Különleges kávé mindenkinek jár!

Ha a kávéd mesélni tudna! A Nespresso Master Origin kávéi az ízek nyelvén mondják el, milyen különleges termőterületeknek, eljárásoknak és kivételes emberi szakértelemnek köszönhetik egyediségüket.

A különböző kontinenseken élő kávémesterek eltérő tradíciókkal rendelkeznek, és az adott termőterületre jellemző kávéfeldolgozási eljárásokkal dolgoznak. Annyiban viszont hasonlítanak, hogy mind újragondolták a hagyományos módszereket, és élnek a termőföldjük adta egyedülálló lehetőségekkel. Ők és a Nespresso kávészakértői most valami különlegeset hoztak létre: a Master Origin kávékollekcióban a magas minőség mellett termőterületek adta előnyök, új technológiákkal ötvözött hagyományos eljárási módok, valamint az mesteremberek szakértelme egyesül. Azért, hogy közelebb hozzuk a kávérajongókhoz ezeket az izgalmas kávés eljárásokat, most 5 gasztronómiai szakértő mesél nekünk róluk - Barna Ádám, séf (St. Andrea Wine & Gourmet Bar, az Év Chefje); Fekete Gergő, pékmester (Artizán Budapest Kézműves Pékség); Sándor Tamás, sajtmester (Bükki Sajtmanufaktúra); ifjabb Szepsy István, borász és McMenemy Márk, a kert.tv vloggere.

Forrás: Nespresso
Forrás: Nespresso

Colombia - Késői szüretelésű Arabica kávéval:

„A tokaji aszú és a Colombia kávé egyik legfőbb különlegessége a vulkanikus kőzeten alapuló, ásványanyag dús termőterületben rejlik.” – vezet be minket a részletekbe ifj. Szepsy István, borász. „Akárcsak a szőlőnél, a kávé esetében is folyamatos ellenőrzés mellett, az utolsó pillanatig hagyják érni a gyümölcsöt, amíg az sötétlila színű lesz - ez eredményezi a kávé pirosbogyós gyümölcsös ízjegyeit.”– tette hozzá a borász.

Nicaragua – Black Honey eljárással készült Arabica kávéval:

A Master Origin Nicaragua kávé „black honey” eljárással készül, amely a napsütötte kávészemek lassú karamellizálódási folyamatát jelenti, és egy természetesen édes, selymes textúrájú kávét eredményez. „Mindig a szakács tudásán és odafigyelésén múlik, milyen ízt hoz elő egy adott alapanyagból. Ezerféle íze lehet egy zöldségnek, attól függően, hogy főzzük vagy nagyon lassan izzasztjuk. Utóbbi esetben például a zöldségben lévő cukortartalom enyhén karamellizálódik, és így egy mélyebb ízt érhetünk el – ugyanúgy, mint a Nicaragua kávé esetében.” - magyarázta a két eljárás közötti hasonlóságot Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje.

Forrás: Nespresso
Forrás: Nespresso

Ethiopia – Száraz feldolgozású Arabica kávéval:

„Az etióp kávé 'lelke' a hosszú, hagyományos, natúr eljárás, csak úgy, ahogy a kenyér lelke a természetes kovász.” – mondta Fekete Gergő, az Artizán Kézműves Pékség alapítója. Az etióp kávé a kézműves kenyérhez hasonlóan a tradicionális eljárásnak, a száraz feldolgozásnak köszönheti kiemelkedően gazdag ízeit. A kávécseresznyéket a napsütésben szárítják, folyamatosan, kézzel forgatják őket, így biztosítva a tökéletes száradást és a jellegzetes érett gyümölcsös, narancsvirágos ízprofilt.

India – Monsoon Robusta kávéval:

Az eljárás lényege a lassú száradás: egyszer párás levegő éri és nedvesíti a nyers kávét, egyszer pedig a monszun szél járja át, szárítja, és ez váltakozik 3 hónapig. „Itt a párhuzam a legkiválóbb szárított paradicsomok előállításánál szembetűnő, ahol szintén kontrollált páratartalom mellett, lassan, a nap és a szél kombinált felhasználásával történik a szárítás, így nyerik el jellegzetes ízüket.” – mesélte McMenemy Márk, a kert.tv vloggere. A lassú száradásnak köszönhetően koncentrálódnak az India kávé erőteljes fás, fűszeres ízei.

Indonesia – Nedves feldolgozású Arabica kávéval:

„Az indonéz kávé feldolgozása során pontosan kell tudni az áztatás, valamint a szárítás idejét, hogy a kávészemek nedvességtartalmát a megfelelő szintre csökkentsék a jellegzetesen testes, dohányos íz elérése érdekében. A sajtkészítésben ugyanilyen fontos ismerni az érlelési folyamat minden szakaszát ahhoz, hogy a megfelelő pillanatban avatkozzunk be a kívánt állagú, ízvilágú sajt eléréséhez.” – emelte ki a Sándor Tamás sajtmester, a Bükki Sajtmanufaktúra alapító tulajdonosa.

Fedezd fel az új Nespresso Master Origin kávék különböző karakterét! Kaphatók a Nespresso Boutique-okban és a www.nespresso.com oldalon.

Forrás: Nespresso
Forrás: Nespresso
Advertisement
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek