Ilyen időben a kajád melegítsen - belső nyár

Méz, fahéj, dió... Nem csak télen jó kombináció. Állítólag pár napig még nem jön vissza a meleg idő. Ha nem szeretnél még egy pulóverbe bújni, állítsd össze úgy az étrendedet, hogy finom legyen, és némi melegséget is hozzon az esős, őszbe hajló időjárás mellett.

Ha hidegebbre fordul az idő, ösztönösen azokat az ételeket, élelmiszereket kívánjuk meg, amelyek fokozzák szervezetünk belső hőtermelését is. Ráadásul egy ilyen étel (például egy fahéjas vagy diós sütemény) a téli, karácsonyi hangulatot is felidézi, ami a melegség, szeretet, család hívószavak miatt lelkileg is megnyugtatja az embert.

A nyári esős, az átlagosnál hidegebb időjárás során is ugyanezek az ételek lehetnek a segítségedre. Ugyan a nyugati típusú gondolkodásunknak köszönhetően alig találkozunk ilyennel, de keletebbre a tradicionális orvosok gyakran alkalmazzák az ételeket "fűtő/melegítő" hatásuk miatt. Összegyűjtöttem, hogy a hagyományos kínai gyógyászat és az indiai ajurvéda milyen élelmiszereket javasol ilyenkor. A teljesség igénye nélkül.

Gabonák

A barnarizs, hajdina, kukorica, zabpehely, rozs, köles, árpa összetett szénhidráttartalma kellő energiát nyújt, ha dideregnél. Amellett, hogy laktatnak, a meleg otthon érzetét is keltik. Reggel kezd a napot egy kásával vagy müzlivel, a szokásos tészta- vagy burgonyaköretet pedig cseréld le gabonafélékre.

Magvak

A mandula, kesudió, földimogyoró, tökmag, dió, szezám-, napraforgómag evése is felpezsdít, olajuk értékes telítetlen zsírsavai pedig a szívednek is jót tesznek. Eheted önmagában (persze ne sózva) vagy szórd a müzlidre.

Gyümölcsök

A déli gyümölcsök közül a boldogító narancs, a rostdús ananász, hazai kertekből pedig az őszibarack, szilva, cseresznye, sárgabarack kerül ebbe a felsorolásba. Hatásuk nem azonnali, inkább belsőleg értendő, persze nem fagylaltként, de egy vegyes gyümölcssaláta formájában még a szeles, esős napokon is jólesően falatozhatsz belőlük.

Fotó: Pete Birkinshaw
Fotó: Pete Birkinshaw

Zöldségek

A paradicsom, retek, a nyers vöröshagyma, a fokhagyma és a zeller tartozik ide, ezeket frissen a piacról is beszerezheted és salátát, levest, mártást, egytálételt készíthetsz belőlük.

Húsok

A legtöbb állat húsa ide sorolható, a csirke ugyanúgy, akár a bárány. Fontos, hogy lehetőleg lezsírozott, lebőrözött részeket válassz és szűkmarkúan bánj a sütéshez, főzéshez felhasznált olajjal, így nem nehezít el a húsos lakoma, hogy aztán végigaludd az esőt (ami mostanában nem egy-két órát jelent).

Fűszerek

Közismert, hogy egyes fűszereknek emésztést serkentő, keringést fokozó hatása is van, így bátran ízesítsd a húsos vagy zöldséges ételeidet. Bővítsd a fűszertárad ezekkel: az ánizs (a mézeskalácsból elengedhetetlen, de leggyakrabban likőrként találkozol vele), a feketebors (nélküle a magyar konyha üres lenne, de azért ne csak ezzel élj), a kardamom (használhatod rágó helyett is), a fahéj (ami a karácsonyt idézi), a szegfűszeg (elődeink szemceruzaként is használták), a római kömény (az indiai ételek, éttermek hangulatát hozza a konyhádba), a gyömbér (elűzi a görcsöket), a mustármag (állítólag serkenti az emésztést is), a kurkuma (gyulladásgátlónak is kiváló), az édesköménymag (puffadásgátlónak is ajánlott) és a só (amiből egy kevés még ízfokozónak is jó). A végére hagytam a chilit, ami elsőként jutna eszedbe a hatása alapján. Használd a kávéba, kakaóba, és máris nem kell az arcpír.

Szezám- és olívaolaj

Legjobb nyersen vagyis hevítés nélkül használnod, a salátákra, szendvicskrémekben vagy éppen a reggeli pirítósra csurgatva. A szezámmag olaja gyakori bázisolaj az egyes masszázstípusoknál, de most a belső használatát (is) javaslom, bár szépítőszerként az olívaolaj is megteszi, ha éppen kifogyott a testápolód.

Tojás

A tojás a teremtés szimbóluma, és a rossz hírével ellentétben nem kell teljesen megvonnod, csak a mértéket tartsd. Hús helyett is eheted, így vegetáriánusként sem kell a hidegtől tartanod.

Joghurt

Furcsának tűnik, mert ugyebár a hűtőben tároljuk, és inkább hűtő hatásúnak tippelnéd, de az indai tanítás mégis a fűtő élelmiszerek közé sorolja. Keverd vagy turmixold össze az előbb említett gyümölcsök valamelyikével, és máris kész egy melegséget hozó gyümölcsjoghurt.

Méz

A méhek aranya kis mennyiségben akár naponta is szerepelhet az étrendedben, de az ajurvédikus útmutatás szerint nem szabad melegítened, így sütemények helyett például a gyümölcsös joghurtodat édesítsd vele!

Vöröslencse

Ha szívesen ennél több hüvelyest, de aggódsz a puffasztó hatás és a hosszú ideig tartó főzés miatt, akkor próbáld ki a vöröslencsét. 10-15 perc alatt megfő, nem kell beáztatnod, változatosan használható és talán még a nadrágodat sem kell kigombolnod a fogyasztása után.

Arra azonban vigyázz, hogy ha kicsit esik a hőmérséklet, ne vidd túlzásba ezek fogyasztását sem, mert azzal – a kínai tanítások szerint – a belső harmóniádat borítod fel, és a fűtő vagy éppen hűtő hatású élelmiszereknek az egyensúlyára kell törekedned.

Oszd meg másokkal is!
Mustra