Az út szélén érdemes gyümölcsöt vásárolni

Irány a szedd magad, hiszen az tényleg olyan friss, hogy szinte még nő. Ha erre mégsincs idő, akkor vásárolj az út mentén bátran, de kérdezz, tapogass, szagolj és kóstolj. Mindent nem kell elhinni az eladónak, de sokszor így is jobban járunk, mint a zöldségesnél.

Itt a nyár, megérett a termés, roskadoznak a fák a gyümölcstől, és szerencsére ez így is lesz az elkövetkező két hónapban. Sok helyen nem tudják, vagy nem akarják leszedni, egyszerűen ráeresztik a szedd magad turistákat. Megéri ilyen helyen gyümölcsöt szedni, mert ettől frissebbet egyszerűen nem lehet sehol vásárolni, arról nem is beszélve, hogy a hibásat egyszerűen fent lehet hagyni a fán.

Akinek erre nincs ideje, annak jó választás lehet az út mentén vagy a ház előtt vásárolt zöldség- gyümölcs. Pár dolgot azonban nem árt szem előtt tartani.

Permetezték, ne legyen kétséged

Szinte biztos, hogy a kínált áru nem bio. Hiába kínálja így a nagyon kedves néni, hiába mondja, hogy aranyom, ez soha nem volt permetezve, szinte biztos, hogy hazudik.

Ennek ellenére általában érdemes megvásárolni, mert olcsóbb, mint a zöldségesnél, de ha nem is az, akkor is biztos, hogy frissebb.

A káposzta nem vecsési, de olcsón legyalulják

Azért vannak kivételek. Ilyen pl. Vecsés, ahol az utak mentén kirakott káposzta szinte biztos, hogy reggel még egy teherautón volt a falu főterén, aki ezt nem hiszi, keresse meg a vecsési káposztaföldeket. Ha ilyet nem talál, akkor kérdezze csak meg az eladót, valóban honnan is való a káposzta. Ennek ellenére ősszel mégis megéri ott venni a káposztát, mert sok helyi gazdának van gyaluló gépe, amivel pillanatok alatt legyalul akár 50 kilót is, amit már könnyű otthon besavanyítani, így legalább nem az ecettel gyorssavanyított vacakot kell télen enni, hanem a valódi, finom, magától megsavanyodott káposztát.

Inkább a hazait ha lehet

A józanész és a nyitott szem jó pajtásunk. Ha sehol nem láttunk a környéken őszibarackost, akkor azért nem árt rákérdezni, honnan van az a két tonna, simán lehet, hogy csak feleslegesen aggódtunk, és a ház mögött valóban ott áll a tíz fa, és nem a holland kertészeti ipart támogatjuk a vásárlásunkkal.

Nyár elején jó ötlet eperért Tahitótfaluba menni, természetesen ez sem bio, de legalább a napfény édesítette meg, nem a piros festék.

Fotó: Cielo De La Paz
Fotó: Cielo De La Paz

A sajtot mindig kóstoljuk

Egyre több helyen kínálnak sajtot is az út mentén. Fontos, hogy kóstolás nélkül ne vegyünk semmit, és minden alkalommal kóstoljuk újra, akkor is, ha rendszeresen vásárolunk ott. Ha éppen nem olyan a minőség, mint legutóbb, nyugodtan mondjuk meg, és vagy hagyjuk ott, vagy alkudjunk.

Sokszor botlani bele füstölt húskészítményekbe is. Vannak, akik esküdnek ezekre, mi azért inkább tartanánk magunkat ahhoz, hogy húst ismeretlen helyről inkább ne.

A krumpli, dinnye, hagyma és fokhagyma, az szinte soha nem helyben terem, csupán megkönnyítik az autósok dolgát azzal, hogy hazafelé elég lehúzódni az útról és máris meg lehet venni az esti dinnyét, vagy a télire való burgonyát. És ha már a krumpli szóba jött, nem árt némi tapasztalat mielőtt egész télre bespájzolunk a „télálló” fajtából, ugyanis gyakran csak a nevében éli túl a zöldség a telet, olykor már ősz végén elrohad.

Kajszibarackot most!

Kecskemét és Gönc környékén a napokban kínálják ládaszám a sárgabarackot, és érdemes is megvenni, befőzni lekvárnak. Sokkal zamatosabb, mint a bolti. Ősszel jó döntés lassítani ha almát vagy körtét árulnak, mert bár az is gyakran sok kilométert utazott, mire az út szélén kipakolták, attól még lehet jó ízű, egészséges és olcsó is. Inkább almát és körtét együnk télen, mint az agyonkezelt, több ezer kilométert utaztatott narancsot és mandarint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek