A paraziták miatt szexelünk

Kutatók újraalapozzák az evolúcióelméletet, egészen kivételes magyarázattal támasztják alá, hogy mi is késztette az első embert a párosodásra. A paraziták.

Az Indiana Egyetem kutatói két különböző típusú féreggel végeztek kísérletet: míg az egyik szaporodás helyett csak klónozni tudta magát, a másik típus párosodás útján szaporodott – ezzel azt próbálták megfejteni, hogy reprodukció során miért nem jön létre egész egyszerűen csak klónozás, miért van szükség két egyed párosodásra - írja a BBC.

Megfigyeléseik során azok a férgek, amik csak klónozni tudták magukat, a baktériumoktól hamar elpusztultak, szemben azokkal, melyek szex útján szaporodtak, ezek húsz féreggeneráción át ellenálltak a mesterséges baktérium-támadásoknak. A magyarázat az, hogy a reprodukció során két egyed genetikai készletéből mindig egy harmadik, eltérő génkészletű utód születik, az új génkészletű egyed pedig mindig ellenállóbb lesz a környezet támadásaival szemben. Vagyis a szex szerepe, hogy az új egyedek újra és újra túléljék a paraziták támadását.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek