Hasznos időtöltés tanév közben is

„Itt van az ősz, itt van újra...” A mozgalmas nyarat követően az iskola kezdetével a tanulás mellett érdemes más elfoglaltságot is keresni a gyermekeknek. Ez lehet a sport, a zenetanulás, vagy például egy hobbi is. Igen ám, de ezekhez jellemzően szükség van sporteszközre, hangszerre, vagy a hobbi esetén különböző tárgyakra, kiegészítőkre. Az iskolakezdéssel megterhelt családi kasszába nem egyszerű beleilleszteni az egyszeri, nagyobb kiadásokat. Nagy segítséget jelenthet viszont, ha a költségek hónapokra elosztva, kisebb részletekben jelentkeznek csak.

Könnyebb dolgunk van, ha már korán kiderül, mihez van kedve, miben tehetséges a csemeténk. Ekkor ugyanis nem halmozódik fel a garázsban több sportág számos eszköze, ami a sok hely mellett tetemes pénzt is felemészthet. A legnépszerűbb sportág idehaza természetesen a labdarúgás, de a hagyományosan magyar sikersportágakat, mint a kézilabdát, kajak-kenut, vízilabdát vagy a vívást is sok gyermek választja. Hobbi sportolásnál elegendő lehet az olcsóbb felszerelés beszerzése is – bár jellemzően az is több tízezres kiadást jelent -, de a sikerekkel együtt várhatóan a költségek is nőni fognak. Ilyenkor jelentkeznek ugyanis az utazások, edzőtáborok, profibb felszerelések vagy akár az étrendkiegészítők, vitaminok is. A sportolás fontos, érdemes kalkulálni vele a családi költségvetés tervezésekor is. Bár a rendszeres megtakarítás jelentősége vitathatatlan, egy nagyobb kiadás nem kell, hogy feltétlenül lemondással járjon azok számára sem, akik nem készültek fel arra.

A kiskorban elkezdett zenélés nagymértékben fejleszti a gyermek agyának azon részét, amely a nyelvérzék kialakulásáért, valamint a logikus gondolkodásért felel, ráadásul jó hatással van a gyerek szépérzékére és kreativitására is.

A zenetanulás elkezdéséhez elég egy jó hangszer és egy odafigyelő tanár. Legtöbb esetben maga a zeneiskola biztosítja a hangszert a tanulónak az első években, ami addig elegendő, míg elsajátítja az alapokat a gyermek. A későbbiekben már szükség lehet magas minőségű hangszerekre is a komolyzenei pályafutáshoz. „Ezek általában egy egyszeri, nagyobb beruházással járnak – például a zongorák, de a komolyabb ütős, fúvós hangszerek ára is gyakran meghaladja a százezer forintot –, ám ezek finanszírozására is adódik jó lehetőség. Például személyi kölcsön formájában: ilyenkor ugyanis az egyszeri kiadás terhe több hónapra vagy évre elosztható az előre jól tervezhető törlesztő részletekkel”, mondja erről dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

Nincs miért aggódni, ha a gyerek nem mutat különösebb érdeklődést a klasszikus sportok vagy a művészetek iránt. Népszerű és természetközeli kikapcsolódás napjainkban a lovaglás, de a fizikai energiák levezetéséhez például a beltéri falmászás is nagyszerű megoldás. A gyermeknek számos hobbit is találhatunk, amit akár közösen is űzhetünk vele: a fotózás például szintén olcsón elkezdhető, bár itt a komolyabb eszközök, kiegészítők később már nagyobb tételt jelenthetnek. Az inkább otthonülők számára remek elfoglaltság a modellezés, vagy a már kisebb távcsővel is elkezdhető csillaglesés. „Egy jól megválasztott szabadidős tevékenységgel sikerélményt is biztosíthatunk gyermekünk számára, amely erősíti önbizalmát – mondja gyakorló anyaként az OTP szakértője, aki hozzáteszi – a lényeg valójában nem az, hogy milyen hobbit választ a csemeténk, hanem, hogy örömét lelje benne. A költségek pedig e tekintetben csak másodlagosak, de a felelős szülőknek természetesen érdemes erre is figyelmet fordítaniuk.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek