A fogamzásgátló befolyásolja a párválasztást

Kutatók szerint azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek, hajlamosabbak megbízható, gondoskodó férfiakat választani, és mellőzik a veszélyesebb típust. Más szóval: a tabletta szedése hatással van egy nő döntéseire - úgyhogy ne a fiúd hibáztasd, ha kezdenéd unalmasnak találni.

Az elmélet szerint a fogamzásgátlóban található hormonok távol tartják a nőket azoktól a macsó férfiaktól, akikkel nem lehet hosszú távra tervezni, és a sokkal érzékenyebb, apának alkalmas típusok felé irányítják őket. A kutatás során 2519 anyát kérdeztek meg a világ minden tájáról, hogy mennyire boldogok a kapcsolatukban. Néhányan akkor találkoztak a partnerükkel, amikor szedték a gyógyszert, mások nem szedték.

A legtöbbjük a felmérés idején is együtt volt a gyerekei apjával. Azok, akik tablettát használtak, kevésbé vallották magukat szexuálisan kielégültnek, mint a többiek, és kevésbé találták vonzónak és izgalmas szexuális partnernek a férjüket. Másrészről viszont sokkal pozitívabban nyilatkoztak a férjükről, megbízhatóbbnak, erősebb támasznak látták. A felmérés szerint azoknál a nőknél, akik tablettát szedtek a kapcsolat kezdetén, átlagosan 2 évvel tovább tartott a kapcsolat.

A tabletta éppen a természetes viselkedést borítja fel

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány szerint egy nőt a hormonjai normál esetben akkor orientálnak a jó génekkel rendelkező alfahímek felé, amikor a legtermékenyebb, és amikor a legkönnyebben esik teherbe. A természet ilyen módon teremti meg számára a legjobb esélyt, hogy egészséges gyerekei legyenek. A hónap többi részében viszont inkább a megbízható, gondoskodó típusok a vonzóak számára, akik ott vannak, ha kellenek, és segítenek felnevelni a gyerekeket. A tabletta ezt a természetes hormoningadozást borítja fel, így a megbízható férfiak a hónap egészében vonzóbbak maradnak macsó társaiknál.

A kutatást vezető Dr. Craig Roberts elmondta: természetesen nem minden nőnél jelentkeznek ugyanazok a hatások, mindenesetre azt javasolta, hogy ha valaki úgy dönt, megállapodik, érdemes áttérnie a nem hormonális fogamzásgátlásra, hogy meglássa, vonzódik-e még a párjához. Anne Szarewski, a Journal of Family Planning and Reproductive Health Care szerkesztője szerint viszont lehetetlen bármilyen konklúziót is levonni a tanulmányból pusztán az alapján, hogy a tablettát szedők különböznek az azzal nem élőktől. Azt sem javasolja, hogy a házasság előtt pár hónappal hagyjunk fel a gyógyszerrel, szerinte ez semmiképp sem lehet jó mérője annak, hogy még mindig vonzódunk-e a partnerünkhöz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek