kalandok: ha kikészít a távkapcsolat

Modoros közhely, de igaz: a távollét, a nagyokat táplálja, a kis tüzeket viszont kioltja. A megoldás: főzőtanfolyam webkamerával, napi szintű csevegés a neten, és bizalom. Persze a romlásban lévő kapcsolatot ez sem biztos hogy megmenti. Férfiagy, 2. rész.

1. rész: 3 dolog, ami karácsony előtt kikészíti a férfit

Legyünk őszinték: az ideiglenes, vagy rövidebb/belátható ideig tartó távollét, alapból szívás lehet mindkét fél számára.

Na, ezek is meddig bírják?

Az ismerősök, közös barátok, szomszédok szánakozó tekintete, a „na, ezek is meddig bírják így” tekintetek, a ki nem mondott, „jaj mi lesz így veletek” hangulat a levegőben, csak kósza felvezetés, amíg a fizikai értelemben vett magány rá nem kúszik a hátrahagyott férfi életére.
Hiába minden előzetes megbeszélés, lelki rákészülés, - normálisan üzemelő párkapcsolat esetén is- a legszilárdabb férfilelket is megfacsarja a nő huzamosabb távolléte. Hogy ezt beismeri az érintett vagy sem, teljesen mindegy, a jövő kimenetele erősen függ a kapcsolat milyenségétől és a hátrahagyott férfi lelkétől.

Itthonmaradottként szembesülni a közös otthonban a másik által hátrahagyott cuccaival, a fizikai magánnyal, és persze az ezzel járó gyakorlati dolgokkal – háztartás, főzés mosás, stb-, ami mostantól szintén a férfiember feladatkörébe tartozik, elég hervasztó. Persze nem olyan nagy dráma ez, ha nem is olyan profi szinten, mint a nők, de el lehet boldogulni mindennel, de azért mégis.

A magányt, az első egyedül töltött napok szokatlanságát többféle módon dolgozza fel az ember; a nő által kevésbé kultivált dvd-i megnézése, hozzá egy (két, három, x.) palack bor a szárazabból, és alsógatya-póló kombóban közlekedés egész hétvégén, a wc deszkának a legritkább esetben visszahajtása, stb. A dolgok kezdeti varázsának elvesztésével (saját tapasztalat alapján durván két hét) viszont jönnek a még szürkébb hétköznapok.

A távkapcsolathoz túl intenzívek voltunk

A távkapcsolatok sorsa erősen kétesélyes. Korábban három pár beszélt a Díványon arról, hogyan próbálták életben tartani a kapcsolatukat, amikor távol voltak egymástól. Az internetes diskurzus egyre kevésbé volt elég, mindketten érezzük, hogy ez a három hónap olyan volt, mint egy őrült hullámvasút, ami meg kell, hogy érkezzen valahová. A távkapcsolathoz, attól félek, mindketten túl intenzív személyiségek vagyunk, és fontos, hogy lebegjen valami cél előttünk.”

További hullámvasutazás itt.

A távollét mindent megold

Persze. Abban az esetben, ha itthon sem voltak nagyobb problémák.
Ha mégis voltak, akkor az új helyzet csak rátesz még egy jókora szívlapáttal. Megindul a nehezen visszafordítható folyamat; a megszokott élet fokozatos szétesése, sűrűsödő bulik a haverokkal, később az exek előkaparása a neten, ezzel párhuzamosan a féltékenykedés, vagy éppen ellenkezőleg, a másik fél feltűnő hanyagolása.

Persze, a másik oldal is rájöhet, hogy jobb külön.

Megtörtént eset, hogy x. párját távkapcsolatban megtartva, a főiskola elvégzése után kiment pár hónapra nyelvet tanulni külföldre, majd kintragadt, mert rájött, hogy a hátrahagyott fél nélkül mégiscsak jobb, és már nem akarja folytatni ott, ahol itthon abbahagyták.

Megoldások

A távolság fizikai hiányát a lelki oldalról lehet ellenpontozni. A napi szintű Skype, a csetelés jó eszköz lehet a lélekápolásra, mindkét fél részéről, de vannak praktikus oldalai is.

Persze nem kell csak a csöpögős részekre koncentrálni. Roppant vicces tud lenni egy webkamerán keresztül közösen összedobott brokkolikrém leves, (persze lehet a Csengetett mylord? sorozat Wilson kapitányát követve átjárogatni rokonokhoz, barátokhoz a főzés helyett, de az egy idő után roppant unalmas tud lenni) a napi történések átdumálása, hiszen a megszokott hétköznapokban sem nyáladzik mindig az ember, itt inkább a kölcsönös egymásra figyelésben rejlik a lényeg.

Ha a férfi érzi, hogy nincs érzelmileg magára hagyva, ha törődnek a lelkével, - nem összekeverendő a barátnők kémkedésével- akkor a munkájára is felszabadultabban tud koncentrálni, és lelkiismeret furdalás nélkül lazulhat a barátaival, vagy nézhet hajnalig Star Wars összest, pár palack bor kíséretében.

Egy biztos: a lelki bizonytalanságban tartott férfi a legveszélyesebb dolog a kapcsolat szempontjából. az egyébként normál hétköznapi üzemmódban használt női praktikák és taktikák ebben az esetben a legtöbbször fordítva sülnek el. Ha a hátrahagyott férfi érzi a mindennapi lelki törődést, úgy a fizikai távollét is elviselhetőbb, könnyen átvészelhetőbb a történet.

Szerző: TTibor

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek