Fáj az ülőmunka? Mit tegyünk ellene?

Talán még nem érezzük az ülőmunka negatív hatásait, sőt az is lehet, hogy legyintünk a figyelmeztető előrejelzésekre, ám amikor a baj már kopogtat, akkor valamennyien arra gondolunk, hogy bárcsak visszatekerhetnénk az idő kerekét, hogy megelőzhessük a kínzó hátfájásunkat. Az ergonómiával évek óta foglalkozó Fellowes Hungary összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amelyeket megfogadva, csökkenthetjük a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát.

Sajnos sokan még mindig nem veszik elég komolyan az ülőmunka lehetséges következményeit, pedig a rossz testtartás komoly egészségügyi problémákat okozhat – ilyen például a nyak-, hát- és derékfájás. Napjainkban az irodai dolgozók jelentős része mozgásszervi panaszokkal küzd, sokan közülük pedig előbb-utóbb kénytelenek reumatológushoz vagy ortopédushoz fordulni.

Hogyan előzhetjük meg a fájdalmat?

Az ergonómiával foglalkozó cég fájdalomforrások szerint gyűjtött össze néhány olyan ergonomikus eszközt, amelyek jelentősen javíthatják a munkakörnyezetünket.

A derék- és hátfájás megelőzésének érdekében érdemes beszerezni egy lábtámaszt és egy háttámaszt. A lábtámasz mindamellett, hogy megemeli a lábakat, enyhíti a rájuk nehezedő nyomást, nagymértékben mérsékeli a lábak fáradtságérzetét. A háttámasz pedig megfelelően támasztja alá a derekat és a gerincoszlopot csökkentve a gerincre ható terhelést. A jól kiválasztott lábtámasz és háttámasz a derék- és hátfájdalmak elkerülésében segíthet, illetve a porckorong betegségek kialakulásának esélyét is csillapítja.

A csuklófájdalom megelőzésében és csökkentésében fontos szerepet játszhat a csuklótámasz vagy egy vertikális egér használata. Két gyakori és fájdalmas kézbetegség, az ínhüvelygyulladás, illetve a csuklótáji ganglion sok esetben megelőzhető az ergonomikus eszköz beszerzésével, hiszen a csuklótámasz segít enyhíteni a csuklóra nehezedő nyomást, a vertikális egér pedig természetes pozícióban tartja az alkart.

8043301 PlatinumSeries SingleArm Lifestyle c (1)

A nyaki fájdalmak csillapítására alkalmas lehet egy állítható monitor- vagy laptopállvány. Ezek az eszközök egyébként nem csak a nyaki feszültséget csökkentik, hanem a szem fáradékonyságát is.

Egy csuklótámasz, lábtámasz vagy laptopállvány beszerzése segíthet elkerülni a csukló-, nyak-, hát- és derékfájást. Ezek az eszközök már néhány ezer forinttól beszerezhetők, így hosszútávon jelentősen olcsóbbak, mint az orvosi kezelések, a különböző beavatkozások.

Hogyan üljünk helyesen a számítógép előtt?

Érdemes odafigyelnünk arra, hogy a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodjon, lábunk kényelmesen pihenjen a földön vagy a lábtámaszon. Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a felkarunk derékszöget zár be az alkarunkkal, számítógép-billentyűzet használatkor pedig csuklónkat meg tudjuk támasztani. A képernyő elhelyezésekor fontos szempont, hogy a monitor ne legyen túl közel, de a fejünk előre tolása nélkül is jól lássuk a betűket. Ideális esetben a képernyő teteje legyen szemmagasságban, így enyhíthetjük a szemfáradtságot.

80817 LotusRT People 1 LS

Mi segíthet a még jobb munkahelyi közérzet elérésében?

Az ergonomikus munkakörnyezet megteremtésével csökkenthetjük a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát, valamint mérsékelhetjük a kialakult fájdalmakat. A megfelelő környezet kialakítása mellett azonban fontos az is, hogy az irodában friss levegő legyen, ezért érdemes naponta szellőztetni és légtisztítót használni. Figyeljünk arra is, hogy átmozgassuk magunkat, óránként 15-20 perces ülés után 5-10 percet próbáljunk meg állva dolgozni. Ebben segíthet egy ülő/álló munkaállomás vagy akár egy állítható magasságú asztal. E-mail, telefon helyett pedig sétáljunk oda a kollégánkhoz. Természetesen a megfelelő hidratáltság is javíthatja a közérzetünket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra