Mennyi ideig tart egy tojás megfőzése? Biztos, hogy mind a 4 állag főzési idejét ismered?

Húsvét közeledtével nincs más dolgunk, csak az összes, tojással és ünnepekkel kapcsolatos kérdésre válaszolni, még azokra is, amikről nem is tudtad, hogy érdekesek lehetnek. Lássuk az egyik legfontosabbat, a választ arra, hogyan lesz a tojás valóban olyan állagú, amilyenre szeretted volna.

A főtt tojás olcsó és ízletes módja annak, hogy kiváló minőségű fehérjét és különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat adjon az ember az étrendjéhez. Éppolyan sokoldalú, mint amilyen tápláló, és az is biztos, hogy a tojásfőzés művészete elsajátításának titka az időzítés.

Ha a tojásfőzésről van szó, az optimális főzési idő elsősorban az ízlésedtől és attól függ, hogy mire tervezed használni.

Egy teljesen, keményre főtt tojás ideális csak úgy a reggeli mellé, szendvicsbe vagy tojássalátába. Egy főtt tojás puha, krémes sárgájával tökéletes módja annak, hogy egy szelet pirítóst, ropogós salátát vagy egy tál házi rament díszíts vele.

A kívánt eredménytől függetlenül kezdd azzal, hogy egy nagy edényt megtöltesz annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a tojásokat. Nincs korlátozva, hogy hány tojást főzhetsz egyszerre, feltéve, hogy mindegyik teljesen elmerül főzés közben.

Ezután forrald fel teljesen a vizet, majd csökkentsd a hőt, hogy a víz csak kis lángon forrjon. Ügyelj arra, hogy a víz ne buborékoljon túl erőteljesen, mert ezzel csökkented a héjak megrepedésének kockázatát.

Biztos, hogy mind a 4 állag főzési idejét ismered?
Biztos, hogy mind a 4 állag főzési idejét ismered?Jody Louie took this picture / Getty Images Hungary

Használd a következő útmutatót annak eldöntéséhez, hogy mennyi ideig főzd a tojást:

7 perc: Ez a hosszúság puha, folyós sárgáját és kemény fehérjét eredményez.

8 perc: A sárgája krémes és puha, de nem folyékony.

10 perc: A tojások többnyire átfőnek, de közepén kissé puhák.

12-13 perc: Ennyi idő alatt teljesen keményre főtt tojások készülnek, amelyek nincsenek túlfőve.

Vedd azt is figyelembe, hogy ezek a javasolt főzési idők normál méretű tojásokra vonatkoznak. A kisebbek gyorsabban átfőnek, míg a nagyobbak több időt igényelnek. Főzés után azonnal tedd át a tojásokat jeges fürdőbe, hogy leállítsd a főzési folyamatot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek