Így főztök ti: Cantuccini vagy Cantucci

Nyereményjátékunkra számtalan szuper recept érkezett, ezek közül néhányat muszáj veletek is megosztanunk. Emília - csakúgy, mint az Ízek, imák, szerelmek című film főhőse - főzni és utazni is szeret. Ez a ropogós csemege az olaszok borba mártogatós kedvence, olvasónk azonban Görögországban evett ilyet először.

Először az alapreceptet teszteltem, de a fantáziám már beindult karácsonyra várakozva: fahéjas, mézeskalács ízű, citromos, narancsos, diós, pisztáciás, csokis, vaníliás, gyömbéres, aszalt gyümölcsös és ezek megszámlálhatatlan kombinációja...

Hozzávalók (28-30 darabhoz, zárójelben az egészségesebb alapanyagok)

17,5 dkg liszt (bio, teljes kiőrlésű gabonából)

7 dkg cukor (bio nád, vagy sztívia)

csipet só (himalája)

1 kávéskanál sütőpor

2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 dkg vaj (tisztított vaj - ghí)

20 dkg pucolt, egész mandula

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (4-es fokozat) és a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A lisztet, cukrot, sót, sütőport és a mandulát összekeverjük,  a vajat felolvasztjuk, és a száraz anyagokhoz adjuk. Aztán a tojásokat is a keverékhez adjuk és összegyúrjuk.

Két vékony hengert formázunk, és a tepsibe tesszük, ahol picit lelapítjuk. 20 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és megvárjuk, míg kicsit kihűl. A rudakat felszeleteljük 1 cm széles karikákra, 45 fokos szögben. Az egyik vágott oldalára fektetve visszatesszük a szeleteket a tepsire, és további 10-15 percig sütjük, míg arany színűvé nem válik.

Praktikák

Lehet a tésztába tenni csipet fahéjat, reszelt citrom-, vagy narancshéjat, más magvakat (dió, pisztácia), aszalt gyümölcsöket.

Várjuk meg, amíg a szeletek a tepsin kihűlnek (picit még száradnak), majd süteményes dobozbn lehet tárolni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek