Új év, új kihívások

dm-Divany 1276x742 header

Az egészséges táplálkozás fontosságát régóta hangsúlyozzák az orvosok, dietetikusok, edzők és életmód-tanácsadók. Napjainkban azonban egyre könnyebb elveszni a rengetegben, amikor igyekszünk ízletes, ám egészséges harapnivalót tenni az asztalra.

  1. Az étrendünk legyen változatos, használjunk minél többféle alapanyagot, ételkészítési technológiát, próbáljunk ki új ízeket. Ne 8-10-féle ételt variáljunk, mert úgy kisebb rá az esély, hogy minden szükséges tápanyagot be tudunk vinni a szervezetünkbe. Lehetőség szerint kerüljük a készételeket, a rosszabb minőségű élelmiszereket, ezekben kevesebb az értékes vitamin, ásványi anyag, de sok lehet a só vagy az adalékanyag. Igyekezzünk friss hozzávalókból főzni, zöldségből, gyümölcsből válasszuk azt, aminek éppen szezonja van.
  2. Bár nem egyszerű beiktatni a napi feladatok közé a főzést is, ajánlott időt és energiát szánni rá, mert nem-csak olcsóbb, mint gyorsétterembe járni vagy házhoz rendel-ni az ebédet, de jóval egészségesebb is. Tudjuk, mi kerül az ételbe, ráadásul a családtagokat is bevonhatjuk a munkába, és addig is beszélgethetünk a nap eseményeiről.
  3. Ma már egyre több izgalmas alapanyag kapható az élelmiszerboltokban, drogériákban, szép sorban próbáljuk ki őket, nézzük meg, melyik tetszik a családnak. Állati eredetű tejek helyett tesztelhetjük a gabonaitalokat, tejszín helyett a növényi alapú főzőkrémeket, a megszokott rizst-krumplit pedig kiválthatjuk bulgurral, quinoával, kölessel vagy éppen amaránttal. Cukor helyett használhatunk juhar- és agavészirupot, és az olajok is elképesztő változatosságban állnak már rendelkezésünkre.
  4. Az emberek nagy része túl sok sót, illetve cukrot fogyaszt, és észre sem veszi, mennyit visz be ezekből feleslegesen. Tudatosan figyeljünk rá, hogy ne sózzuk túl a készülő ételt (fűszerezzük inkább többféle zöldfűszerrel), és ugyanígy csökkentsük a cukor hozzáadását is. Egy idő után megfigyelhető, hogy jobban érezzük az ételek természetes ízét, és már túl sósnak/édesnek érezzük a régen megszokott mennyiséggel készülő falatokat. Sóból válasszunk tengeri vagy Himalája sót, és a fehér cukrot is mellőzzük, hiszen számos egészségesebb édesítőből válogathatunk.
dm-Divany 640x360 brownie

A kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a jó közérzetet, és ellát bennünket energiával. A nem mindennapi receptek változatosságot visznek az étkezésekbe. Ha Ön a vegetáriánus vagy vegán táplálkozás híve, akkor most játszi könnyedséggel találhat recepteket egy mennyei menükhöz.

Ki ne szeretné a brownie-t? Bizony nehéz ellenállni ennek a kakaós finomságnak! Ezt a édességet nem csak a laktóz- és gluténérzékenyeknek ajánljuk, hanem azoknak is, akik a vegán életmódot folytatnak, ugyanis ez a recept 100%-ban növényi eredetű hozzávalókat tartalmaz!

Extra hozzávaló

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra! Az avokádót hámozzuk meg, majd kanalazzuk ki a héjából. Ezt követően tegyük az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba és dolgozzuk össze alaposan, míg egynemű masszát nem kapunk. A formát béleljük ki sütőpapírral vagy kenjük ki kókuszzsírral, majd öntsük bele a keveréket. Eközben az étcsokoládét vágjuk apró darabokra és szórjuk bele a süteménybe – fontos, hogy a darabokat óvatosan nyomjuk bele a masszába, így nem fog megégni a csokoládé. Toljuk a sütőbe és süssük kb. 40 percig.


Tipp: a süteményhez adhatunk egész mogyorót is vagy akár mogyorókrémet is. A tészta felét öntsük az előkészített tepsibe, egyengessük el benne. Kanalazzuk rá kisebb adagokban a mogyorókrémet, majd öntsük a tetejére a keverék másik felét és óvatosan egyengessük el.

* Nyomokban tartalmazhatja a következőket: diókat és származékait, gluténtartalmú gabonaféléket, valamint tejet és származékait

Ezt a cikket nem a Dívány szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek