A fordított süteményt a franciáknak köszönhetjük. A tarte tatin névre keresztelt almás torta lényege, hogy a gyümölcsöt a barnacukorral a tortaforma aljára tesszük, így sütés közben a gyümölcs a cukortól karamellizálódik. Amikor megfordítjuk, a ropogós, szirupos gyümölcs a torta tetejére kerül. Az élvezeteket lehet fokozni ízesített tejszínhabbal vagy vaníliafagyival, attól függően, hogy kit mennyire keserít el a mai eső.
Szilvás fordított sütemény
3 dkg vaj
15 dkg barnacukor
40 dkg kimagozott szilva
15 dkg cukor
6 dkg vaj
22 dkg liszt
1 cs sütőpor
egy csipet só
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
1,25 dl tej
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Vajazz ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
Egy kis lábosban olvassd fel 3 dkg vajat, keverd hozzá a cukrot, és alacsony lángon kevergesd addig, amíg a cukor teljesen felolvad. Öntsd a tortaforma aljára. Rendezd el rajta egy rétegben a szilvát, vágott oldalával lefelé.
A tésztához egy nagyobb tálban a 15 dkg cukrot a szobahőmérsékletű vajjal keverd ki, egyenként keverd hozzá a tojásokat, majd a vaníliakivonatot is. A lisztet a sütőporral és a sóval egy másik tálban keverd össze. A lisztes keveréket a tejjel váltakozva adagold a vajas masszához. Öntsd a masszát a szilvára. Tedd előmelegített sütőbe és süsd készre - kb. 55 perc.
A sütőből kivéve pihentesd a formában 15 percig, egy késsel lazítsd fel az oldalát, majd fordítsd egy tányérra, de hagyd rajta a formát 5 percig. Ezt követően óvatosan emeld le a tortaformát, így a karamellizálódott gyümölcs kerül a sütemény tetejére.