Az elmúlt évek 6 legrosszabb celebétterme

Az alább felsorolt fiaskók is azt bizonyítják, hogy egy sikeres étterem létrehozásához és működtetéséhez több kell, mint kitalálni egy jó nevet, szerezni egy séfet és kiadni neki, hogy legyen rajta a menün a kedvenc szendvicsed. Britney Spears, Jennifer Lopez és Steven Spielberg is kénytelen volt bezárni döcögő éttermét.

Mindegy, hogy színész, sportoló, író vagy rapper csap fel étteremtulajdonosnak, majdnem borítékolható, hogy ha nem is robbant bankot, de legalább mérsékelt sikerrel viszi majd új szerzeményét. Egyeseknek annyira bejött a kajabiznisz, hogy valósággal lubickolnak benne – lásd például Robert De Nirót, aki több étteremben is érdekelt, köztük a Locanda Verde- és a Nobu-láncban –, mások viszont jobban tették volna, ha maradnak annál, amihez tényleg értenek. Most közülük csemegézünk a Daily Meal válogatásának segítségével.

Nem lehet tudni, hogy pontosan mi játszik közre az ilyen félresikerült celebpróbálkozásokban, de valószínű, hogy a nem éppen jó tippeket adó üzleti tanácsadók és a magukról olykor túl sokat képzelő hírességek üzleti életben való járatlansága is ludas.

Nyla – Britney Spears (New York)

Britney számára jó ötletnek tűnt New York és Louisiana kétbetűs rövidítéseinek egymás mellé rakása, így ezt a nevet kapta a manhattani Dylan Hotelben megnyílt étterem. De nagyon nem működött. Az énekesnő mindössze fél év után feladta, az étterem cajun menüje egyszer csak olaszra változott, miközben a létesítmény 400 ezer dollár adósságot termelt.

Dive! – Steven Spielberg (Los Angeles, Las Vegas, Barcelona)

Spielberg a producer Jeffrey Katzenberggel közösen alapította az éttermet, amelynek 5 év kellett, hogy végleg bekrepáljon. A tengeralattjárót formázó, és belül is teljesen olyan hangulatú – csövekkel, vezetékekkel, speciális számítógépes vízalatti effektekkel felvértezett – étteremben félóránként a merülés illúzióját is megteremtették, hangos szirénázás és fényorgia közepette.

Alaia – Stephen és William Baldwin (New York)

A Baldwin-testvérek rengeteg befektetett energiája, ideje és pénze ellenére sem sikerült sikerre vinni az 1999 elején megnyílt, Stephen idősebbik lányáról elnevezett éttermet. A helyet nem sokkal a nyitás után átnevezték Luahnra, majd – amikor Stephen végleg kiszállt – Society 5 lett az új név. Nem sokkal ezután végleg le is húzhatták a redőnyt.

Pastamania! – Hulk Hogan (Minneapolis)

Fotó: Tim Kiser
Fotó: Tim Kiser

Ha azt nézzük, hogy a McDonald's-nak is bejött Ronald McDonald, a bohóc figurája, elviekben akár működhetne is, hogy egy hidrogénszőke pankrátor-színész ajánlja a tésztákat a vendégeknek. De – nem is annyira meglepő módon – az izomagyú Hogannek nem jött be az éttermesdi: a 1995-ben megnyílt tésztaétterem fantáziadús menüje és promóciós megjelenései ellenére sem tudott talpon maradni, egy éven belül bezárt.

Madre's – Jennifer Lopez (Los Angeles)

A színésznő még 2002-ben – a Ben Affleck-korszakban – Pasadenában nyitotta meg Puerto Ricó-i éttermét. Egy amerikai lap úgy fogalmazott az étteremmel kapcsolatban: ahhoz képest, hogy milyen lehúzó kritikák születtek róla, elég tisztességes forgalmat bonyolított, és jóval tovább tartott ki, mint ahogy azt maga J.Lo várta. Ennek ellenére, épp úgy, ahogy az énekes-színésznő Ben Affleck-kel és Marc Anthonyval folytatott kapcsolata, viszonylag hamar befuccsolt.

The Fashion Café — Christy Turlington, Claudia Schiffer, Elle Macpherson és Naomi Campbell (New York)

Azt gondolhatnánk, hogy egy olyan étterem, amelyet a '90-es évek legmenőbb modelljei üzemeltetnek, sikerre van ítélve, pedig a gyakorlat nem ezt mutatja. Megnyitásakor viszont kellőképp magára vonta a figyelmet ahhoz, hogy a New York Times kritikusa, Ruth Reichl is megnézze magának. A kritikusnak viszont elment az étvágya attól, hogy egy hétfői napon egy órát kellett várnia az ebédjére, ráadásul a csupa csontsovány, testhezálló ruhát viselő ember látványa is elvette a kedvét. Bár Reichl végül „meglepően tűrhetőnek” találta az ételt, benyomásai előre jelezték, ami néhány év múlva be is következett: az étterem bezárt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra