Krízismenedzsmentben a nők erősebbek

Krízis során a vezetők helyzete értelemszerűen nehezebb, a felelősség és a bukás esélye nagyobb. A kérdés: ebben a helyzetben ki válik be jobb vezetőként, a férfi vagy a nő?

Ma sem jellemző, hogy a toppozíciókban nők csücsülnének, a legbefolyásosabb helyek többségét mind a mai napig férfiak töltik be. Néha azonban előfordul, hogy a nő mégis képes meghódítani a vezető beosztást – nagyon gyakran akkor, ha a vállalat vészhelyzetben van. Krízismenedzsmentben a nők ugyanis erősebbek.

Ezt a feltevést bizonyítja egy egyszerű kísérletsorozat is. Az Erlangen-Nürnberg Egyetem kutatója, Susanne Bruckmüller és kollégája, Nyla Branscombe egy kísérletben olyan vállalatokat mutatott be a résztvevőknek, melyek virágoznak vagy éppen a csőd szélén állnak; a vállalatok egy részét nők, a másikat férfiak irányítják. A szakértők a résztvevőktől azt akarták megtudni, hogy milyen vezetőt választanának akkor, ha kiegyensúlyozott a cég működése, illetve, ha vészhelyzet van. A válaszadók többsége férfit helyezne a vállalat élére, ha prosperál a vállalat, de nőt, ha válsághelyzetben van - írja a Harvard Buisness Riview

A kutatók a válaszokat a sztereotípiákkal magyarázzák, ezek szerint a férfi menedzser független, verseny-, cél-és hatalomorientált, a női vezetők viszont empatikusak, támogatók, motiválók és csapatjátékosok. Kiegyensúlyozott helyzetben a férfikvalitásokra van szükség, hogy ezzel a cég helyzete fenntartható legyen, a vállalat bővülhessen. Vészhelyzetben azonban ezek az adottságok már nem kedvezőek, ilyenkor a női adottságokra van szükség. Ezt a helyzetet használja ki nagyon sok nő, aki a probléma megoldásával képes felemelkedni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek