A csokis kolbász mindent visz – kolbásztöltés csajoknak

A kolbász szabad műfaj, lényegében bármilyen módon lehet fűszerezni, csokival és koriandermaggal, szegfűszeggel és fahéjjal, illetve hagyományos módon egy kis citrommal feldobva. Elrontani nemigen lehet, a legélvezetesebb fázis pedig maga a töltés. Megtanultunk kolbászt készíteni.

„Azért fontos, hogy egy nő tudjon kolbászt tölteni, mert egy kolbásszal nagyobb örömet lehet szerezni, mint egy brokkolikrémlevessel” – mondta Péter Anna gasztroblogger saját kolbásztöltő kurzusán a Blanchír főzőiskolában. A Malackaraj főszerkesztője elkötelezte magát az örömszerzés mellett, elmondása szerint gyakran érzi szükségét, hogy naponta két kiló kolbászt letöltsön.

A-kategóriás rekreációs tevékenység

Az egy alkalmas kurzust nemcsak nőknek hirdették. A résztvevők 80 százaléka mégis nő volt, akiket láthatóan jobban feldobta a munka a fekvő típusú kolbásztöltőgéppel, mint a két résztvevő fiút. Az idő előrehaladtával árnyaltabb képet kaptam arról, hogy a kolbásztöltés -  olyan előnyök mellett, mint hogy kiváltja a brokkolikrémlevest -  A-kategóriás rekreációs tevékenység.

Kétféle hússal dolgoztunk: sertéssel és kacsával, és kilépve a a vöröshagyma-fokhagyma-fűszerpaprika univerzumból, különlegesebb fűszereket kaptunk: szegfűszeget, fahéjat, étcsokit és koriandermagot. A kolbász szabad műfaj, helye van minden kísérleti konyhában, a fűszerezést elrontani nemigen lehet.

Hibás a kolbász, ha a fogadból kell szedegetned a darabokat

Mivel az előkészítési fázisban nem daráltuk a húsokat, hanem apróra vágtuk, ez a fajta, rövidebb-hosszabb ideig tartó pepecselés a stresszes napok után nagyon jól kikapcsol. „A dagadó előnye, hogy nem inas, meg tudjuk spórolni azt a műveletet, hogy egy órán keresztül kelljen inazni”- magyarázta Péter Anna, aki szerint hiba, ha egy kolbász inas, és a fogaink közül kell szedegetni a darabokat. Ez a nagyüzemi gyártású kolbászok esetén nem ritka, mert ott nem foglalkoznak az inazással.

A kacsamell előkészítése mindössze annyiból állt, hogy levettük a bőrét. Többek közt azért, mert a kacsazsír olvadási pontja alacsonyabb, mint amire a kolbász esetében szükségünk van, és azért is, hogy maradjon meg ez az értékes zsír töpörtyűkészítéshez. A kacsamell aprítása jóval könnyebb egyébként, mint a dagadóé.

Az igazi húsevő maga vágja az állatot

A mantra további részében a zsírszalonnát kockáztuk apróra, ez a lágysága miatt a legkönnyebb, ebben a fázisban lép be tehát a csapatépítő tevékenység, illetve a régi disznóvágási élmények felelevenítése. „Általában annyira eltelít a zsír és a hús szaga, hogy disznóvágásokon általában fokhagymát és hagymát szoktam pucolni. A disznóvágás után egy hétig nem is tudok húsra nézni” - mondta Fűszeres Eszter gasztroszerzőnk, aki szintén eljött a kurzusra, hogy továbbképezze magát kacsakolbászból.

Fűszeres úgy tartja, hogy az igazi húsevés ott kezdődik, ha az állatot magad vágod le. Ő maga profi csirkevágó, én még nagyon messze vagyok a húsevésnek ennek a szintjétől.

Az apróra vágott húsokat egy keverőtálban osztottuk el: egyharmad rész zsír, kétharmad rész hús, és a fűszerek. „A kolbász nem szárazáru, ne féljetek a zsírtól”- mondta Péter Anna. A kolbász ugye szabad műfaj, lényegében bármit bele lehet keverni, házigazdánk így fedezte fel, hogy a pirított koriandermag és a konyak mennyire hálás azért, ha a húskeverékbe kerül. „Eredetileg a sült oldalast kenegettem vele, majd miután maradt egy bögrével, legközelebb belekevertem a kolbászba.”

Maradtam a fahéjasnál

Fahéjas chorizo

Összetevők a Malackaraj blogon:

1 kg dagadó

két gerezd aprított fokhagyma

két teáskanál fahéj, ugyanennyi szegfűszeg, feketebors és csípős fűszerpaprika

két evőkanál édes fűszerpaprika

egy evőkanál friss, aprított oregánó

egy evőkanál ecet

só, és egy kis cukor

Ha már a fűszerezés diverzitása szóba került, megtudtuk, hogy a hagyományos magyar kolbászok közt valaha készítettek citromos kolbászt is, amelyik lényegében klasszikus fűszerezésű kolbász egy kis citrommal feldobva.

Habár bármilyen fűszert tehettünk volna a húsba, amit a helyszínen találunk, maradtam a fahéjas változatnál, amelyik a 2010-es Blogkóstolón olyan népszerű áru volt, hogy az eseményről tudósító sy kolléga ígérte, majd egyszer verset ír róla.

A fahéjat nagyon szeretem, bármibe szívesen teszek, édes és sós ételbe egyaránt. A Dívány dietetikusa szerint afrodiziákumként és hangulatjavító fűszerként is remek, de a munkának ebben a fázisában már enélkül is jó volt a hangulat.

A belek szétválasztása nőies

A már korábban beáztatott belek szétválasztása következett. Ez a kurzuson résztvevők szerint nőies tevékenység, bár szerintem inkább szerencsénk volt, hogy a vékonybél nem tekeredett meg sehol, és könnyen átfújhattuk. A belet a fekvő kolbásztöltő hengerére húztuk sűrűn, és következett a nők számára legélvezetesebb feladat, a töltés, amiről majd lehet, én írok egyszer erotikus verset.

Az elkészült kolbászok egyik felét sűtőben sütöttük meg, másik felét serpenyőben – ezek hamarabb elkészültek, körülbelül 15 perc elég volt a húsoknak. Nem lepődtem meg, hogy a kóstoláskor a csokis kolbász volt a legnépszerűbb, amelyet mustár helyett balzsamecettel ettünk. Ezzel jól le lehet zárni egy húsvét előtti böjtöt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra