Hongkongban kirekesztik a melegeket

Egy friss felmérés eredményei szerint a hongkongiak makacsul ragaszkodnak a tradicionális erkölcseikhez. Tízből több mint heten társadalmilag elfoghatatlannak tartják a homoszexualitást, írja hírlevelében az ELTE TÁTK.

Az állami támogatással működő Women's Commission megbízásából készült felmérés szerint társadalmilag mélyen gyökeredző okai lehetnek, hogy a hongkongi melegek kénytelenek valós identitásukat még családjuk elől is eltitkolni.

A felmérés szerint a helyiek többsége deviánsnak tartja a hagyományos férfi-nő párkapcsolattól eltérő szexuális orientációt. A megkérdezettek 72,4 százaléka gondolja úgy, hogy a homoszexualitást társadalmilag elfogadhatatlan. A több mint háromezer válaszadó közül csak a férfiak 8,5, a nők 13,7 százaléka nem ellenzi a melegkapcsolatokat.

Bár a fiatalabb generációk rendszerint liberálisabb elveket vallanak, a 18 és 34 év közötti hongkongi fiatalok körében mégis elutasítja a többség (65%) az egynemű párok kapcsolatát. A korcsoportban a fiatal nőknek csak 22,6 százaléka, a férfiak 11,8 százaléka áll pozitív attitűddel a kérdéshez.

A kutatás a férfi-nő kapcsolatokra vonatkozóan is érdekes megállapítást tesz. Míg ugyanis a válaszadók 80 százaléka gondolja úgy, hogy a családi kasszához mindkét nemnek hozzá kell járulni, addig kevesebb, mint 50 százalék véli úgy, hogy a férfiaknak a jelenleginél nagyobb részt kellene vállalni a házimunkában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek