Coraline majdnem tökéletes világa a Budapest Bábszínházban

Titkos ajtó nyílt meg a Budapest Bábszínház színfalai között. Egy 12 éves kíváncsi kislány fedezte fel a kísérteties átjárót, amely misztikus világba repíti. Ő Coraline Jones.

Coraline a szüleivel a nyüzsgő Londonból egy vidéki kisvárosba költözött, és eleinte rettenetesen unatkozik. Szülei túl elfoglaltak ahhoz, hogy lekössék a talpraesett kislányt, ezért úgy dönt, egyedül fedezi fel a környéket. Az öreg házban egy nap rejtett ajtóra bukkan, amely egy varázslatos világot tár fel előtte. Ebben a különös világban is vannak szülei, csakhogy ők mindig figyelnek rá, lesik a kívánságait, játszanak vele. Itt még az amúgy zsörtölődő szomszéd is jófej. Ám az idilli találkozást egyre több furcsaság árnyékolja be, és Coraline lassan rádöbben, óriási veszély leselkedik rá és az igazi szüleire.

A népszerű kortárs író, Neil Gaiman misztikus történeteit felnőttek és gyerekek egyaránt figyelemmel kísérik világszerte. Ezúttal a magyar közönség a Budapest Bábszínház nagyszínpadán ismerheti meg Coraline különös, bűvöletes-félelmetes világát.

Ahogy a rendező, Ascher Tamás fogalmaz: az író ügyesen alkalmazza a mitológiák, a kísértet-históriák, a fantasy-írások elemeit, amely felnőttet és egy tíz éves gyermeket egyaránt hatása alá von. A Coraline mégis alapvetően gyerektörténet: a magányos, kicsit elhanyagolt lányka, akit rettenthetetlen felfedezőkedv és kíváncsiság hajt, és végtelen képzelőerővel rendelkezik.

Ascher számos előadást rendezett az elmúlt 45 évben, ám bábokkal most először dolgozott. Régi vágya volt bábelőadást rendezni, mert gyerekkora óta rajong ezért a műfajért. „Máig elevenen él bennem egy gyerekkoromban látott bábelőadás, A szőke ciklon egyik lenyűgöző képe: a nézők felé robogó vonat. Azóta tudom, hogy a bábszínházban minden megtörténhet.”

Spiegl Anna alakítása széles skálán mozog Coraline szerepében. A cserfes kislánytól a makrancos kiskamaszon át a szüleiért aggódó gyermekig mind megszólaltatja. A szülők, Pallai Mara és Ács Norbert pedig az egész előadásban kettős szerepet alakítanak, hiszen az anyuka kicsit szétszórt személyisége egyenesen gonosz boszorkánnyá alakul, míg Ács Norbert apa figurája folyamatosan küzd a felesége által rákényszerített szereppel.

A modern Jancsi és Juliskát idéző történet mellékszereplői egytől egyig kiforrott karakterek. Hannus Zoltán a két nagyon is különböző világ Mr. Bobóját hol zsörtölődős szomszédként, hol cirkuszi porondmesterként jeleníti meg. Míg Márkus Sándor fanyar humorú Macskája maga az egyéniség. Kovács Judit kiöregedett Spink kisasszonya és Ellinger Edina/Kovács Katalin kissé bogaras Forcible kisasszonya sajátos performansszal nevettetik meg a nézőket. A három szellemgyereket Pájer Alma Virág, Szolár Tibor és Barna Zsombor kelti életre. A halálukhoz közeledő kutyákat és patkányokat pedig Juhász Ibolya, Kovács Katalin és Rusz Judit alakítja.

Khell Zsolt paravános díszlete folyamatos változásban van az előadás alatt, amelyet Hoffer Károly modern bábfigurái és Kákonyi Árpád fülbemászó zenei aláfestése töltenek meg élettel. A bábszínpadi adaptációt Gimesi Dóra készítette, az animációról pedig Juhász András gondoskodott.

Jegyvásárlás

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek