Sera Gösch, az új Salome színre lép!

Sera Gösch titkos álma vált valóra, amikor felkérték a Salome címszerepére. A júniusi bemutató a Margitszigeten lesz. A tündöklően tehetséges török szoprán egy másik álma azonban még várat magára…

Az életedben már gyerekként szerepet játszott az opera, mint műfaj, ez igazi ritkaság!

Kislányként nagyon sok operát hallgattam a nagyszüleimmel és persze boldogan utánoztam, különösen a szoprán szólamokat. Mindez teljesen természetes volt nekem. Otthon mindig opera szólt, ebben éltünk.

Sera outdoor 1 sm

Milyen kedvenceid voltak akkor és mit hallgatsz szívesen mostanában?

Pár évvel később, már tinédzserként elmúlt ez az érdeklődésem és egyáltalán nem foglalkoztam volna operával, ha az iskolában nem erőltetik az operairodalom tanulmányozását. Igazából akkoriban színésznő akartam lenni. Most leginkább azt a zenét hallgatom, amelyiket éppen meg kell tanulnom, de jazz-t, popzenét és bármilyen műfajú muzsikát szívesen hallgatok, ha jó.

Mit gondolsz Salome összetett és ellentmondásos motivációiról, személyiségéről és szerepéről?

Salome egy olyan fiatal nő, vagy elkényeztetett tinédzser, aki pontosan tudja, hogy hogyan manipulálhatja a többieket és megszokta, hogy mindig megkapja, amit akar, de Jochanaan nem viszonozza a közeledését. Csodálatos belső utazás volt, ahogy próbáltam megérteni Salome lelkiállapotát. Művészként számomra ez a legnagyobb szerep, amit valaha játszottam! Ráadásul egy fizikailag és érzelmileg is nagyon nehéz szerep. Rengeteg energiát követel, de csodálatos. És van egy történeti dimenziója is: Heródes Antipás, Salome apja kétszeresen is házasságtörő a bibliai történetben. Ez napjainkban is elfogadhatatlan! Az eredeti Salome-történetet egyébként Márk és Máté evangéliumából ismerjük, Oskar Wilde azonban megváltoztatta a Biblia történetét: Wilde-nál Salome nem egyszerűen anyja áldozata, hanem az író egy másik, egy erősebb személyiséget adott neki. Ő egy valóságos szörnyeteg! Különben énekesi karrierem kezdete óta az operairodalom két karaktere nyűgözött le engem igazán: Salome és Lulu. Most az egyik ilyen álmom vált valóra.

Hogyan érint a Salome nagyon hangsúlyos spirituális dimenziója?

Amikor megformálom valaki portréját, tényleg próbálom őt élővé tenni. Persze könnyű azt mondani, hogy Salome csupán egy őrült kislány, de teljesen más amikor belépsz a világába, mert el kell gondolkodnod például a teljesen működésképtelen családjáról. Miért tette ezt? Azt hiszem mindannyiunkban van egy kicsi ebből az őrületből.

Bécsben élsz a szecesszió egykori fővárosában, mennyire ismered Budapestet, szereztél itt élményeket korábban?

Imádom Budapestet, csodaszép város! Az emberek nagyon kedvesek és nagyszerűek az ételek. Mindig öröm fellépni ott, és remélem, hogy a jövőben gyakrabban lesz részem ebben. Bécs és Budapest egyébként nagyon hasonlít egymásra: majdnem pontosan 150 évvel ezelőtt koronázták az osztrák császárpárt Ferenc Józsefet és Erzsébetet Magyarország királyává.

Még egy utolsó, nyári kérdés: hogyan szeretsz kikapcsolódni egy nehéz szezon vagy fellépés után?

Természetesen nagyon fontos a jól töltött pihenőidő, és remélem, hogy néhány nappal a Salome bemutatója után erre a világhírű budapesti gyógyfürdők egyikében kerül sor, például éppen a Margit-szigeten! De visszatérhetünk erre, például amikor a második álmom is valóra válik...Lulu... talán éppen Magyarországon.

A Salome című operabemutató június 22-én és 24-én, két alkalommal látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon!

További információk

Oszd meg másokkal is!
Mustra